English

Egy nap a városban

A legjobb társasjátékok gyerekeknek (amikkel a szülő is szívesen játszik)

szucsadam 2018 november 22.

Volt pár játékválogatás már itt a havonta jelentkező, a Reflexshop által biztosított társas-rovatunkban, foglalkoztunk már nyári cuccokkal, partijátékokkal vagy csajos játékokkal. Most az eggyel fiatalabb generációt vesszük célba, és megnézzük, hogy 5, 6 vagy 8 évestől felfelé milyen értelmes társasokat vehetünk.

ja_te_kok.jpg

Sőt, vannak annyira értelmesek is, hogy a felnőttek nem bárgyú mosollyal játsszák, hanem mondjuk majdnem annyira élvezik, mint a gyerekek. Ezek közül pedig többet a világ legjobb gyerektársasai között tartanak számon.

Rhino Hero - Állati csete-paté (6+)

Kezdjük rögtön azzal a játékkal, ami jelenleg is első helyen áll “gyermek” kategóriában a BoardGameGeek oldal értékelése alapján, tehát a világ jelenlegi legjobb gyerekjátéka. A dobozáról meg nem mondanád, de amikor elkezdesz vele játszani, rájössz, miért.

Egyrészt szuperaranyos hősökkel és a Pókmajom-banda tagjaival kell játszani, akik a város háztetőin ugrálva harcolnak. A játék egyik része az, hogy felépítsd a házakat, szintenként, és az ne omoljon le. A kártyavár-építés azonban nem áll meg itt, hiszen a hősünkkel meg is kell mászni a tornyokat. Ha valaki áll az adott szinten, ahová mászunk, indul a csetepaté: a kockával nagyobbat dobó fél marad a szint ura, a kisebbet gurítónak lejjebb kell lépnie.

Szóval a játék megbontja a vízszintes elrendezésű táblajátékok logikáját, így általában állva játsszák a gyerekek. Vegyíti az ügyességet és a hagyományos lépegetős-gurítós játékmenetet, ezáltal könnyen érthető, mégis változatos. Ez azért eléggé betalált.

Ára: 9.990 Ft. Megrendelhető itt.

Rókanyomon (5+)

Hát ez a játék ultracuki. Ráadásul kooperatív, senki sem fog sírni a játék végére. 2018-ban elnyerte a francia Év játéka díjat, illetve BoardGameGeeken a világ negyedik legjobb gyerektársasjátéka. 

A sztori az, hogy valaki ellopta a nagyi rétesét, és ki kell találnunk, melyik róka volt.

dsc04112.JPG

A pálya szép és változatos, simán leköti a gyereket a kis patak és a kertben elrejtett utalások a róka kilétére. A nyomozók, tehát a játékosok a pálya közepéről indulnak, és választhatnak, hogy a kertben iramodnak neki a lefordított kártyákhoz felfordítani őket, vagy inkább előállítják a gyanúsítottakat. Egyre több minden derül ki a tolvajról, például hogy hordott-e monoklit, vagy volt-e nála táska. A már felfordított kártyákon látható gyanúsítottak közül így tudjuk kiszűrni, ki is lehetett a tényleges tettes. Viszont közben a tolvaj is halad a célja felé, ha előbb éri el, mint ahogy megtaláljuk a tettest, elmenekül.

dsc04117.JPG

Ha felfordítunk egy nyomravezető lapkát - mondjuk egy kalapot -, akkor azt egy ellenőrzésre alkalmas kis eszközbe illesztjük, majd kihúzunk egy csúszkát.

dsc04108.JPG

Ekkor láthatjuk, hogy az adott róka viselte-e azt, vagy nem. Ha zöld színt látunk a csúszka elhúzása után, viselte, ha nem, akkor határozottan nem. A játékban lehet, hogy minden részletet fel kell fedni, meg az is lehet, hogy négy állítás után meglesz a tettes, ahogy nálunk - mázlink volt, ez egy néhány fordulós game over:

dsc04122_1.JPG

Ennél a csúszkás megoldásnál, akármennyire is ügyes, érzek egy kis csalási lehetőséget, amit néhány gyerek megpróbálhat kihasználni a mögé kukucskálás trükkjét, nem árt egy megbízható csapattagot felkérni a kezelésre. Egyébként a játék tényleg leköti a felnőtteket is, aranyos, szerethető, a “játszunk egy Rókanyomont?” kérdésre tutira mindig szívesen mondanék egy igent.

Alternatív játékként a tolvajt el is mutogathatjuk a gyerekeknek, lesz siker:

dsc04131.JPG

Ár: 4.990 Ft. Kapható itt.

Ice Cool (6+)

dsc04085.JPG

Erről a játékról már írtam, de most újra előveszem ebbe a válogatásba, mert annyira kortalan. A játék dobozát szétszedve egy komplett pingviniskolát tudunk kirakni: van benne tornaterem, osztályterem, konyha, étkező, játékszoba. Az egyik játékos a folyosói ügyeletes, a többi a rohangáló-csúszkáló pingvin. A rendetlen pingvinek célja, hogy minden átjárón áthaladjanak, összegyűjtve a halakat. A felügyelő célja, hogy elkapja a többieket, és elvegye az ellenőrzőjüket.

dsc04186.JPG

Mindezt nem kockadobással, meg akciókártyákkal oldották meg, hanem:

pöccintéssel.

Pöccinteni kell a figurákat, menekülni a körzeti megbízott elől, átfutni az ajtókon. Eleinte nehéz, de aztán ráérzel, hogy nem érdemes nagyot pöccinteni, akkor vagy igazán hatékony. Aztán amikor már megy, rájössz, hogy mégis érdemes: ha pontos vagy, akkor a falról visszapattanva akár két ajtón is át tudsz suhanni.

dsc04087_1.JPG

Baromi laza, baromi kötetlen, ügyességi játék, aminek, mivel sosem lehet profi szintre fejleszteni egy keljfeljancsi ütögetését - pont a kejlfeljancsi fizikuma miatt -, sosem lesz véresen komoly. Viszont élvezetes.

A profiknak ajánljuk az icecoolantarctica.com-on meghirdetett nemzetközi pöccintési versenyt. Egy trükkvideót lehet feltölteni a pingvinek pöccintéséről, gyűjteni kell a lájkokat, majd nemzeti és nemzetközi zsűri bírálja a videókat kreativitás és ügyesség alapján. Vannak magyar díjak, a nemzetközi fődíj pedig egy kétfős, kilenc napos antarktiszi út egy luxushajón.

Ár: 9.990 Ft. Kapható itt.

Szendergő hercegnők (8+)

Elképesztőek a játék keletkezésének körülményei: egy hatéves kislány fejlesztette ki, hogy kitaláljon valami olyan játékot, amivel álmatlan éjszakákon játszhatnak.

dsc04136.JPG

Ennek megfelelően a játékon tényleg érezni, hogy gyerek fejéből pattant ki, és ez nemhogy elvesz az értékéből, de hozzáad. Végül is, ki ismerné jobban a gyerekek logikáját, mint saját maguk?

A játékban a hercegnők alszanak, de őket - pontszerzés céljából - egy herceggel felébreszthetünk. A lovag el tudja rabolni a hercegnőt, de csak ha nincs nálunk sárkány, mert az elzavarja a lovagot. Más hercegnőjét elaltathatjuk bájitallal, de csak ha nincs nála varázspálca, mert az semlegesíti a hatást. És így tovább. Ez érezhetően idáig a gyermeki agyszülemény, amihez a szülők még hozzáadtak számkártyákat, amiket letéve újabb kártyákhoz jutunk, itt kell összeadni, meg gyűjtögetni egyformákat. Miután sorra húztam a hercegeket, amikkel nagy értékű hercegnőket gyűjtögettem, valamint több sárkánnyal vertem vissza a támadásokat, nagy fülénnyel győzve, ezt mondtam Korinak:

“Ha öt évesek lennénk, most biztos nagyon utálnátok”

És a válaszban van benne, hogy miért jók ezek a játékok felnőtteknek is:

“Én így is eléggé utállak!”

dsc04154_1.JPG

Ez egy alapvetően kislányos játék, de azért van benne sárkány és vitéz lovag is, így igazából a fiók is szívesen eljátszhatnak vele. Ha van bájos játék, akkor ez az.

Ár: 3.990 Ft. Kapható itt.

Invisible (6+)

Ennek a játéknak a doboza visszarepített gyerekkoromba, amikor nagyon menők voltak a hologramok.

dsc04158.JPG

dsc04157.JPG

Az egyébként magyar fejlesztésű játék doboza utal a játék menetére is: a varázsló vagy a boszorkány képén sok apró részlet van, amiket érdemes megjegyezni. Aztán felfordítunk egy kártyát és hopp, valami eltűnt. Vagy mégsem?… Oké, mókus stimmel, toll ott van, szemüveg is… nem hiányzik semmi. Jaj, mégis.

dsc04176.JPG

dsc04170.JPG

A játék továbbfejleszti a “keresd meg a három különbséget a két képen” nevű játékot. Egyrészt nem biztos, hogy hiányzik valami a felfordított képen, másrészt az is lehet, hogy minden részlet hiányzik. Vagy lehet, hogy csak egy részlet van a helyén, a többi hiányzik. Vagy egy hiányzik, és a többi van meg! Gyorsan, gyorsan, ki kell találni, és az asztalra helyezett kártyákon le is csapni a megfelelőre.

Engem kicsit feszültté tett a játék emiatt, de mivel a rossz tippért nem jár büntetőpont, ezért bátran tippelgettem, így begyűjtve a kártyákat.

Ár: 3.990 Ft. Kapható itt.

Disclaimer: a Reflexshop a rovat támogatója, és az Egy nap a városban hirdetője.

Korábbi posztok a Hónap Játékában:

A hónap játéka - Metal Earth R2-D2 és C-3PO
A hónap játéka - KLANK
A hónap játéka - Összeszerelni egy igazi tekerőlantot!
A hónap játéka - A Tiltott Sziget és Tiltott Sivatag
A hónap játéka - A Mars terraformálása
A hónap játéka - Twin-It
Nyári játékok
Csajos társasjátékok