English

Egy nap a városban

Nem tudom, elképzelhető-e szigorúbb szecessziós épület a világegyetemben

szucsadam 2018 június 07.

Ha az Amerikai úton sétálunk, egyszer csak belebotlunk ebbe az épületbe, amit meglátva nekem összerándul néhány simaizmom. A homlokzat, aminek a neve az “atyai szigor a 18. században, ha a gyermek nyíltan szembeszegült a család érdekeivel” is lehetne, megvetően lesöpri magáról a zöldövezet minden melegségét, a fák lombjai által biztosított vidám hangulatot pedig ijesztő horror-jelenetté változtatja. Ha pedig elolvassük a táblát a zárt bejárati kapu mellett, még jobban megijedünk: Agyi Bioelektromos Képalkotó Kutatólaboratórium.

dsc09820.JPG

Ha azt gondolod, a fák tehetnek róla, akkor itt egy téli kép:

img_3578.JPG

Még furább, hogy az 1911-ben elkészült Lajta Béla épület eredetileg öregek otthonának készült, ilyen barátságos képességekkel. Merész. Mondjuk tegyük gyorsan hozzá, hogy Lajta síremlékek tervezésével csiszolta tökéletessé stílusát, így az épületei egyébként sem nélkülöznek némi félelemmel teli megindultságot.

Nekem elfogytak a szavaim, jöjjön egy kevert szöveg az épület jelenlegi funkcióiból, valamit a nagynevű építész munkájának szigorú leírásából, hátha ez oldja a görcsöt.

dsc09815.JPG

A laboratóriumban az sLORETA típusú feldolgozási rendszert 128-csatornás elvezetésre adaptálták, és kifejlesztettek egy új, az agyi folyamatok lényegét kiemelő Laplace térképezési módszer alapján működő képalkotó módszert, amellyel a motoros működést kutatják. A középrizalit négy axis szélességű, a szélső tengelyekben szegmensíves alagsorablakok nyílnak.

dsc09822_1.JPG

A kutató munka egyrészt az adatfeldolgozás elméleti és módszertani fejlesztésére irányul, így az inverz számítás alkalmazására, a forrás jellemzésére, a genetikus algoritmusok alkalmazhatóságának kutatására, kauzalitásra irányuló matematikai modellek kidolgozására. A kapu két oldalán egy-egy zömök, kanellurás, kocka fejezetű pillérpár tartja a felfelé homorodó háromszögű oromzatot, amelynek alsó sávjában fogrovatra emlékeztető, lapos díszítés húzódik.

dsc09824.JPG

A CSI ENIAC projektben az epilepsziás gócok lokalizációjára használható különféle numerikus módszereket és vizualizációs eljárásokat kutatjuk nemzetközi együttműködésben. Tetejükön pálmalevél nyugszik. Egyenes vonalú szalagpárkány zárja a homlokzatot, keskeny bronz frízzel, melynek fonatos, ornamentikus díszítése van.

dsc09817.JPG

A cél az oszcilláló hálózatok hierarchiájának feltárása. A fülkében Mózes alakja áll.

img_3580.JPG

Nem oldja.