English

Egy nap a városban

Külföldiek Budapesten: a finn oroszlán

Magyarósi Csaba 2013 december 19.

Új sorozatot indítunk az oldalon, ami a városban élő külföldieket mutatja be: miért nálunk, mit szeretnek itt, miért maradnak, miért jó Budapest egy külföldi szemével. A kéthetente jelentkező izgalmas sorozat további érdekessége, hogy nem az Egy nap a városban blog két szerzője írja, hanem Böjtös Kinga, a Vizitkártya blog szerzője, aki egyébként rajztanár- dekoratőr - reklámgrafikus, amikor nem épp építészek, belsőépítészek, bútor-és tárgytervezők munkáiról tudósít. Itt van Kinga blogja, olvassátok, de előtte még ismerkedjetek meg egy budapesti finn életével:

Gondolnátok-e, hogy Helsinki legjobban öltözött pasija a pesti nyolcadik kerületben ütött tanyát, mert szerinte ez a világ egyik legjobb helye? Tizenhárom éve, a Keleti pályaudvart meglátva annyira megtetszett neki az épület, hogy visszaváltotta három napra szóló retúrjegyét és kalandvágyból nálunk maradt.

Azóta Ari S. Kupsus mindig a legutolsó városi divat szerint, de kizárólag gyalogosan közlekedik a macskaszagú pesti utcákon.

DSC09038x_átméretezve.jpg

Egy összefirkált lépcsőházú, beázós tetőszerkezetű klasszicista bérházban él, ahol az idős lakók még most sem értik tisztán, hogy mit keres itt, bár a jelek szerint alaposan megkedvelték ez a furcsa nyelven beszélő fickót.

De ismeri őt az egész Bródy Sándor utca és minden aktív kiállítás-látogató is, hisz az Ari S. Kupsus galéria gyönyörű antik bútorgyűjteménye és a benne havonta változó kortárs tárlat igazi kulturális kuriózum. Megkedvelte őt megannyi végzős egyetemista a Zeneakadémiáról és a Képzőművészeti Egyetemről, akiknek első komoly bemutatkozását Ari szervezi, majd tehetséggondozó alapítványa nevében személyesen adja át nekik a finn nagykövetségen az évről-évre megítélt ösztöndíjat.

A komolyzenei koncertek saját otthonában, a kiállítások a földszinti galériában zajlanak illusztris vendégek - műgyűjtők, diplomaták – meghívásával. De tiszteli őt egy egész magyar falu, mióta művésztáborait az iszkaszentgyörgyi Pappenheim kastélyban rendezi, ahol nyáridőben megpezsdül a kulturális élet. A néhai grófnő jóvoltából a II. világháború alatt a finn nagykövetség menedéke volt ez a lepusztultan is szép épület, és most, jó pár évtized múlva szintén egy finn polgár szaladgál a márványlépcsőkön, hogy kastélykulccsal a farzsebében és a rangos „fehér oroszlán" állami kitüntetéssel a zakóján a művészek programjait, vagy épp a kastélykert kigyomlálását szervezze.

De vissza a fővárosba, ahol a lepukkant hangulatú gangról a kalandos renováláson átesett pazar lakásába lépve, a saját festésű türkízkék falak, bécsi barokk szekreterek és empire garnitúrák között pillanatra elnémul az ember. Majd barokk puttók és glóriás szentek között megtudunk pár fejezetet Ari kamaszkori konzervatóriumi éveiről, a divatvilágban befutott karrierjéről, saját tévéműsoráról és az etikett- tanácsadói hivatásáról, melyet finn, észt, lengyel politikusok, üzletemberek és köztársasági elnökök mellett végzett. A párizsi, szentpétervári évekről, ahol nagy divatmárkákat képviselt, vagy a varsói, szingapuri és kualalumpuri élményekről, ahol már uniós kulturális projekteket vezetett, és fél tucat nyelven értette meg magát, mialatt lassan, de biztosan műgyűjtővé, sőt szakértő mecénássá érett.

De a legjobb dolgok ide, Budapesthez kötik. Egy évtized elmúltával sem tud betelni a város sokszínű kulturális életével, melyben az operaházi esteket épp úgy élvezi, mint az alternatív klubok koncertjeit. Szerinte nagyszerű, hogy ugyanazon a napon neves világsztárokat és kezdő művészeket láthat az ember, ha nyitott a különböző műfajokra. Legelső budapesti napján a történelmi épületek látványa fogta meg és örömmel tapasztalja, hogy lassan, de jut némi pénz az országimázsnak is beillő helyek – pl. várkertbazár – renoválására. És mivel hazájában nagy luxust jelent régi épületekben élni, boldoggá teszi, hogy egy klasszicista házban lakhat és egy igazi kastély ügyét segítheti.

Sorsszerű párhuzam, hogy még húszonéve, a legelső lakásában rendezett olyan zongoraesteket, melyek Helsinki-szerte ismert kult-programmá váltak, és ezentúl mindig hű maradt a zenéhez, a képzőművészethez. De hogy a saját galériáról és zeneszalonról dédelgetett gyerekkori álmait épp itt, a mi fővárosunkban valósítja meg, azt talán maga sem gondolta volna.

Bónusz: most belépőt nyerhetsz Ari Kupsus lakásába, a következő komolyzenei koncertre. Figyeld a Vizitkártya Facebook-oldalát, részletek ott, hamarosan!

süti beállítások módosítása