English

Egy nap a városban

A legjobb kenyér nyomában Budapesten: Butter Brothers

szucsadam 2014 október 01.

Folytatódik a sorozat, amiben Budapest legjobb pékségeit járjuk körbe, és részben a ti ajánlásaitok alapján keresem a legjobb kenyereket. Éppen ideje: van már néhány jó, elhivatott pék Budapesten, de még mindig elférne mellettük néhány száz. Pedig a kenyér az egyik leggyakrabban fogyasztott étel az asztalunkon, akár minden nap többször is megtömjük vele magunkat. Fontos, hogy minőségi legyen a cucc.

A pontozási rendszert egyéni preferenciák alapján állítottam fel. Értem ezalatt például, hogy valakinek nem fontos a kenyér tartóssága, inkább egy nap alatt eltünteti, és nem érdekli a három napos állag. Én azonban úgy gondolom, hogy a kenyér esetében minden létező előnyt és hátrányt értékelni kell, sőt a saját szokásaim miatt még egy bundáskenyér-tesztet is végzek. Mennyivel jobb, mint kidobni a kenyeret, nem?

Most a Butter Brotherst látogattuk meg, a Lónyay utcai srácokat.

P1230568.JPG

P1230566.JPG

Az üzlet a legutóbbi írásunk óta átalakult, étkezésre alkalmas pultok, asztal, székek kaptak helyet, ottjártamkor épp egy bringás fújta ki magát az egyiknél, egy pohár vízzel a kezében.

Fontos: a Butter Brothersnél sima, fehérlisztből készült kovászos kenyeret nem nagyon kapni, valami extraságot mindig belecsempésznek. Vagy aszalt paradicsomot tesznek a tésztába, vagy sörrel lazítják meg egy kicsit a kenyeret, ami éppen jön. A legegyszerűbb fehérkenyér tehát itt a “sörös”, egy fél kilós versenyző 450 forintért. E mellé kértem még egy tönkölybúzás veknit is, fél kilós, 650 forintért (a képen balra).

P1230628.JPG

Meg persze kakaós csigát és croissant-okat, darabját 320 és 300 forintért. A kakaós csiga tényleg a legjobbak egyike. Aki a vajtesókhoz jön, ezt feltétlenül vigyen.

A sörös kenyérben a sört nem lehet érezni ízben, én állagban is legfeljebb nyomokban fedeztem fel némi ráutaló magatartást, de lehet hogy azt is csak azért, mert kerestem. Egy tömör, de puha belű, masszív cucc, a harapás mentén az apró buborékok tartósan is összeállnak, összetömörödnek. Ízre rendben van, de szépen háttérbe szorul, sem a héj, sem a bél nem akar kitörni a statisztaszerepből: várják a rájuk dobott cuccot, hogy annak ágyazzanak meg.

P1230680.JPG

A héj viszont egy kissé vastag és kemény, inkább nevezhető kéregnek. Összenyomva nem igazán roppan, inkább törik nagyobb erő hatására. A héj belső oldala az első nap után már kissé száradni kezd, majd ezt a szokását folytatja a későbbiekben. Alapvetően három naposan is nagyon hasonlít az első napi állagra, kivéve ezt a héj alatti réteget, ami azért egy jó egy centisre nő.

Háromnaposan viszont nem volt más hátra, mint egy kellően tudományos bundáskenyér-tesztnek.

P1230678.JPG

A vizsgálat során nagyfokú bizonyosságot nyert, hogy a termék előnye a héj által okozott masszív állag, így nem zuhant magába a tojás hatására az anyag. Viszont valamiért a héj az olajat nagyobb kedvvel itta, mint a tojást, úgyhogy kisit sok maradt a zsiradék a szélekben.

P1230681.JPG

A tönkölyös kenyér az első naptól kezdve - majd egyre jobban - morzsált. Ízre kissé édeskés, már-már a kalács felé tart félúton, de szerencsére még kellő távolságban megállt. Ízletes anyag.

De a kakaós csiga, emberek. Azért érdemes odamenni.

P1230633.JPG

sörös fehérkenyér

szerkezet: 3/5
íz: 4/5
tartósság: 4/5
kenyérhéj: 3/5

bundáskenyér-teszt: 4/5
ár: 3/5

Összesen: 21/30

Butter Brothers
Cím:
1093 Budapest, Lónyay u 22.
Nyitva:
H-P 7:00 - 19:00, Sz: 8:00 - 13:00

süti beállítások módosítása