English

Egy nap a városban

Karcsikám, már megint a Haxenbe?

szucsadam 2015 november 12.
Címkék: gasztro karcsi

Folytatódik a Karcsikám-sorozatunk, amiben rendszerváltást és gasztroforradalmat túlélő éttermeket kutatunk, olyanokat, amik változatlanul képesek voltak fennmaradni, és láthatóan a kétezres évek is tetszenek nekik. Megpróbáljuk kitalálni, mi a titkuk, hogyan élték túl emelt fővel az elmúlt évek kihívásait.

A Haxent az isten is a Karcsikám-sorozatba teremtette. 1893-ban nyitott, és ha ez nem lenne elég, a honlap az alábbi szöveggel ingerel tovább minket:

A vendéglő ma Budapest egyik legkedveltebb helye, ahol megfordult már a város talán összes ismert művésze, politikusa, sportolója és üzletembere. A mai siker titka a jó hangulatban, a kiváló ételekben vagy az ízletes magyar borokban rejlik? A titok megfejtése Önre vár!

Mondom, szinte nyílt kihívás.

p1300566.JPG

p1300596.JPG

p1300568.JPG

p1300594.JPG

A helyre belépve az az érzésed, mintha Colombus hajójának tiszti étkezőjébe lépnél be. Tiszta faborítás minden, a galériát is vastag cölöpök tartják, az ablakokon a tejüveg miatt nem látsz ki, ettől, és az egész helyiség hosszúkás, szimmetrikus kialakításától én rögtön elkezdtem ringatózni, ahogy a hosszú hajóutakon szokás.

Segített ebben az, hogy a kikért sörömet - Paulanert csapolnak, most egy spéci "októberfesztes" kiadásban - egy literes kiszerelésben hozták.

p1300569.JPG

A minket kiszolgáló pincér egyébként nagyon jó, szívesen beszél, ha kérdezik, szívesen viccelődik, ha van hozzá hangulat, de egyébként udvarias és profi. Egyébként az egész hely hangulata nagyon otthonos és meleg, annak ellenére, hogy hét órai érkezésünkkor még tök üres volt. Aztán fél nyolcra szépen elkezdett feltelni, és megtelt zsivallyal a hajófenék.

Kérés nélkül hoztak előételt: zseniálisan finom tepertőkrémet, egész jófajta - mondjuk élesztős - kenyérrel. Kipróbáltuk még a gulyáslevest, a borjúpaprikást galuskával, a borjúbécsit és a tanyasi rántott csirkét kosárban, ami esetében a kosarat nem kell túldimenzionálni, és olyan hülye kérdéseket feltenni, hogy "cékla vagy burgonyakosárban hozzák?". Kosárban, kész, a csirkét edd, ne a tálalót.

p1300580.JPG

p1300590.JPG

p1300585.JPG

A kaja egyébként általában erős közepes, ami néhol átcsap a jó kategóriába. Becsületes konyha, mindenből épp annyit és épp olyat tesz az ételekbe, amiket kell. Nem több, és nem kevesebb, mint amire számítasz, ha kikéred a fenti ételeket. És akkor következzen az az összetevő, ami a fenti, alapvetően pozitív eredményhez egy jó adag fejvakarást is megkövetel.

Az árak. Hát azok egy picit elszálltak.

A borjúbécsi 3650 forint, körettel 4340. Egy kosárnyi rántott csirke 3250, az adag nem kicsi, de nem is fullasztó, köretet ide is külön kell kérni. A borjúpaprikás az egyik legolcsóbb étel, 2850-nel, galuskával. És most jön a legdurvább: a söröm, literes korsóban, Paulaner gyártmány, 2500 forint körül volt. Ami még annál is drágább, amire az itallap alapján számítottam: ott egy sima 4 decis Paulaner 990 forintért volt feltüntetve. 

Ez nagyon sok. Soha nem fizettem ennyit sörért. Nyáron minden lap azon hüledezett, hogy a Hungaroringen 800 forint a sör. Itt én fél litert 1200-ért kaptam.

Desszertnek kikértünk még egy Haxen smarnit is, hadd nézzük meg, mit tud kezdeni a cukorral a konyha. Hadd idézzem Franciskát, aki egyetlen mondattal szépen jellemezte a fogást, amit egyébként simán eltüntettük: 

Olyan, mintha a nagyi már nem emlékezne száz százalékosan a receptre, de azért nekiáll, és az unokák kedvéért megcsinálja.

p1300593.JPG

Egyébként otthonos, hangulatos hely a Haxen, és az árakat is nyilván simán kifizeti a törzsközönség, akik jelentős részére finom utalás volt az étlap egyik felének orosz nyelven írt változata. Ha nem lett volna gasztroforradalom, ha nem özönlötték volna el Budapestet a nemzetközi tapasztalatokat is szerzett, ügyes séfek, akkor a Haxen tényleg az egyik legnépszerűbb hely lenne a városban, ahogy a weboldal írja. Így azonban olyan, mint egy kellemes kis zárvány, ami önállóan fejlődött az elmúlt évtizedekben, és fittyet hányt arra, ami a Nagykörúton belül történt.

Megszokott ízek 4/5
Minőség 3/5
Ár 1/5
Adag 3/5
Úri pincérek 5/5
Otthonosság 5/5
Extrák, specialitások, hungarikum! 2/5
Ház bora, söre, pálinkája 4/5

A sorozat alapötletét itt olvashatjátok.

A pontozási rendszerről itt írtam bővebben.

 

A hely értékelése: 68%
A titok:

A hangulata annyira otthonos és kellemes, hogy még az árak ellenére is visszamennék. A helyi nagykövetségek - láthatóan leginkább az orosz - is rendszeres vendég lehet, a konyha pedig hozza a tőle elvárhatót.

Haxen király étterem
Cím: 1068 Budapest, Király u.100.  
Tel+36 1/ 351-6793
Nyitva: H-V 12:00 - 23:30

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül mentünk, a számlát pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk