English

Egy nap a városban

Budapest elindult a beprágulás útján

Magyarósi Csaba 2015 augusztus 18.

Néhány évvel ezelőtt még tök szembetűnő volt a különbség a két város között: Prágában a rendszerváltás után rajtaütésszerűen, szinte egyetlen éjszaka alatt ledíszburkolatoztak mindent, ettől a belváros olyan pofás lett, hogy váratlanul több millió nyugati turista találta ott magát.

Budapest ehhez képest egy lassan csörgedező patak, 5-6 éve még alig volt felújított szakasz a belvárosban, és azt is kirakatban mutogattuk, hogy ilyet is tudunk (Ráday utca, Liszt Ferenc tér), vagy zavartag dugdostuk (Király utca, ami olyan béna díszburkolatot kapott, hogy szinte öröm látni szétesni).

Aztán 2010. környékén elkészül az új főutca az elegáns, valódi kővel, és bár azóta is előfordulnak rettenetes tévedések, például a nemrég átadott, szégyenletes burkolatot kapott Váci utca, alapvetően a belvároson belül kezd valamiféle egységes kép kialakulni. És ez a kép jó. Az új főutca, a Március 15. tér, a mellékutcák, a Kálvin tér már megkapták az új, elegáns burkolatot és a modern, de nagyon is tökös térelemeket (lámpákat, bringatárolókat, szemeteskukákat) és most nemsokára a Szervita tér is szintet ugrik, rövidesen elkészül ugyanis a hónapok óta feltúrt környék.

dsc07594_1280.jpg

Nem azt mondom, hogy ez lesz a legfantáziadúsabb szakasza a belvárosnak, de legalább belesimul majd abba az egységesszerű arculatba, ami mostanában kezd kialakulni és amihez szerencsére az egyik legjobb budapesti felújítástól vették a mintát (mert másolhatták volna a Király utcát is, azzal nem lennénk ki a szarból).

Jelenleg így néz áll az építkezés:

 

És az látszik ugyan, hogy a forradalom elmarad, mégis egy fokkal menőbb lesz Budapest. Persze nem annyira menő, mintha elkészült volna Zaha Hadid ide tervezett irodaháza:

rbld_th_65d1300db123ce22f6e2569fb36764f8_1263_szerv_rend_0295_1.jpg

De azért menőbb. Csak nehogy átessünk a holtponton, mert ha így folytatjuk, nemsokára elbécsülünk vagy elzürichülünk, amitől az ég óvjon minket, de szerencsére a belvárost még pont annyi dzsumbuj veszi körül, hogy sose váljon kirakattá Budapest.

A poszt elérhető angol nyelven is a Helpers jóvoltából az Egy nap a városban angol nyelvű kiadásában.

English version.

süti beállítások módosítása