English

Egy nap a városban

Igyál teát ott, ahová a lovak citromoznak! (Ugyanitt kütőskalács kapható)

szucsadam 2019 július 03.
Címkék: állatkert kávézó

A budapesti állatos kávézókról egyelőre nem sokat írtam, mert alapvetően nem értek velük egyet, és olcsónak találom a trükköt, amivel be akarják csalogatni az embereket. Van azonban egy állatos kávézó, ami mellett nem tudok elhaladni szó nélkül, mert azért nem mindennapi, hogy egy lófuttató mellett igyuk a feketét, Budapesten.

Igen, a dolog becsapós. Ugyanis a lovakat egy másik cég üzemelteti, mint a kávégépeket. Előbbiekért a Budapesti Állatkert a felelős, utóbbiakért az Édes Mackó nevű intézmény, ami valamiért nevével és logójával nagyon rég elfelejtett szocializmus-korabeli emlékeket hívott elő. Modern köntösben.

Az Édes Mackó azért különleges, mert

  • az Állatkert területén általában olyan minőségű kávézókat találni, mint a buszvégállomásokon
  • itt értik, hogy növényi tejjel kérem, és rá is írják a szalvétára, melyik-melyik

dsc07617.JPG

  • van vegán kürtőskalács, ami egyébként semmivel sem rosszabb, mint a tojásos-tejes verzió. A tojás teljesen felesleges ebbe a sütibe, a tej meg simán helyettesíthető.

img_1882.JPG

  • adnak kürtőskalácsot, egészen jó, valami Vitéz gyártmány. A kürtőskalácsokat kombinálják fagyikkal és mindenféle mással, amitől a táblákra kihelyezett fotókon mindegyik úgy fest kellő távolságból, mintha tejbegrízt kérnénk grillezett csiremellel, plusz színes cukorkákkal - esetleg fonnyadt borsóval - megszórva.

img_1883.JPG

Nem azt mondom, hogy ez az egyetlen igényes hely az Állatkertben, mert azért ott van például a Kemencés is, ahol istentelen jó pizzákat lehet kapni (ez annak az eredetileg XV. kerületi pizzázó gyereke, akit annak idején mi fedeztünk fel). Már ha működik a kemencéjük - ottjártamkor ugyanis a péklapát betegség miatt le volt támasztva.

Az Édes Mackó teraszáról figyelhetjük a lovakat, beugorhatunk a Műemlék Körhinta fedett épületébe, vagy nézhetjük, ahogyan nagyban épül a Pannon Park, az a hatalmas izé, amit a környékről mindenhonnan látni, és úgy fest, mint a Bálna Budapest középső, modern része, tízszeres nagyításban.

Hogy mi is lesz ez, az Állatkert honlapja szerint:

…itt nem szabad területek és pavilonszerűen elszórt, kisebb-nagyobb állatházak rendszerére kell számítani, mert a tágas külső terek egyetlen központi építményhez, egy 1,7 hektáros úgynevezett biodómhoz kapcsolódnak majd. A Pannon Park külső, szabad ég alatti területeit parkrészek, sétányok, valamint az állatok kültéri szabadkifutói fogják alkotni. Többek között az ide átköltöző elefántok számára is lesz itt egy korszerű kifutórendszer, természetesen medencével kiegészítve. A kifutókhoz tartozó belső férőhelyek a biodóm belső terében lesznek kialakítva, s közvetlen összeköttetésben állnak majd a kültéri kifutókkal.

pp-csonak.jpg

A kávézó a Vidámparktól megszerzett területen áll egyébként, amit most Holnemvolt Várnak neveznek, de a kütőskalácsos rész nyitott az utca felé. Egyébként ide belépni lehet olcsóbb jeggyel is, 1600 forintért lehet váltani egy külön belépőt, de igazából semmi értelme. A Pannon Park nélkül a Holnemvolt Vár egy ingerszegény valami, mini kisvasúttal, célba dobós marhaságokkal, egy játszótérrel, egy zsebkendőnyi területen. Kipróbálni valamit zsetonnal lehet, ami plusz pénz.

De ha az Állatkertben jártok, és innátok valamit, akkor az Édes Mackót javaslom, a Vidámpark egykori bejáratánál. Horseshit not included.

Édes Mackó
Cím: 1146 Budapest Állatkerti krt.14-16

süti beállítások módosítása