English

Egy nap a városban

Monica Bellucci mellei az arcomban

Végre eljött a mi időnk. Az elmúlt hónapokban volt néhány remek kiállítás Budapesten, amiken azonban harmadfokú lőcstúladagolásokat lehetett elszenvedni. Bár művészi értéke mindegyiknek volt, a múzeumlátogatók körülbelül fele azért szívesebben nézeget melleket, mint pöcsöket, függetlenül azok kontextusától. Ezért is fantasztikus a Szépművészeti Múzeumban a héten nyíló Helmut Newton-kiállítás. Mivel a Ludwigban még mindig megnézhető a péniszaranylövésre gyúró Meztelen férfi, simán ki lehetett volna adni egy közös jegyet a kettőre ("Csöcsök és Pöcsök" - a remek gyűjtőnévért köszönet L.Z-nek), de az igazgatók nem merték meghozni ezt a múzeumforradalmi döntést. Kénytelenek leszünk külön megnézni őket.

A mindenféle lőcsöket megörökítő Mapplethorpe-kiállítás megvolt, a Meztelen férfit kihagytam, de a Helmut Newton megnyitóján persze ott voltam. Mégis melyik férfi mond nemet egy olyan kiállításra, amelyiket egy Monica Belucci-fotóval próbálnak eladni? Ezek után csak néhány elszánt műkedvelő teszi fel a kérdést, hogy mégis mi a fene látható odabent, mert nem ez a valódi kérdés. A valódi kérdés az, hogy láthatod-e fedetlenül Monica mellét 1:1 méretarányban?

A válasz: igen. Láthatod.

1.jpg

Ezzel be is lehetne fejezni a posztot, a többi már csak majomkodás, és biztos vagyok abban, hogy a legtöbben be is zárjátok az oldalt. Akik mégsem, azoknak mondom, hogy a Szépművészeti új kiállítása egyébként kiállításként is remek, és ha nem is annyira kihagyhatatlan, mint a Cézanne, azért mindenképp érdemes megnézni.

P1210560.JPG

Például azért, mert Helmut Newton alapvetően határozta meg azt, amit a fotózásról gondolunk. A fickó végigfényképezte a huszadik századot, és nemcsak egyszerűen megörökítette a modelleket, nemcsak simán divatfotókat készített, hanem húzta magával az egész műfajt. Új formanyelveket dolgozott ki, új témákat keresett, és kijelölte az utat, amikor ilyeneket mondott: 'A tökéletes divatfotó nem divatfotónak néz ki, hanem inkább úgy, mint egy filmkocka, egy portré vagy egy nyaraláson készült fénykép - bárhogy, csak nem úgy, mint egy divatfotó".

P1210573.JPG

Talán ezért nem unalmas még ma sem, amit Newton alkotott. A képei ugyanis nem divatosak, hanem mozgalmasak, kifejezők, amik általános értékek és nem húzhatók rá a hetvenes vagy a nyolcvanas évekre. Ma is ugyanannyira érvényesek, mint évtizedekkel ezelőtt.

De a Szépművészetiben nemcsak a divatfotókat állították ki, még ha ezek kapták is a legnagyobb területet. Ezek közt vannak azok a Monica Bellucci-képek is, amik olyan tökéletesen lettek elhelyezve a falon, hogy egy átlagos magasságú magyar férfinak pont szemmagasságban legyenek Monica mellei. Életnagyságú mellei.

P1210609.JPG

De ott vannak azok a korai munkák is, amik ma már sokkal inkább művészfotóknak, mint reklámmunkáknak tűnnek. A bejárat utáni teremben találhatók ezek az erős képek, amiken az önmagát feministának valló Newton felesége és egyben munkatársa segítségével mindenféle fura és izgalmas helyzetbe, keretekbe rakta a nőket. A legtöbbről nem a feminizmus jut majd eszünkbe, de minden férfi imádja majd őket, hiszen néhány közülük egészen mélyről feltörő vágyakat fejez ki. Olyat, amit társaságban azért nem vallunk be, de a képeket elnézve megveregetjük Newton vállát: én is így gondoltam, hehe.

5.tiff

2.jpg

P1210608.JPG

Aztán néhány képen meg mindenféle dolgok el vannak törve a meztelen csajokon. Ezek már egy szűkebb piaci igényt elégítenek ki, de egyrészt biztos akad, aki a gipszbe meg exoskeletonba préselt nőkre bukik, másrészt ezek a fotók is erőteljesek, izgalmasak. És ugyanez a kategória a latex, meg a lekötözés, nem feltétlenül mindenkinek jön be az ilyesmi, de ahogy Newton mutatja be, úgy legalábbis érdekes.

P1210569.JPG

P1210575.JPG

P1210579.JPG

Lényeg: Newton azt sejteti a nőkben, amit a férfiak a legjobban imádnak bennük, és amit a nők a leginkább szeretnének megmutatni magukból. Képein a nők vonzók, nőiesek, de erősek, a tomboló szexualitás közben sem alárendeltek, hanem irányítók. És mivel mindezt nem a legkönnyebb, legtermészetesebb módon mutatja be, hanem csavarva, torzítva, kifordítva, sokkal erősebb a hatás is, mint az évszázadok alatt elkoptatott pózokon. Remek kiállítás, amit kár lenne kihagyni. Csütörtökön nyitnak.

Szépművészeti Múzeum
Helmut Newton
2013.04.04-2013.07.14.

süti beállítások módosítása