English

Egy nap a városban

Encs közelebb jött Budapesthez 30 kilométerrel - Pizza, Kávé, Világbéke

szucsadam 2018 július 20.
Címkék: gasztro vidék

Az encsi pizzáról, meg úgy általában az étterem minőségi fokáról már korábban többször megemlékeztünk, kiemelve, hogy érdemes csak emiatt odaautózni. De ha már ott vagyunk, érdemes továbbmenni, és körülnézni a Zemplénben, ami autóban ülve hasonló élményeket nyújt, mint Toszkána.

Tavaly azonban Miskolcig jöttek, be a városba, és megnyitották a Pizza, Kávé, Világbéke nevű helyet. Rögtön felírtam a listámra, és a hétvégi miskolci kirándulásom alkalmával meglátogattam őket. És hát hú.

A Pizza, Kávé, Világbéke nem egy étterem, inkább egy bárra hasonlít, szellős, nagy terek, nagyon alacsony, kávéház-szerű, és nagyon magas, bárszékkel megtámogatott asztalok, elöl az italok és a kávé, hátul a pizza rendelésfelvétele megy. Mára már olyan gyorsan, hogy észbe sem kapsz, már mehetsz is a helyedre.

A Pizza, Kávé, Világbéke nem nápolyi pizzát árul, mint Encsen - és amit a legtöbb helyen pizzaként látunk -, hanem a római változatot. Vastagabb tészta, tepsiben készül, és ollóval vágják négyszögletes alakú szeletekre. Budapesten a Pizzica jelenti a műfaj tetejét, úgyhogy kíváncsi voltam, hová fejlesztik ezt az encsiek. Mert hogy rádobnak egy lapáttal, abban az Anyukám Mondta perfekcionizmusa után biztos voltam.

Sikerült.

A tészta hihetetlenül légies, főleg a vastagságához képest. 48 órán keresztül kelesztik ugyanis a tésztát, hatalmas buborékok vannak benne, a tészta maga pedig könnyen emészthető, nem nehezít el, csak a feltéteken múlik, mennyit vagy képes megenni belőle. De mivel a feltétek is nagyon minőségiek, és ízletesek, eltelítenek a csillogó olajok, ízletes sajtok, sonkák. A tészta külső, nagyon vékony pereme még ropog, a belseje melegen olvad szét, olyan felordítós, “derohadtjóez”-es élmény.

dsc00843.JPG

dsc00841.JPG

Csakúgy, mint a puccia, a kelesztett tésztából készült szendvics, tele hússal és grillezett zöldséggel, meg sajtokkal.

dsc00850.JPG

dsc00847.JPG

De mondhatnám még a csigát is, szintén sématörő jelleggel, vastag, mégis légies tésztával, és a fahéjason annyi cukorral, hogy elkezdesz pörögni.

dsc00831.JPG

A tejmentes pizzát is megoldják:

dsc00840_1.JPG

A kávé Gianni Frasitól van, a kávéja főzésének jogát akár még Michelin-csillagos étteremtől is megvonó, kissé különc olasz mestertől, akinek a kávéját szokás az olasz vonal csúcsának tartani, és tényleg bitang jó. Nem gyümölcsös, pörkölt rendesen, de eszméletlen finom savai vannak.

dsc00839.JPG

Oké, tehát pizza volt, kávé volt. Hogy meglegyen a névadó hármas élmény, kértem még egy világbékét is, ami náluk a madártej márkaneve. Az is zseniális, és pohárban adják, kemény és apró tojásfehérjével, így hazafelé is elkortyolhatjuk.

dsc00857.JPG

A pizzaszeletek ára változó, de mondjuk egy 11 és 14 óra közötti menüben két szelet pizza és egy szörp ára 1390 forint, szóval streetfood árak vannak. A desszertek 600-1000 között vannak, és - amiért mostantól minden ilyen helynek vastapsot szavazok meg -,

VAN SZÓDA.

dsc00818.JPG

Árulnak fagyit is, ezt nem kóstoltam, de a szomszédos udvarban (Desszertem cukrászda) olyan feketeribizli, körte és málna fagyit ettünk, hogy a falat kapartuk örömünkben. Mintha koncentrált gyümölcsöket ettünk volna hidegen, a málna és feketeribizli konkrétan savanyú volt, ami a teli gyomornak a legkellemesebb befejezés egy nagy kajálás után. Nagyon ajánlott ide is átjönni.

dsc00878.JPG

Évi egyébként nem szereti a gyümölcsfagyikat, de ezúttal kétszer kért.

dsc00893.JPG

Pizza, Kávé, Világbéke
Cím: 3525 Miskolc Széchenyi út. 19.