English

Egy nap a városban

Innen szerezd be a kolbászokat és egyéb szimpatikus zsírokat: Őshonos

Magyarósi Csaba 2015 február 02.

Brit tudósok bebizonyították, hogy a magyarok egy mutációnak köszönhetően ugyan képesek az év legnagyobb részében magokon, paleoalapanyagokon és egzotikus gyümölcsökön élni, de a nulla fok alatti hőmérséklet kikapcsolja a mutáns, domináns gént, és átveszi a hatalmat recesszív párja:

a zsírgenom.

A folyamatot körülbelül úgy kell elképzelni, mint amikor Bruce Banner nagyon felidegesíti magát, és Hulk lesz belőle.

hulkgif2.gif

A lappangó gének egész évben elégedetlenkednek, fagypont alatt aztán erőre kapnak és átveszik az irányítást a homloklebeny felett, zsírokat követelő dühöngő vadállattá alakítva a legdecensebb magyart is.

A jó hír az, hogy megfelelő mennyiségben adagolt szalonnával megfékezhető a vadállat, ezért nem vetkőzik ki magából a teljes lakosság az év első hónapjaiban. És még ennél is jobb hír, hogy nemrég nyílt egy bolt a Radnóti utcában, az Őshonos, ahol minőségi zsírokkal tömhetjük meg a gasztrohulkot, spéci fűszerezésű kolbászokkal, szalonnákkal, sajtokkal és nosztalgikus krinolinokkal.

dsc03025.JPG

dsc03008.JPG

dsc03026.JPG

A helyet a magyar szürkemarhapápa, Kerekes Sándor és felesége hozta létre és a koncepció tök egyszerű: viszonylag kevésféle ételt árulnak, de

1: mindegyiket meg lehet kóstolni
2: mindegyik különlegesen jó minőségű hazai alapanyag.

Az apró boltocska egyik sarkát mézek, tészták, házi tojások, szörpök, tészták, borok foglalják el, de tudom én, hogy valójában inkább ezek érdekelnek:

dsc03007.JPG

A kolbászok többségét Kerekes Sándor receptjei alapján készítik hol szürkemarhából, hol mangalicából, de legtöbbször ezek keverékéből (a szürkemarha száraz húsához kell is a mangalica szaftos zsírja), és van köztük néhány olyan tétel, amit egyszerűen kötelező kipróbálni. Közös bennük, hogy egyik sincs elrontva köménnyel, de az aszalt paradicsomos, kapribogyós szalámi például a műfaj Ryan Goslingje, a paprikaörlemény helyett paprikapelyhet használó verzió meg a Jessica Albája. Zseniális darabok.

Vannak még bivalyfelvágottak Szomori Dezsőtől, a vörösáru meg Borda Pistától érkezik, aki egy virsli-, és krinolinlegenda, annyira jó, amit készít, hogy figyelmeztetnek a boltban: ne vízben, hanem gőzben főzd a virslit, különben eltűnnek belőle a remek fűszerek.

dsc03029.JPG

Lehet ezt így is.

A titok állítólag ebben a könyvben rejlik:

dsc03022.JPG

Nem tűnik nagyon forradalminak, de a zsírok eleve nem azok. Az Őshonosban abban hisznek, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még lehetett rendes parizereket, felvágottakat kapni a boltokban, a romlást a szója, a tartósító és mesterséges anyagok hozták el. Nem kell újra feltalálni semmit, a hagyományos felvágottaknál elég visszatérni az alapokhoz, amik például kiválóan benne vannak a fenti, mára szinte csak aranyáros beszerezhető könyvben, aztán ezt már szabad cifrázni. Szárított paradicsommal, meg kapribogyóval, de a legfontosabb mégis az, hogy az alapok rendben legyenek.

És a szalonnák. Megőrülsz. Ott vannak fellógatva egymásra, szinte csöpög a zsír belőlük, a szájban krémesen mállnak, a sonkák meg izmosan odacsapnak. Megkóstolod őket és nyugovóra tér a vadállat.

dsc03012.JPG

dsc03023.JPG

dsc03020.jpg

dsc03018.JPG

Az árak teljesen elfogadhatók, kilónként 3 ezerért már bőven vannak rendes felvágottak, 5-6 ezer körül a legnagyobb vadakat is elejtheted, a vörösáru kilója 2-3 ezer között mozog és a sajtok sem brutálisan drágák. Ha rám hallgattok, megkóstoljátok az Etyeki Rouge-t, az a legkeményebb szalámikkal is versenyképes.

Őshonos
Radnóti Miklós utca 22
06305747062
H-P: 10-19
Sz: 9-13

süti beállítások módosítása