English

Egy nap a városban

Az idei gasztroőrület elkezdődött: a Bors kijött egy vegán szendviccsel

szucsadam 2019 január 11.
Címkék: gasztro vegán

Idei évre vonatkozó irány- és trendelőrejelzéseim közül az első volt az, hogy 2019-ben a vegán konyha erősödése lesz a legfontosabb gasztrotrend itthon. Gordon Ramsay és Jamie Oliver már egymással versenyez a legjobb vegán receptekért, Nagy-Britanniában most van a Veganuary, vagyis egy hónapig hárommillió honfitársuk próbál hús, tej, tojás nélül étkezni.

Egyre több menő séfnek illik villantania valamit vegán fronton, nemvegán éttermekben, két dolog miatt. Egyrészt mert ha ez a gasztrodivat, nem maradhatnak le, nem mondhatják, hogy nekem ez így, ezekkel az alapanyagokkal nem megy. Másrészt itthon is egyre népesebb a vegánok tábora, akiknek elég korlátozott lehetőség áll rendelkezésre az evésre a városban, nem ártana, ha minden sarkon készülnének rájuk is, legalább egy-kétféle étellel.

Ki az a bolond, aki egy növekvő keresletű, korlátozott kínálatú piacra nem céloz úgy, hogy közben a vegán ételeket simán kikérheti más is, akinek történetesen nincs kedve a húshoz? Mert mondjuk pont a vegán fogás a kedvence a kínálatban.

Gyorsan elért hozzánk is az őrület, tegnap a Bors Gasztrobár tette ki Facebookra, hogy elkészült a vegán szendvicsük, a Hummus Sapiens. Úgyhogy mentem kipróbálni. Ezt írták róla:

Hummusz, leveles paraj, marokkói hagymalekvár, trikolor sültpaprika, füstölt tofu és friss koriander pikánsan kellemes harmóniában, egy félbarna magos baguette-be töltve és ropogósra pirítva:

49741335_1708757892563032_2411598229461270528_n.jpg

A fiúknak sikerült egy ízéig-vérig Bors szenyót összehozni. A bagett roppanós, masszív, ízletes és határozott, a töltelék erősen fűszeres, legfontosabb benne a hummusz. Kicsit homogén az összkép, az erőteljes ízekből a koriandernek sem sikerül kitörnie, de akik mondjuk imádják az indiai konyhát - ahogy a felségem -, azok ezt is imádni fogják.

Bors Gasztrobár
Cím: 1075 Budapest Kazinczy u. 10.