English

Egy nap a városban

Ha beülnél ma este valahova, de nincs kivel, ülj be Slyhoz - Sly's Coffee Shop

szucsadam 2019 február 18.
Címkék: kocsma városkép

Van egy elég különös hely a Nagy Diófa utcában. Alig venni észre, a félig lehúzott redőny mögött ugyanis csak néhány gyenge izzó ég. Odabent egy pult, két-három asztal. Sokszor csak egyetlen ember ücsörög ott.

dsc05867.JPG

Ő Sly. A hely neve pedig Sly’s.

Enyhébb időben sokszor kint áll a kocsmája ajtaja előtt, és így várja a vendégeket. Fogalmad sincs, mit várj tőle, de ha elkezdesz vele beszélni, végül még inkább meglepődsz.

dsc05871.JPG

Egy brit úriemberrel beszélgetsz majd, sok indeed-del és sir-rel.

Ha belépsz, felnéz a laptopból, és mosolyogva üdvözöl. Mint valami régi barátot, feláll, kezet fogtok. Mintha a konyhájába lépnél, ad neked inni, odajön beszélgetni. Ha hozzám jössz, beszélgetni kell, ez sajnos így van - mondja mosolyogva. De Sly nem tolakodó, igazából bolond lennél nem beszélgetni vele.

Odabent a pultnál egy srác firkálta papírra a leendő tetkóját, és mutatta meg Sly-nak. Egy másik srácot fiaként üdvözölt, amikor bejött, de azt hiszem, nem a fia volt. Van gyereke is, egy magyar anyától, miatta él Budapesten, ezért ücsörög itt a Nagy Diófa utcában. De nem kényszer nekem ez! - állítja, és hozzáteszi, nagyon élvezi a kocsmáját. Ugyanis olyat valósított meg azon a kis helyen, amit rajta kívül szerintem csak egyvalakinek sikerült a városban. A másikuk sem itt született: Hans a Jedermannban, Sly a Sly’s-ban hozta létre azt az intézményt, ahol sosem találsz kétszer ugyanolyan társaságot. A legkülönfélébb emberek olvasztótégelye mind a két kocsma, csak a Sly’s sokkal kisebben. Meg itt nincs koncert sem. Mondjuk DJ időnként van.

A Sly’s pont az a hely, ami akkor kell, ha leülnél dumálni valakivel hétköznap este, de senki nem ér rá. Sly ott van. Magyarul nem tud, ellenben a legbritebb angolt ismeri, nyelvgyakorlásnak sem utolsó, meg amúgy tök jó arc. Akik meg bemennek hozzá, törzsvendégek, szintén csak egy kis társaságra vágynak, beszélhetsz velük is. Nagy barátságok szövődtek már nálam - mondja Sly. És ha épp nincs semmi mondanivalód, meg neki sem, semmi baj: a helyen elképzelhetetlen a kínos csend. Próbáltam, nincs. Sly úgy suhan át a csenden, mint korcsolya a tehénlepényen: vagy kettévágja, vagy kikerüli, és a kellő kivárás után minden ott folytatódik, ahol abbamaradt.

dsc05869.JPG

Ki gondolná, hogy ilyen helyen vannak az orrod előtt, a belvárosban? Ki gondolná, hogy Sly már három éve ott ül és várja, aznap kiket fúj be a szél az ajtón, és gyönyörködik a változatosságban, amit a város ad neki?

Sly's Coffee & Bar
Cím: 1072 Budapest Nagy Diófa u. 29.

süti beállítások módosítása