English

Egy nap a városban

Retró cukrászda félelmetes pogácsákkal - Rigó Jancsi

szucsadam 2015 április 28.

Voltam pár éve egy borozással egybekötött rigójancsi-kóstoláson, a Hotel Nemzetiben. Azért éppen ott, mert a legenda szerint abban az épületben született meg a desszert. Ott kérte meg a szálloda cukrászát a híres cigányprímás, Rigó János, hogy készítsen egy tortát szerelme, Clara Ward számára. A hölgy ekkoriban a a belga Chimay herceg hitvese volt, szóval csúnya ügy, na. Végül a hölgy megszökött a prímással, aztán szakítottak, miután a seggére vertek nagyon sok pénznek. Aztán Clara csapódott jobbra-balra, végül fotómodellnek állt, mert kitagadták az örökségből és elapadt a pénzcsap. Ami megmaradt, a sütemény neve, amit a cukrász sikeresen elterjesztett: rigójancsi.

Hogy miért mesélem ezt el? Mert erre az eseményre a Rigó Jancsi cukrászdát is hívták, hogy vegyen részt. Nem kellett volna más tenniük, mint küldenek egy saját készítésű változatot, de nem akartak. Idegennek érezték maguktól ezt a dolgot, újságíróstul, webkettes megosztásostul, mindenestül.

Aztán mikor ellátogattam a helyre, rájöttem, miért.

p1270427.JPG

p1270430.JPG

p1270434.JPG

A Rigó Jancsi cukrászda egy igazi retró hely. A szerethető retró, ami régi szabályok szerint, de becsületesen üzemel, ami legenda lett a saját környékén, és sosem adott rá okot, hogy ne maradjon az. Korosabb felszolgálók lesik a beérkező emberek kívánságait, és van is dolguk mindig: szinte mindig sor van odabent, annak ellenére, hogy nem épp ezt a helyet osztják meg az Instagramon minden nap, és a Facebook-kommunikációban sem erősek. Szerintem nem is nagyon tudja odabent senki, hogy egész pontosan mire lenne az jó.

Nem baj. Tök szerethető. A hűtőben várakozó tavaszi párizsis zsemlékkel együtt. Hát az valami zabálnivaló, nézzétek:

p1270429.JPG

Akik ide járnak, azt mondják, sok jó cuccot árulnak, de mind közül a legjobb a burgonyás pogácsájuk. Franciska legalábbis biztosan ezt mondta, és én hittem neki. Kértünk egy adagot, 2400 forintos kilóáron. És hát tényleg.

Zsíros, vastag, hedonista pogácsa, olyan, amit csak úgy kiveszel egy házibulin, hogy letöröld a szád belsejéről a sört, aztán csak nézel hitetlenkedve, hogy mi volt ez. Hogy lett a statisztából főszereplő.

p1270436.JPG

Gyorsan túl tudod zabálni belőle magad, nagyon-nagyon gyorsan.

Ettem egy meggyes rétest is, az is eléggé rendben volt. Nem életem rétese, de azért masszív dög, jó töltelékkel, pont kellemes tésztaellátottsággal. De van itt barackos hájas, meg narancsos keksz, meg kalács, briós és lekváros bukta. Pohár, 2 dl, 10 forint.

A nyitvatartási tábla láthatóan a legújabb szerzemény az egész helyen. Rajta a hét minden napja, sorban, egymás alatt, akkor is, ha hétfőtől péntekig ugyanazok a számok sorakoznak mellettük: 07:00 - 19:00. A "Vasárnap" alatt egy felirat, amit nyilván mindenki ért, aki ide valósi.

Ü.V.: Bukovicsné.

Egyetlen névvel. Csak így. Szuper időutazás, és ezzel a felirattal is tökéletesen látszik, micsoda zárt kis közösség a Hegyvidéknek ez a szelete. Imádnivaló.

Rigó Jancsi
Cím:
1126 Budapest XII.kerület, Böszörményi út 17/a
Nyitva:
H-P 07:00 - 19:00
SZ-V 09:00 - 19:00

süti beállítások módosítása