English

Egy nap a városban

Buciba töltött magyar konyhával emelkednek a gasztronómia alsóbb rétegei

szucsadam 2019 február 11.
Címkék: gasztro

Miközben nincs hiány új fine dining éttermek nyitásában, és a streetfood is tartja magát, addig egy új jelenségre lehettünk figyelmesek: a zsemlébe töltött magyaros ízekre. Zsemlébe tölteni már korábban is nemes hagyománynak tűnt, hiszen a hamburgerőrületet így lovagolták meg különféle halas helyek, meg vegán gyorskajáldák, meg mások - tulajdonképpen aki nem tudott beletenni valamit két zsemle közé, az vagy étteremként üzemel, vagy valami mást használt zsemle helyett.

Az egyszerű, mindenki által ismert magyaros ételek zsemlébe töltése azonban csak nemrég ért el egy olyan szintre, amikor már komoly trendről beszélhetünk. Egyrészt a gödöllői Gulyásbomba a kiflik után már zsemlékbe, vagy úgynevezett gömböcökbe is képes beleapplikálni a pörköltet vagy a lecsót. Azon túl, hogy a folyékony cuccokat higiénikusan képesek belefacsarni egy műbélszerűségből a helyére, és evőeszköz nélkül is ruhafolt nélkül ehető, a belevalók is jóízűek. Ezt pedig többek között a sokkoló hűtéssel érik el, vagyis a nagyon gyorsan alacsony, de azért fagypont feletti hőmérséklet becélzásával. Így megmarad az ételek gazdag íze, és felmelegítésnél jobb állagokat kapunk.

Találkoztam aztán egy KolbászBox nevű hellyel is. Nem messze a Ferenciek terétől, mégis eléggé eldugva találtam rá erre a külvárosi éttermet üzemeltetők által nyitott belvárosi helyre. Nem cifrázták túl, olyan burgert kínálnak, amiben kolbászok vannak. A kolbászok egyébként finomak, de azért ne valami “évekig tökéletesítettük hátul a konyhába, míg ilyen lett” felállásra gondoljunk: megvették a kolbászt, azt, amit a legjobbnak tartottak, és belesütötték. Ja, a kolbászokat hősokknak vetették alá itt is, az ízek megtartásának előidézése céljából.

Amúgy tényleg finom, jók a szószok, olvad a saját, a zsemle ugyan szétesik, de ez már csak így megy, ha nem magad készíted.

A Lövőház utcában pedig szintén nemrég bukkantam a Devil's prézli nevű helyre. Itt kérem szépen rántott húsos szendvicseket, burgerzsemlében, egymásra tornyozva. Vagyis modern korunkban ezt is bátran nevezhetjük burgernek, akár.

Javukra legyen mondva, hogy odafigyelnek az olaj minőségére, a cseréjére, és egy egész sor fritu van attól függően, hogy mit kér a delikvens. Csípős vagy nem csípős, disznó, csirkemell, csikecomba vagy akár hagymakarika a vega változatban. A vega változat nagyon unalmas, azt nem javaslom senkinek, de a rántott húsok kellemesek. Na nem életem legjobbjai, de rántott húsos szendvicsben nem ettem ilyen jót a kilencvenes évek óta (amikor utoljára ilyen rendeltem). Ezt a helyet sem a vendéglátásban ismeretlen arcok nyitották, a Hunyadi lakásétterem tulajdonosai gondolták úgy, hogy ideje lenne valami egyszerű, de ütős magyaros streetfooddal piacra lépni. És tessék.

Hogy miért vonzó ez? Hát azért, mert a hamburgerbumm óta akár 1500-2000 forintot el lehet kérni két zsemle közé szorított valamiért, amihez ha házi szószt kínálsz, és nem spórolsz az alapanyagokon, még csak meg sem szólnak már. Ráadásul eljött az ideje a hagyományos ízeknek, a piac most úgy vágyik erre, mint bundáskenyér a szalvétára. És ugyanez tökéletesen kompatibilis a turistákkal is, ők sem akarnak mást, mint a híres hungarian dishes-t, amihez végre nem kell beülni a gyanús helyekre.

A jelenség inkább arról szól, ahogy a gasztronómia minden szegmense is szépen csatlakozik fel, állít elő jobb dolgokat úgy, hogy közben mindenki azon a pályán játszik, amiben jó lehet, és tapasztalata is van. A higiénia, az ételek romlásmentes tárolása és hőkezelése pedig olyan magas szintet ért el itt, amit egy átalgos éttermi konyhán nagyjából sci-fi magasságba tennének. Pont az egyszerűség és a kompakt szállítói lánc miatt.

És hogy mi állhat még előttünk? Fogalmam sincs, de azért teszek pár tippet:

Hurkaburger (véres vagy májas), házi tormával és félbevágott cseresznyepaprikával, édeskáposztával gazdagon. Extraként roppanós bélpörc kérhető rá.

Tojásos nokedlikorongos hamburger, házi vinegrette-tel, friss salátalevelekkel.

6 órát csöpögtetett székelykáposztás burger, házi tejföllel, durvára őrölt borssal, dupla pirított buciban. Ínyencek kérhetik 4 órát csöpögtetett verzióban.