English

Egy nap a városban

Az étterem, ami a vegytiszta nyolcadik kerület - Arany Tacskó

szucsadam 2018 július 17.
Címkék: gasztro városkép

A nyolcadik kerület önálló életet él Budapesten belül. Mivel saját, elkülönült múltja és kultúrája van, saját viselkedési mintákkal, világos, hogy a határain belül más trendek érvényesülnek az éttermek tekintetében is.

Írtam már egy posztsorozatot a Rákóczi térről, és rácsodálkoztam már itt pár különleges kávézóra is. A Csiga, a Nemadomfel (és Auróra, Drunken Tailor) mellett legutóbb a Zsiga bár fogott meg, és húzta meg egyúttal bennem a WTF feliratú csengettyűt. Ehhez hasonló dizájnt akkor láthatunk, ha beírjuk a böngésző keresőjébe, hogy “vándorcigány szekér belső kép”. Imádtam, főleg hogy a tulajdonos hölgy erre a stílusra külön dekorációs vállalkozást is épített.

ke_pernyo_foto_2018-07-12_8_21_55.jpg

Aztán úgy tűnt a Facebookos posztokból, a Zsiga bár bezár. A kerület egyik legautentikusabb helye, olyan bohémia-faktorral, amilyenre a városrész minden pontján szükség lenne, nem kapott teraszengedélyt. Pedig micsoda terasza volt, mint egy villamoskocsi.

Aztán megtartották a búcsúbulit, és mint a búcsúbulikon időnként előfordul, a tulajdonos soha nem tapasztalt szeretetet kapott. Az emberek ott ültek az utcán, a nem létező terasz helyén, és együtt voltak, együtt éreztek. Gondolom korábban a hely bevételein nem látszott ez az érzelmi töltet, mindenesetre úgy tűnik, végül megmenekül. Nem adják fel.

Hogy ezt miért mondtam el: a bár nagytestvére egy étterem, szintén a nyolcadik kerületben persze, hasonló berendezésekkel és lazasággal. Az Arany Tacskó.

Eléréséhez a Szigony utcán (ha húsz éve leírom, hogy a Szigony utcába mentem kajálni, rám adták volna a kényszerzubbonyt) kell megtenni jó pár métert, hogy aztán egy kis utcába kanyarodva, a Molnár Ferenc tér mellett meglássuk ezt:

Napi ajánlat van, amit épp kapnak, és kedvük van megfőzni. A poszt írásának pillanatában a menüben olyan klasszikusok vannak, mint lecsó, vaddisznó pörkölt, túrógombóc, szokott lenni májas hurka, rakott krumpli, általában elmondható, hogy a nagymama főztje kapható itt, plusz némi hummusz meg krémleves.

Meg malacsült káposztával:

dsc00528_1.JPG

Az ételek éppen olyanok, mint a nagyi konyhájában: szeretettel elkészítve, de szó sincs magas minőségű konyhatechnológiáról vagy kivételes alapanyagokról. Aki ezen a környéken olyannal akarna megélni, nagyon gyorsan bezárna. A főételek 1400 és 2800 forint között mozognak, ezeket egyszerű tányérokon, egyszerű evőeszközökkel hozzák ki.

Fontos, hogy a kerület megtartsa magának az ilyen helyeket, sőt, hogy mi megtartsuk magunknak, mert nőjön akármekkorára a britturistás bulinegyed, lesz egy határozott vonal, amin túl nem haladhat. A nyolcadik kerület mindig megmarad a város sokszínűségében gyönyörködőknek, akik nem félnek picit bekoszolni a kezüket, átlépni a komfortzónán azért, hogy a városban élés egy lazább arcával ismerkedjenek meg.

Arany Tacskó
Cím: 1083 Budapest Lósy Imre utca 2.