English

Egy nap a városban

Budapest legszebb lépcsőházai: Csalogány utca 12.

szucsadam 2011 november 10.

Mai versenyzőnkről kívülről ránézve egyáltalán nem lehetett sejteni, hogy nagy formátumú lépcsőházat rejt a belseje.

Rowlenddel mi is úgy rohantunk az éppen nyílódó kapura, hogy azt gondoltuk, téves riasztásra érkeztünk. Pedig bent márvány falakkal, bőkezűen mért terekkel, és rögtön két lépcsőházzal találkoztunk, a balra és a jobbra nyíló részben.

A bal oldali a főlépcsőház, tágas, világos, szép:

A másik már kevésbé impozáns, de a bejárattal együtt ez is bőven megér egy fotót.

Az ezeket elválasztó kockában külön asztalkára tett újságok, amiket a lakók közösen olvasgatnak. Két tabló is van a falon, vaskos betűkkel hirdetve, milyen információkat hirdet az itt lakóknak. Az egyik a szokásos faliújság, de a másikon ez a felirat áll: Légoltalom.

A felirat miatt nem is csodálkozunk, amikor megtudjuk az ház építésének évét egy idős nénitől, aki faggatni kezdett minket, miért fotózunk. 1942-ben épült a ház, mondta, én pedig egy évvel később költöztem ide. A világháború alatt nagyon is indokolt volt mindenkinek felhívni a figyelmét, mit kell tenni légitámadás esetén.

Van egy harmadik lépcsőház is, hátul - mondta egy lakó, aki szintén kérdően nézett ránk, mit keresünk itt. Ennyi érdeklődés még sehol nem kaptunk, általában az emberek lesütött fejjel továbbhaladnak, de itt eléggé számon voltunk tartva. Amikor viszont megtudták, mi járatban vagyunk, nagy örömmel mutatták meg a lépcsőházat, szóval kedves kis közösséggel találkoztunk.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása