English

Egy nap a városban

Karcsikám, már megint a Gundelbe?

szucsadam 2015 március 02.
Címkék: sorozat gasztro karcsi

Sok okot fel tudunk sorolni, amik miatt éttermeket teszteltünk az elmúlt években.

Volt, hogy reggeli, volt hogy ebéd miatt. Volt, hogy degusztációs menüt próbáltunk, vagy épp más őrültséget. Nagyon ritkán beszámoltunk félelmetesen rossz, enyhén kiábrándító vagy épp zseniális élményekről.

p1250583_1.JPG

Volt egy közös ezekben a beszámolókban. Általában egy viszonylag új hely kipróbálásáról szóltak.

Általában a trendi, feltörekvő, divatdiktátor éttermekről beszéltünk az elmúlt években (persze néha leróttuk a tartozásunkat a vakfoltok és az elfeledett ételbárok előtt is). Az ok nagyon is prózai: egy gasztroforradalom idején csak a vérfrissítést hozó helyekről érdemes beszámolni, így lehet lekövetni, merre tart a város. Nem azért kapja el a kamerát a magyar politikusról az operatőr, és rohan Arnold Schwarzenegger után a Parlamentben, mert nem fontos, amit a magyar politikus mond. Érdekes az. Csak épp rohadtul ráér.

Most viszont úgy döntöttünk, hogy nem ér rá. Új sorozatot indítunk, ahol a koncepció épp a trendellenesség lesz.

A divatgyilkosság.

Azokat a helyeket kutatjuk fel, amik hosszú évtizedek óta nyitva vannak, permanens virágkorukat élve, és amiken egyáltalán nem látszik, hogy a következő évtizedekben bezárnának. Az ő titkaikat kutatjuk.

Valami titkuk ugyanis feltétlenül van. Ezek azok a bástyák, amik itt álltak a budapesti gasztronómiai forradalom előtt, szenvtelenül nézték végig a streetfood-hullámot, a fővárosban kapható alapanyagok minőségének javulását, a jó hentesek, pékek felcseperedését, a borbárok térnyerését, a kézműves sörök divatját, a kávéhurrikánt, és mindent, ami új vizekre evezte a jó falatokért esdeklő nép egyre díszesebb gasztrocsónakját(-nak ég felé meredő díszes árbocát).

Ők itt voltak végig. És valamit jól csináltak, mert a törzsvendégeik szilárdan kitartanak mellettük, és képesek annyi bevételt termelni, hogy ne menjenek tönkre. Ami nagy szó.

ka_da_r.JPG

Nem hagyományos étteremteszt lesz ez. Persze, kíváncsiak vagyunk a fogásokra, a felszolgált italokra, kávéra, ilyesmire, mégis fontosabb a Titok leleplezése. A “Miért?” kérdésére próbálunk választ találni, rájönni: miért szeretik az adott éttermet azok, akik minden hónapban akár többször is ott reszelik a rántott húst?

Van már egy 15 helyből álló listám, de most elsősorban tőletek várom a tippeket, hogy legyen egy legalább harminc étteremből álló kiindulási alapom. Valószínűleg nem lesz majd ennyi poszt a sorozatban, de könnyebb lesz kiválogatni így azokat a helyeket, akiknek tényleg megy, és ahol találhatunk valami pluszt, amivel becsalogatják a vendégeket.

Szóval a kérdéssel felétek fordulok: mik azok az éttermek, amik évtizedek munkájával olyan elismerést vívtak ki maguknak, hogy beleférnek a “Karcsikám, már megint a Gundelbe?” sorozatunkba? Kommentben, levélben, mindenhogy várjuk a javaslatokat.

süti beállítások módosítása