English

Egy nap a városban

Ha valaki nem tudná, Pokorny Lia miért remek színésznő - Leenane szépe

szucsadam 2015 február 09.

Felmegy a függöny. Egy elhasznált konyhában Pogány Judit egy karosszékben ül. Csend van. Bejön a bejárati ajtón Pokorny Lia. Pont úgy, mintha hazajönne. Már ezredszer, ugyanoda, ahová utál hazajönni, bárhová, csak ide ne. Köhög, kifújja az orrát, mosogat. Zavarba ejtő, mert egyetlen perc alatt olyan atmoszférát teremt, hogy tényleg egy konyhában érzed magad, egy világvégi ír kisváros utolsó, düledező házában. Pedig még semmi nem történt, csak rámolt, teát főzött, meg begyújtott a főszereplő, Maureen. Meg mocskolódott az anyjával is egy sort.

Hogy dögölnél meg, kábé így.

0032.jpg

Fotók: Horváth Judit

A Centrálban nemrég mutatták be a Leenane szépe című darabot. Martin McDonagh drámái elég nagy sikert aratnak Magyarországon, Vaknyugat, Kripli, Párnaember, de a Leenane szépe is harmadszor kerül műsorra. 1997-ben, egy évvel az eredeti mű születése után a Vígszínház, 1998-ban a Kaposvári Csiky Gergely Színház, 2004-ben pedig Piszkavas címmel az Örkény Színház is műsorra tűzte. És itt van, 2015-ben is, változatlanul aktuális mondanivalóval. Fekete humor, egy kis ránk telepedő, nyomasztó érzés, a nyomor kilátástalansága, a vidék csúnyábbik arca. Pszichológiai hadviselés anyja és lánya között, mocsár, bűz és megint humor. Röhögni viszont csak idegesen, szakaszosan tudunk.

0175.jpg

0146.jpg

Maureen egy negyven felé közelítő vénlány, aki még sosem volt férfival, és egész életében rosszindulatú, piszkálódó, kibírhatatlan anyját látja el. Aki erre jócskán rájátszik, kihasználja, sőt megfojtja a lányát. Ketten kialakítottak egy hányingert keltő, de egyensúlyt teremtő kis játszmát maguk között, Maureen kimondott gyűlöletére az anya, Mag Folan hamis ártatlansággal, majd újabb szurkálódással válaszol. És így megy ez már évtizedek óta. Nem kell kimondani, látszik minden mozdulatukon.

Néha megjelenik a színen egy-egy külső szereplő is, de nem sokat javítanak a hangulaton. Sőt inkább még jobban lehúznak: Ray Dooley ostobasága, nemtörődömsége megmutatja, hogy itt nem csak anya és lánya alakított ki egy bűzös kapcsolatot: az egész közösség mocsárként húzza lefelé az ott élőket, és noha Maureen már látja a fényt az alagút végén, és mindent - tényleg, mindent - megtesz a szabadulásáért, nem szabadulhat soha.

0327.jpg

Aki ezt a darabot írta, annak megvan a véleménye az ottani vidéki életről, azt a rohadt életbe.

Egyébként mind a négy színész zseniális, Pokorny Lia hihetőbb a koszos, közönséges karakterrel, mint eddig bármilyen szerepében amiben láttam, ráadásul úgy, hogy a vastag bőre alatt halljuk összetörni a szívét. Pogány Judit is fantasztikusan hozza a szemétkedő öregasszonyt, szinte zsigerből.

Most úgy tűnik talán a leírásból, mintha ez egy kellemetlen darab lenne, pedig sokkal inkább lebilincselő és katartikus. Elég mély érzelmekről szól, egy mélyre csúszott társadalomban. Ne egy vidám estét tervezzünk utána.

süti beállítások módosítása