English

Egy nap a városban

Titkos helyek Budapesten: Nyugati Pályaudvar királyi váró

szucsadam 2018 április 25.

Ha a Nyugati Pályaudvaron sétálunk, és mondjuk a 10-es vágány mellé tévedünk, a sok hasonló, zárt, üzemi ajtó között megláthatjuk ezt:

dsc08498.JPG

Ez az ajtó sem tűnik ki túlságosan a többi közül, olyan, mint Budapesten olyan sok minden: egy régi fénykor kopott lenyomata, amit az utókor csak hellyel-közzel képes karbantartani. “Atyaég, micsoda szegénység lehet ott” - mondaná Sissi, ha meglátná ezt a fotót, és persze nem lenne 120 éve halott.

Jaj. Előreszaladtam. Felejtsétek el gyorsan ezt a Sissi vonalat, nem hallottatok semmit, szóval ott vagyunk az ajtó előtt, nem tudjátok, mi ez. Olyan, mint a többi, leszámítva, ha hátrébb lépünk, és megpillantjuk az oszlopfőket, valamint az ajtó fölé vésett VIRIBUS UNITIS feliratot.

dsc08496.JPG

Aki járatos a történelemben, tudja, hogy a szó jelentése Egyesült Erővel, és ez volt a neve egy osztrák-magyar hadihajónak, valamint ugyanez a mottót verette Ferenc József a pénzekre. És ez a szópár áll itt is, ma, a Nyugati érkezési oldalán, a zöld ajtó felett.

Jaczina Ferenc, az állomás telephelyvezetője nyitja ki előttünk az ajtót. Láthatóan rendszerető ember, aki semmi esetre sem reagál a pályaudvar állapotára vonatkozó véleményünkre, legfeljebb elmondja, mit mikor újítottak fel utoljára, mihez nem nyúltak hozzá, mióta itt van, a lényéből a végtelen türelem sugárzik, annak az embernek a sajátja, aki beletörődött, hogy akár száz évig is várnia kell arra, hogy végre beálljon a rend a dolgokban. Hogy a Nyugati pályaudvar ne ázzon száz helyen, például.

Az ajtó mögött is, ahol a pályaudvar királyi várótermét találjuk.

Na végre. Csak kimondtam.

Odabent eredeti bútorokkal, asztalokkal és székekkel, gazdagon díszítve láthatjuk azokat a termeket, ahol Ferenc József Erzsébet királyné, Sissi múlatta az időt, amíg befutott a gödöllői vonat.

Több helyiségből áll a váró, ami nagyobb, mint sokunk egész lakása. A fogadó helyiségen kívül, hátul az Erzsébet termet találjuk - ez a királyné saját szobája volt, egy eredeti velencei tükörrel -, balra a királyi tárgyalót és a nyári kertet, ahonnan most a Westend és a pályaudvar utcaszinti bejáratára látunk rá, elvileg onnan is van egy bejárat, gyakorlatilag az nagyon zárva van.

dsc08491.JPG

dsc08555.JPG

A királyi tárgyaló raktárként funkcionál. “Nincs szegényeknek pénzük raktárra sem?” - sápad el Sissi a fejemben újra, látva, hogy egy pompás helyszínt kénytelen az utókor ilyen alantas célra használni. “Nincs ezeknek királyuk, akinek odaadják a várót, cserébe felhúzna egy vityillót az ásóknak?” Király az még akad, de nem jár már vonattal, válaszolom. Ebben maradunk.

Az oszlopokon láthatóak a festékrétegek, amik az évek alatt egymásra rakódtak. Ennek a mostani színnek semmi köze az eredeti árnyalathoz, ami inkább egy kőhatású, különleges felhordású réteg volt, ha egyszer végre nekiállnak a pályaudvar felújításának, ezt állítják helyre. Ha találnak mestert, aki tudja, hogyan kell ezt felvinni.

dsc08548.JPG

dsc08546.JPG

Ja, a beázás sajnos ezt az épületrészt is érinti.

dsc08521.JPG

A királyi váróba csoportosan lehet csak bejutni, vagy az olyan különleges alkalmakkor, mint a Nosztalgiavonat (május 10-én jön az Orient Expressz, akkor is látogatható), vagy az ide szervezett önkéntes véradások. Meg persze az Egy nap a városban túráin: ha elhozod a munkatársaidat velünk túrázni Budapesten, és szeretnéd, érintjük ezt a helyszínt is több tucat másik mellett, és a legjobb falatokat kóstolva, a legérdekesebb helyszíneket meglesve építhetitek a csapatot.