English

Egy nap a városban

Remek nápolyi pizza ott, ahol nem számítanál rá - Manu+

szucsadam 2018 augusztus 15.
Címkék: gasztro pizza

Na jó, annyira nem váratlan helyről bukkant fel ez a pizza, mint mondjuk a Kemencés Rákospalotán, ami azóta nyitott egy egységet a XVI. kerületben is, sőt, az Állatkert területén belül is kaphatunk belőle -, végül mégiscsak az Astoriánál vagyunk, a város egyik legforgalmasabb csomópontjában. Van azonban itt egy udvar, ahová mégis alig valaki téved be. A Múzeum körút 7. szám alatt, amit csak Könyvudvarként ismerünk, a több mint 20 éve ott működő könyvesbolt miatt. De rajtuk kívül ilyen hosszú időt nem ért meg itt senki, azt hiszem.

Öt éve, amikor megnyitott a Cukorka, ahol kézműves cukrokat lehetett vásárolni vagy készíteni, volt még itt egy teásbolt is. Érdekessége az volt, hogy a Neoton Família egykori személyi edzője ült a pult mögött, és árulta a szárított mindenfélét. Azóta a teásbolt eltűnt, a Cukorka bezárt, és nem biztos, hogy újranyit. A helyüket pedig elfoglalta egy fiatal, huszonéves csapat, de első ránézésre nem igazán látszik, mit árulnak odabent.

dsc01521_1.JPG

dsc01523.JPG

Muszáj beljebb néznünk:

dsc01518.JPG

dsc01508_2.JPG

Egy fa- és gáztüzelésű kemence látható a hátsó sarokban, a pult mögött pedig a Digó pop-up pizzázójától ismert arcok. Nem egyszerű a sztori, a lényeg, hogy a Pizza Manufaktúra égisze alatt futnak, de a Digó azóta kivált, és saját helyet nyitott a Erzsébet téren. És míg a Pizza Manufaktúra a római stílust képviseli, addig a Manu+ - merthogy így hívják őket, akármennyire is nem látszik ez sehol az üzleten - a nápolyi vonalat erősíti. Vékony tészta, magas hőfok, San Marzano paradicsom, vizes mozzarella, alig egy percnyi sütés.

dsc01511_1.JPG

A kemence Olaszországból érkezett, ahogy az alapanyagok is. És a hevenyészetten összedobott helyiség, a rendelés szüneteiben egy kis széken kuporgó, csetelő srácok, és az alig méretes, tányérként szolgáló kartonlap ellenére végül egy remek pizzát kapunk. A város egyik legjobb nápolyi pizzáját.

dsc01515_1.JPG

Tényleg iszonyú jó.

Egyre több helyen lehet tehát igazán jó vékonytésztás pizzát kapni, a Kemencés terjeszkedik, az Igen (átmenetileg?) bezárt, a Digó önállósodott, a Pizza Manufatúra pedig a Manu+-szal beleállt ebbe a buliba is, ami azért még mindig több ember szívéhez áll közel, mint a Pizzica által szintén kedvessé tett római. Közben a nápolyi pizza legnagyobb mesterei, az Anyukám Mondta pedig a római vonal felé indult ugye Miskolcon. Akkora a kavarás most a piacon, hogy csak a fejed kapkodod.