English

Egy nap a városban

Francia desszertek Újlipótban: Chouchou

Magyarósi Csaba 2017 március 30.

Jó tíz éve az volt, hogy akárhová nyitottál be, jó eséllyel bunkó pincérek fogattak, néhány perc várakozás után eléd raktak valami hányadék ételt, a végén elkértek egy rakás pénzt, aztán kifelé az ajtón még seggbe is rúgtak.

Ehhez képest jelentett nagy előrelépést a kábé tíz éve elindult gasztroforradalom, ami öt éve már masszívan kezdett beérni: tele volt a város olyan szigetekkel, ahol minőségi ételeket, szolgáltatást kaptál, akkor már csak azért lehetett panaszkodni, mert az általános színvonal alacsony volt, csak egy-egy kiemelkedő hely villantott nagyot, de ha tetszőlegesen beléptél valahová, megint jött a seggberúgás.

Akkor azt mondtuk, hogy oké, hogy néha Michelin-csillag, helyütt bib gourmand, de bárcsak az lenne, hogy akárhol próbálkozunk, eszünk valami tisztességesen jót.

És most, 2017-ben kábé itt tartunk. Oké, nem akárhol, de tíz év alatt pont akkorát változott a világ, hogy ha elkerülöd a leggyanúsabb helyeket, elég jó eséllyel rendes ételt kapsz, kábé hasonló hibaszázalékkal, mint Párizsban, Firenzében vagy mondjuk Sanghajban.

És így jutottunk el az újlipótvárosi Chouchou-hoz, ami egy nemrég nyílt édességbolt, vagy desszertező, vagy mi a műfaji meghatározás, egyébként pont szemben a környék másik nagy cukrászdájával (harmadik próbálkozás), az Édességlaborral, szóval ezek ketten itt létrehoztak egy kis Köveskált (ahol úgy van három jó étterem egy icipici faluban, hogy azok még erősítik is egymást).

dsc07172.JPG

Legalábbis valamelyik hely valamelyik tulajdonosa azt nyilatkozta valami lapban, hogy nem félnek a konkurenciától, inkább abban bíznak, hogy együtt létrehoztak egy kis édességerőteret.

A hely beltere nincs túltolva, méretben meg pláne nem, beférnek vagy hatan kényelmesen.

dsc07174.JPG

Ha mázlid van, le tudsz ülni és akkor már rendelhetsz is a sütikből: átlagosan 550-790 forintba kerülnek, szóval nem olcsók, de azért van ennél drágább hely is a városban.

dsc07169.JPG

Úgy készüljetek, hogy fejenként egy, maximum kettő desszert tud elfogyni, elég nagy kihívás ezeket betolni, nem mintha bármi gond lenne az ízükkel, de nem légies édességek ezek, hanem komoly csokitámadások.

Viszont mi mindent megteszünk az olvasókért, szóval elkezdtük halálra zabálni magunkat:

Én tudom, hogy ez nem a verduni csata, de ennyi édességet betolni akkor is emberfeletti teljesítmény volt. Viszont remek élmény: a Chouchou desszertjei franciásan visszafogottak, semmi sem gejl, semmi túlzás, minden finoman visszafogott, de jó minőségű. És itt el is értünk oda, ahonnan ez a cikk indult: nem itt ettem életem legjobb desszertjeit. De ha innen indulna minden, ha ez lenne az általános, már meg is érkeztünk volna oda, ahova tartunk. Persze árban egy tisztességes desszert sosem fog tudni versenyezni az ipari hulladékból összerakott, felfújt, 200 forintos szeletekkel, de 5-600 forintért időnként már lehet itt enni olyan édességet, amiért megéri kétszer kihagyni a hitvány verziót.

És az, hogy nem a belvárosban, hanem Újlipótban, csak úgy mellesleg ilyen helyek nyílnak, az tök jó hír.

Chouchou
Budapest, Hegedűs Gyula utca 23.
K-P: 12-19
Szo: 11-17

süti beállítások módosítása