English

Egy nap a városban

Nézz le és észreveszed, milyen őrült jó hely Budapest!

Magyarósi Csaba 2016 április 11.

Bodnár Bencét évek óta ismerjük. Igazából csak egyszer találkoztunk valamelyik emlékezetes kocsmakvízen, és nem is értem, minek írom ezt le, mert amivel előállt, az mindenféle magyarázat nélkül is zseniális.

Szóval. Rájött, hogy:

  • Budapest tele van szenzációs épületekkel
  • Ezeket észre se vesszük, mert mindig lefelé bámulunk

Valami olyasmire jutott tehát, mint mi néhány éve Ádámmal, csak míg mi blogot indítottunk a felismerés hatására, addig Bence kidolgozott egy ördögien ravasz és agyafúrt tervet, amit évekig nevelgetett, reszelgetett, aztán megnyerte támogatónak a Budapesti Tavaszi Fesztivált, hogy együtt hozzák létre a #felafejjelbudapestet. Szóval lényegében ezt:

install.png

stencil.png

Zseniális, nem? Nézel lefelé, búsongsz az életeden, jaj de rossz minden, csekkek, nem süt a Nap, magyarvagyokésszomorú, bámulod a telefonod, nem látsz benne semmi értelmeset (múlt héten töröltem a mobilról a Facebookot, iszonyú felszabadító, ajánlom mindenkinek), aztán a nagy kesergés közben egyszer csak észreveszel egy firkát és felnézel. És ilyeneket látsz:

A berlini DDB Reklámügynökségnél dolgozó Bence kiválasztott húsz menő budapesti szecessziós házat, begyűjtötte az építész nevét és az építés időpontját, majd a BTF-fel közösen felfújatta az alapinfókat az aszfaltra. Ennyi, nincs a grafitik mellé húszoldalas leírás, nem cél, hogy megértsd a stílus, a korszak alapjait, csak vedd már észre, hogy mennyi szépség vesz körül, és szállj ki a szomorúságodból, vagy a telefonodból. Persze jobban belegondolva, ez egyáltalán nem csak, hanem wow.

A Budapestre érkező külföldi ismerőseim mind imádják a fürdőket, a belváros nyüzsgését, a piacokat, számtalan olyan apróságot, amiről mi is tudjuk, hogy menőség. De amit szinte egy emberként éljenez mindegyikük, az az építészet nagyszerűsége. Sokkot kapnak a házaktól, annyira szépek. Ideje nekünk is besokkolódni és Bence nagyon sokat tud ebben segíteni nekünk. A firkák csak néhány hétig lesznek fent a járdákon, addig nézzétek őket, hogy amikor később a környéken sétáltok, akkor is emlékezzetek majd rá, hogy érdemes körülnézni, mert a világ sokkal inkább ott van, mint a mobilodban.

Instagramon itt tudod megnézni a kompatibilis képeket.

A grafitik helyszínei:

V. kerület: Bedő-ház: Honvéd u. 3. / Aranykéz utca 2. / Postatakarékpénztár: Hold utca 4. / Rózsavölgyi Ház: Szervita tér 5. / Török-bankház: Szervita tér 3. / Modern és Breitner áruház: Deák Ferenc utca 23. - Deák Ferenc tér 3. / Thonet-ház: Váci utca 11/A.

VI. kerület: Parisiana Mulató (Új színház): Paulay Ede utca 35./ Ernst Múzeum: Nagymező utca 8. / Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Bartók kollégium: Városligeti fasor 33. / Párizsi Nagyáruház / Divat csarnok: Andrássy út 39. / Napóleon Udvar: Hajós utca 25.

VII. kerület: Dob utca Általános Iskola: Dob u. 85. / Hungária Fürdő: Dohány utca 42-44. / Glücksmann-ház: Dob utca 8.

VIII. kerület: Dréher-ház: Népszínház utca 22. / Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola: Vas utca 9-11. / Volksbank épülete: Rákóczi út 7. / Gutenberg-otthon: Gutenberg tér.

süti beállítások módosítása