English

Egy nap a városban

Ha Budapesten a napokban gépharkályokkal vagy vonósokkal futtok össze, ne csodálkozzatok

szucsadam 2018 szeptember 18.

Ez a hét kifejezetten alkalmas arra, hogy beleszeressünk Budapestbe. Ugyanis egy város legszerethetőbb tulajdonsága, a véletlenszerű meglepetések sorozata lehetne a mottója a mostani időszaknak, magyarul akkor is több helyen leeshet az állunk, ha csak úgy sétálunk erre-arra.

Hát még ha tudjuk, mikor és merre érdemes sétálni. Segítek. Az időpontok utáni kiemelt lévő szöveget csak akkor olvasd el, ha nem akarsz meglepődni.

THE WOODPECKERS

szept. 18. kedd, 14.30 - 18.30: Egyetem tér
szept. 19. szerda, 14.30 - 18.30: Szabadság híd, Szent Gellért tér (metrólejáró), Móricz Zs. tér
szept. 20. kedd, 14.30 - 18.30: Karácsony Sándor utca, Csepel
szept. 21. péntek, 14.30 - 18.30: Pop up verzió a belvárosban a Deák térről indulva

Marco Barotti olasz hangtervező kitalálta, hogy android harkályokat készít, amiket kirak egy város pontjain oszlopokra, padokra, mindenhová. Ezek a gépmadarak nem tesznek mást, mint a csőrükkel koppantanak egyet, amint mobilkommunikációs és vezeték nélküli sugárzásokat észlelnek. Egyszerű: ha a madár mellett telefonálsz, koppint egyet, ha más is, még egyet, netezik valaki, még többet, és így tovább. Az eredmény: zaj, hangzavar, zene. Így lesz a láthatatlan digitális világból hallható valami.

0w3a9565-2_1000.jpg

Az előadás a Placcc 2018 keretében valósul meg, a rendezvény egyébként is alkalmas arra, hogy a városban járva még több meglepetést adjon. Érdemes elolvasni a programokat.

ZENE A METRÓBAN

szeptember 17., hétfő - Kálvin tér, M4 metrómegálló
szeptember 18., kedd - Móricz Zsigmond körtér, M4 metrómegálló
szeptember 19., szerda - Rákóczi tér, M4 metrómegálló
szeptember 20., csütörtök - Szt. Gellért tér, M4 metrómegálló

A Budapesti Vonósok tagjai úgy gondolták, jó ötlet lenne a metróban zenélni egy kicsit az utasoknak, csak úgy. És milyen jól gondolták! A napokban Mozart, Weiner, Strauss, Vivaldi műveket adnak elő, a fenti időpontokban, a belépő egy BKV jegy vagy bérlet. Kábé 25 perces egy koncert.

NOVELLA A MEGÁLLÓBAN

II. ker. Hankóczy u.-Zilah u. : 149 busz > Széll Kálmán tér felé ''C''
II. ker. Hankóczy u.-Zilah u. : 149 busz > Széll Kálmán tér felé ''E''
III. ker. Szentendrei út 19. előtt centrum felé, Önálló hirdető  ''B''
III. ker. Váradi u. - Bécsi út 160 busz > Vörösvári út felé ''E''
III. ker. Vörösvári út - Gyenes u., centrum felől, Önálló hirdető  ''B''
IV. ker. Váci út - Rév u.: 104 busz, Rákospalota felé ''A''
IX. ker. Határ út-Ősz u.: 3, 52 villamos > Mexikói út felé ''D''
IX. ker. Lurdy Ház, külső parkolóban a sétány mellett, főbejárat felől
VIII. ker. Aréna, Földszint, Nespresso előtt, bal oldalon ''1'' (Henger forgó)
X. ker. Keresztúri út 102.: 67 busz > Örs vezér tere felé ''A''
XI. ker. Érdi út - Süveg u.: 59 villamos > Szent János Kórház felé ''C''
XI. ker. Törökbálinti út-Oltvány u.: 8 busz > Kálvin tér felé ''A''
XIII. ker. Duna Plaza I. emelet, Levi's üzlettel szemben
XVI. ker. Bökényföldi út-Újszász u.: 276E busz > Rákoscsaba felé ''A''
XVI. ker. Csömöri út - Mátyás kir. útja: 31 busz > Örs vezér tere felé ''C''
XVI. ker. Veres P. út-Csinszka u.: 92 busz > Kistarcsa felé ''A''
XVII. ker. 513. u.-Pesti út: 67 busz > Örs vezér tere felé ''B''
XXII. ker. Nagytétényi út-Dózsa Gy. út: 33 busz > Nagytétény felé ''E''

A JCDecaux Hungary novellaíró pályázatot hirdetett, a beérkezett amatőr és profi munkákat a Grecsó Krisztián vezette zsűri értékelte. A legjobbak kikerültek BKV megállókba, így bárki olvashat egy kis kortárs magyar irodalmat a járműre várva. Ez nem annyira új dolog, egy ideje kint vannak, de szeptember végéig láthatóak még.

Kávézó és bisztró eddig nem látott szerelemgyereke az Andrássyn - Flow

szucsadam 2018 szeptember 17.

Ma már felmérni is óriási munka lenne, hány minőségi, speciality, újhullámos kávézó nyílt a fővárosban, ahol jó gépeken, jó darálóval jó kávét készítenek, és a kapuccsínót hírből sem ismerik. Annyira nagy a verseny, hogy egy-egy egység már különálló szolgáltatásokat, tevékenységet is kínál az italok mellé, hogy kitűnjenek a tömegből. Korábban már írtam egy összeállítást a multifunkciós kávézókról, most pedig folytatom a sort egy sorozatban, mert több pozitív élményben volt részem ezen a területen.

Láttunk már példákat arra, hogy egy kávézó ételeket is kínál. A "coffee & bistro" műfaj öreg motorosa mondjuk a Két Szerecsen, itt van egy szűk étlap, ebédmenü, miközben a belső dizájn valahol félúton van egy sima bisztró és egy sima kávézó között. Találkoztunk olyannal is, ahol a belső tér inkább elhúzott a kávéház felé, miközben a funkciók meg már inkább az étterem felé mozdultak, ilyen mondjuk a Börze.

És akkor van a Flow. Aminek a belső tere egyértelműen egy speciality kávézót idéz, kopott falakkal, kongó sarkokkal, táblákkal, plakátokkal, miközben meg ott van egy külön menü, délre és estére.

És nem is akármilyen konyha nyitott itt.

Minőségi vegán bisztrót tisztelhetünk a Flow-ban, és bárki, aki ilyenre vetemedik ma Budapesten, rögtön a TOP 5-ben találja magát, annyira kevés a jelentkező.

Mondom: minőségi. Vegán van már elég sok, és a számuk egyre nő.

Egy 1650-es ebédmenüben is szuper állagok és ízek - bár nekem egy kicsit progresszív volt a fűszerezés és a tálálás, kiszámított rusztikussággal, de ezt is meg kell csak szokni -, viszont hatalmas elismerés, hogy hús, tej és tojás nélkül ilyen jó kaját adnak. Egyáltalán nem evidens út ez, rengeteg kísérletezés, ki nem taposott utak, és a végén mégiscsak ez a helyzet: 2000 forint alatti főételek. Nem lehet - nem érdemes? - egyelőre többet kérni itthon, de ez változni fog a jövőben.

Hatalmas a belső tér, rengeteg hely van itt, egy egész vegán futballszakosztály képes itt egyszerre enni-inni. Különleges kávékat is tesznek a darálóba, kezdőknek inkább egy jó kis filteres kávét javaslok, nagyon kellemes erősség és ízek, ráadásul fél óráig lehet kortyolgatni a kávét. Izmos élményre vágyók kérjenek presszót, én erre a kérésemre valamiért dupla presszót kaptam, amit ráadásul ristretto erősségűnek éreztem, annyira vastag volt a cucc.

Nagyon jó hely. Tök mellékes, hogy vegán a konyha, a hely sem veri nagy dobra, és ez szimpatikus. Mindenkinek érdemes ennie, innia itt, táplálkozási szokásoktól függetlenül, mert jót kap a tányérjára.

Flow Specialty Coffee Bar & Bistro
Cím: 1062 Budapest Andrássy út 66.

Nemrég jött a sajtóközlemény, hogy egy Black Food Festival nevű rendezvény is lesz itt, ahol csupa tökfekete ételt kóstolhatunk, ez is meglehetőséen progresszív.

Rejtett szigetek Budapesten - Gül Baba utca

szucsadam 2018 szeptember 11.

Budapest rejtett szigetei számomra azok, amiknek egyedi, erős, és a környezetükbe nem illeszkedő hangulatuk van, és általában kevés ember látogatja őket. Ezek azok a helyek, amik gyorsan kedvencekké válnak: akik egyszer felfedezték, és ráéreztek az ízére, onnantól törzshelyként látogatják, és az ismerőseiknek mesélnek róla. Sok év alatt nekem is lettek ilyen kedvenceim, amiket most megpróbálok összeszedni egy sorozatban.

A Gül Baba utca mindig is egy külön világ volt nekem. Ahogy a Margit körút nyüzsgésétől egy utcányira, a Budai Irgalmasrendi Kórház árnyékában, vele szemben megindul felfelé ez kis utca, amin a macskakő mindig is úgy festett, mint egy szanaszét kalapált acéllemez, a házak meg bebújtak a földbe, mintha a kalapács néhány ütése rájuk is mért volna néhányat, érezni lehetett a kort. Nem azt a századfordulós, eklektikus, merengős kort, hanem azt a középkorit, amit ritkán érezni még Budapesten is.

Az utca közepén egy lépcsősor indul meg balra, amin felcaplatva egy téglafal mellé értünk. Jó magas téglafal, előtte jobb híján kutyafuttatónak használt koszos, füves sáv, amin gyalogösvény jelezte, hogy a fallal párhuzamosan érdemes menni. Mások is azt teszik.

Tovább olvasom

Kávézó és hangfalbolt soha nem látott szerelemgyereke - BeoPlay

szucsadam 2018 szeptember 05.

Ma már felmérni is óriási munka lenne, hány minőségi, speciality, újhullámos kávézó nyílt a fővárosban, ahol jó gépeken, jó darálóval jó kávét készítenek, és a kapuccsínót hírből sem ismerik. Annyira nagy a verseny, hogy egy-egy egység már különálló szolgáltatásokat, tevékenységet is kínál az italok mellé, hogy kitűnjenek a tömegből. Korábban már írtam egy összeállítást a multifunkciós kávézókról, most pedig folytatom a sort egy sorozatban, mert több pozitív élményben volt részem ezen a területen.

A mai napig átadási válságban lévő Bálna Budapest azért még mindig egy baromi nagy lehetőségeket tartogat, és azért nyáron elég nagy élet zajlik erre. Nem annyira az épületnek, vagy az általa nyújtott felejthetetlen italméréseknek köszönhetően, az emberek a Corvinus előtti placctól egészen a Petőfi hídig, végig a Nehru parton élvezték a fák, padok, székek, ugratók adta lehetőségeket.

Az épület különleges helyek befogadója lehet. Olyan helyeké, amik nincsenek rászorulva egy hagyományos pláza átlagos tömegére - mert mondjuk kisebb vevőkörrel rendelkező, prémium termékeket árulnak -, miközben hálásak a Duna-parti, iszonyú jó adottságokkal rendelkező épület öleléséért.

dsc01748.JPG

A BeoPlay ötlete így indult, Bang & Olufsen hangcuccok kiállítótermeként. Oda az megy, aki akar venni egy márkás, jól megszólaló hangfalat, hangrendszert. Akinek nincs rá pénze, vagy momentán nem kíván ezzel foglalkozni, nem megy oda, aminek nyilván nem annyira örül a tulajdonos, hiszen egy hangrendszernél arany igazság, hogy csak az akarja megvenni, aki már hallotta szólni. Aki sosem döbbent le ilyesmin, annak ez parasztvakításnak tűnhet.

Így esett, hogy kitalálták, legyen itt egy kávézó is. Mármint a bemutatóteremben. Na nem olyan, mint amikor kávéval kínálják a luxusüzletek a vevőket, és bepattintanak egy kapszulást, hanem olyan igazi, szpesiliti. Így aztán felkérték a My Little Melbourne-ösöket, és létrehozták ezt az egyveleget, ahová egy jó kávéért ülnek be az emberek, aztán meghallják, amit én is. Amitől máris nem tűnik soknak négyszáezer a nappaliba lehelyezett egyetlen toronyhangfalért.

Odamehetsz, próbálgathatod. Pedig csak kávézol.

Na most hogy mindehhez hogyan jött a motorbemutatóterem, azt nem tudtam agyilag lekövetni. Merthogy épített motrok is felbukkannak itt-ott, díjnyertes, gyönyörű kétkerekűek, ezzel pedig egycsapásra olyan fiús lett a környezet. Addig még úgy lehettünk volna vele, hogy a hangerő és az izmos kávék azért nemektől függetlenül csalogatóak, na a de motor végleg betette a kaput. Elnézést a hölgyek néhány százalékától, akiknek ez a hármas hiánytalanul szerelemtéma.

dsc01753.JPG

dsc01755.JPG

Ha érdekelnek a szép hangfalak, az Én Menő Lakásom blogon épp ma írtunk egy összeállítást ezekről, nézz át oda is.

BeoPlay BudaPest
Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12. (Bálna, utcai bejárat, északi oldal)