English

Egy nap a városban

Egy igazi könnyfakasztó libanoni lakoma Budapesten - Leila’s

szucsadam 2019 május 21.

Én valahogy úgy voltam ezzel, hogy ha ilyet akarok, azért bizony utazni kell. Hallottam már olyan kritikát a Közel-Keletről Budapestre látogató ismerősömtől, hogy Budapesten rendes hummuszt sem kapni, és akkor ne is beszéljünk a többiről. Pedig az arab lakomák nem a kebabból és az agyonfaszénezett, olajban tocsogó sült izékből áll, ahogy gondolnánk a magyar fővárosban próbálgatva, hanem zöldségek és húsok olyan kreatív összességéből, amit ha úgy igazán megkívánsz, akkor nem igazán elégít ki más. A feleségem nagy kedvence (és pont nem azért, mert nehéz, hanem mert könnyű), és én a húsnélküli konyhával való ismerkedésem közben is egyre közelebb kerültem hozzá.

Ha történetesen csak zöldséget ennél, akkor ez a konyha képes mindenféle “vegán” címke nélkül tökéleteset alkotni.

dsc06901.JPG

A Leila’s-ba akkor néztem be először, amikor a szomszédba érkeztem egy rendezvényre. A kis hely tele volt, az asztalok roskadoztak a tányéroktól, sok kis, színes tál középen, mindenki megosztotta, amit kért, miközben minden tányér pont úgy festett, mintha egy “arab lakoma” elnevezésű szócikkből vágták volna ki egy enciklopédiából.

dsc06930.JPG

Így aztán egy ebédre érkeztem legközelebb, mert láthatóan vacsorákra tele vannak. Már akkor is, és ezúttal is feltűnt a pincér srác kedvessége, olyan nyugalommal kevert derűvel fogadott, mint valami kiugrott szerzetes. Tényleg, ez fontos: a pincérek itt csak angolul beszélnek, de a tulajdonos házaspár hölgytagja is, aki a pultnál ült, én legalábbis nem találkoztam magyar szóval.

Az étlapot persze magyarul hozzák, és ebben a pillanatban éreztem, hogy elvesztem: MINDENT ki akartam próbálni, kivétel nélkül mindegyik étel istenien hangzott.

Kértünk hummuszt báránnyal, zöldbabot, padlizsánt, és egy nagy grill tálat, amin pácolt csirke, bárány, grillezett pita található. Csodálatos dolgokat hoztak ki. A hummusz kiváló, a padlizsán sírnivalóan ízletes, a fűszerek élénken kísérnek le mindent. A bárányt kóstolva az jutott eszembe, hogy klisé, nem klisé, itt ki kell próbálni ezt. A húsokra nem telepszik rá a faszén íze, de azért ott van, a háttérben, majdhogynem elegánsan.

Ittam egy sahlabot, egy tejalapú rózsavizes italt fahéjjal, ezt mondjuk legközelebb kihagynám. Mint a forró mézes-fahéjas tej, pisztáciadíszítéssel.

dsc06917.JPG

A tapasz jellegű ételek esetében az étlapról nem tudod megítélni, hogy végül is hány adagot számolj magadnak, a Laila’s-ban viszont inkább alábecsültem a méretet. A három előételt, és egy mix tálat esélyünk sem volt még csak megközelítőleg sem eltüntetni. 14 ezer forint körül fizettünk, de ebben azért benne volt a tapasztalatlanság. Két előétellel az ember tökéletesen elvan, így 2500 - 4000 forinttól lehet számolni egy emberre a kiadást.

dsc06925.JPG

dsc06926.JPG

dsc06928.JPG

dsc06931.JPG

Íme, a maradék:

dsc06938.JPG

Rengeteg felfedeznivaló maradt az étlap, én legszívesebben addig járnék vissza, amíg el nem fogynak. Vagy egy kellően nagy társasággal kell jönni, és mindent kikérni, mindenből egy falatot enni.

dsc06940.JPG

Leila’s
Cím: 1061 Budapest Paulay Ede Utca 6