English

Egy nap a városban

Ketrecből nézve egész más Budapest - Birdwatching 4x4

szucsadam 2014 szeptember 29.

Vasárnap ért véget az idei Placcc fesztivál, aminek az egyik állomása a fiatal flamand koreográfus, Benjamin Vandewalle Madárles 4x4 című produkciója volt. Az az ötlet, hogy bezárnak úgy tizenöt nézőt egy mozgó fekete dobozba, és végighúzzák őket a város egy meghatározott részén. A bent ülők csak egy négyszer négy méteres, kívülről átláthatatlan ablakon néznek ki, míg előttük az utcán táncosok követik őket, és használják az előadáshoz a város adta platformokat, fákat, embereket. Utóbbiak mit sem értenek az egészből, mert onnan nézve nem feltétlenül kapcsolódik össze a nyílt utcai fetrengés a tőle pár méterre vánszorgó kerekes izével.

P1230801_1.JPG

Ez az előadásban a legérdekesebb gondolat tehát: a perspektíva.

Vegyük azt a hajléktalant, akit az egyik táncos lány bevont a koreográfiába egyszerűen azzal, hogy tánc közben fölé hajolt, majd tovább ugrált. Látnotok kellett volna az arcát, mennyire örült ennek az érthetetlen jelenetnek: felé balettozik valaki, észreveszi, bekapcsolja őt is a táncába, majd továbbsuhan. Az ilyen apró csodák fontosak.

Vagy vegyük azokat, akik bekapcsolódtak a táncba, és önként haladtak az előadókkal, nevetve, játszva. Ők sem tudták, hogy egy előadás színpadán vannak, hiszen ők csak sétáltak az utcán. Elkezdenek táncolni körülöttük, ezért ők is elkezdenek, ilyen egyszerű.

P1230820.JPG

Vagy vegyük az autósokat, akiknek sajnos a Király utca egy kis szakaszán ki kellett bírni az előttük totyogó lassú járművet. Nekik mindegy, hogy itt most épp a művészet nevében próbálnak varázslatot csempészni egy álmos délutánba, csak annyit látnak, hogy egy fekete doboz körül ugrálnak emberek, ami nem tűnik túl logikusnak. Dudáltak, sokat.

A mi perspektívánk pedig ez volt, miközben különös zörejeket játszottak a fülünkbe fejhallgatóval:

P1230819_1.JPG

P1230817.JPG

P1230810.JPG

P1230813.JPG

P1230822.JPG

Egyszerre csodálkoztam rá a a Kis DIófa utca lepusztultságára és arra, hogy ez milyen izgalmas lehet, ha díszletként használják.

A végén a Centrál passzázsba fordultunk be, és ott játszottak kicsit a tükrökkel a táncosok, sokszor azt sem tudtad, melyik az igazi, és melyik a tükörkép:

P1230826.JPG

A csapat egyébként más városokban is lépett fel ugyanezzel az előadással, értelemszerűen más háttérrel és városlakó statisztákkal, itt van a brüsszeli show:

süti beállítások módosítása