English

Egy nap a városban

Kenyeret is árulnak a régi Tabán utolsó megmaradt házában

szucsadam 2019 március 23.
Címkék: kenyér buda pék

A Czakó kert továbbra is egy baromi izgalmas szpot: a Hegyalja út őrült forgalmától mindössze 5-6 méterre (!) a nyugalom szigetét jelenti, egy bisztrót, cukrászdát, lugassal benőtt udvart. Egy régi vincellérház, ami nagyjából ugyanígy nézhetett ki fénykorában, és egy pillanatra visszaidézi, mit vesztett a város a Tabán lerombolásával. És mostantól kenyereket, péksütiket is kapunk itt (korábban is volt szombatonként, de most már állandó a kínálat).

Gyorsan elautóztam ide: kevesek mondhatják el magukról, hogy a Czakó kert szomszédságában élnek. Szerencsére parkoló mindig akad a bejárattal szemben, a sportpálya mellett.

Odabent, az udvaron - ami már bőven hozza a tavaszi hangulatot, miközben odakint még legfeljebb az időjárás - bőven van mindenre hely, így fel sem tűnik középen a pavilon: itt kapható mindenféle kenyér, croissant, csiga. Az ilyen, saját készítésű, de nagy igénnyel hozzálátott kenyérféléket pedig mindig gyorsan kipróbálom, mert sajnos továbbra sem vagyunk ellátva kovászos kenyérből a kellő mennyiséggel a városban.

dsc06437.JPG

A pékáruk szépek. Kétféle bagettet készítenek, a fehér kenyeren kívül még van 100%-os rozskenyér (búzamentesek most ujjongnak), és kétféle ízesített kenyeret is láttam.

Én egy fehér parasztkenyeret kértem, 60 dekásat, és kipróbáltam a mustáros csigát is. Gondoltam, megnézem, mit töltenek bele a 780 forintos árhoz viszonyítva. Kértem még egy pisztáciás croissant-t is.

A kenyér héja a kés alatt úgy recseg, mint a Titanic alatt a jég. Zajlik, röppen, fröccsen, csodálatos. A tészta íze és állaga könnyed, semleges, nem a kovászos nemzedék ízlésének való teljesen. Mindenesetre jó irány, tökéletesíteni kell. Ehhez képest viszont a 780-as árat túlzónak érzem, de a lokációhoz teljesen illik. A mandulás croissantban a töltelék túlzó, én egy háttérben ellavírozó mandulára számítottam, ehelyett aromatankot kaptam, sok cukorral. Egyébként nem bírtam abbahagyni, ennek ellenére, egyértelműen addikcióra hajtanak.

A mustáros-sajtos csiga már kifinomultabb versenyző, találtak egy épp olyan mennyiségű és minőségű cheddart és dijoni mustárt, amivel egy nagyon kellemes sós csigát hoztak össze.

dsc06495.JPG

dsc06501_1.JPG

A pékség hétköznap reggel 7:30-tól, hétvégén 8 órától van nyitva.

Czakó Kert
Cím: 1016 Budapest, Czakó utca 15.

süti beállítások módosítása