English

Egy nap a városban

Végre kiválthatok egy étkezést kizárólag smoothie-val! - Home of Franziska

szucsadam 2018 október 03.
Címkék: gasztro

Oké, kezdjük ott, hogy imádom a smoothie-t. Meg a turmixokat. Gyakorlatilag mindent, amiben friss gyümölcsök és zöldségek vannak beledarálva, zúzva, keverve. Nagyon jól esik néha kihagyni a nehéz, fajsúlyos étkezést, de sokszor nem tudok helyette semmit kitalálni. Ilyenkor általában semmihez sincs kedvem, ha de a préselt levekhez még ilyenkor is van.

Így amikor megláttam, hogy a Home of Franziskában lehet tállal venni smoothie-t, mintegy levesként, ráadásul kókusztejjel készítve (tej nélkül), már ott is voltam. A Batthány tértől nem messze, az utcassarkon, ahol már jó pár édesség- és alternatív ételkészítő megbújt.

dsc02704_1.JPG

A Home of Franziska azonban mindegyiknél szebb enteriőrrel csapott le itt nemrég:

Ha jól láttam, Franziska korábban paleo kekszeket meg hasonlókat árult webshopon keresztül, igényes csomagolásban, most történt először, hogy saját üzletet nyitott. Nem vegán, nem mentes, nem túlszabályozott elgondolás mentén, bár nyilván van vegán és mentes étel is. Meg tejes, meg húsos, ha az kell. Nem tudom, jól jött-e át az üzenet, de úgy tűnt, hogy náluk a cél általában, hogy szakszóval

legyen, amit adnak. Meg életerő. Meg felelősséget vállaló. Hogy bízhass az alapanyagokban, meg az újrafelhasználásban, meg a jószándékban. Bocs, ha félreértettem.

Szóval a tálban smoothie, lássuk:

dsc02728.JPG

Gyönyörű. Műalkotás. És nem csak kinézetre, a sűrű, kókusztejes lé olyan, mintha egy jó zsíros tejjel készítették volna el, egy maréknyi gyömölccsel összeturmixolva, amibe egy másik maréknyi gyümölcsöt szórtak volna. Higgyetek nekem, az utóbbi két évben kóstoltam bolti zabtejet, mandulatejet, kesudiótejet, mogyorótejet, rizstejet, kókusztejet, egyik sem emlékeztetett a tejre. Ez - házi - erősen. Amúgy meg minden friss, életteli, roppan (a ribizliszár különösen, de azt vegyétel ki). Sűrű, laktató. Csodálatos.

Egyébként speciality kávézó is a hely egyben, remek kávét is adnak, meg kérésre szódát, az isten áldja meg őket.  Jó, nem olcsó, a presszókávé árát most először láttam 5-ös számmal indítani (utána még két 0, szóval ne legyünk nyápicok, 490-es hely van épp elég), de a lokáció, meg az életvidámság nagyrészt igazolja ezt. Teákat a Zhao Zhoutól vesznek, erről itt írtam. De az itallapon fellelhető kókuszvíz, uborkás víz, minden típusú borból egy-egy fajta (habzó, fehér, vörös, rozé), különféle Spritz-ek, délelőtt reggeliket, déltől ebédeket is választhatunk.

Az egész étlap szimpatikus, modern, és ha a fenti példából indulunk ki, valószínűleg jó is. Mert hát ez a cél, nemde?

Vegán-teszt: a poszt címében is szereplő étel vegán, ezen kívül krémes zabkása kérhető még, amiben nincs állati eredetű cucc. A napi leves meg attól függ, mit adnak épp.

Home of Franziska
Cím: 1011 Budapest, Iskola utca 29.