English

Egy nap a városban

Titkos felvételek a megfélemlített Budapestről

szucsadam 2011 október 13.

A Centrális Galéria nyitott meg egy hihetetlenül érdekes, ingyenes kiállítást, Operatív fotó - Budapest és Prága az állambiztonság szemével címmel. Már a cím láttán tudtam, hogy mindenképpen elmegyek, aztán miután utánaolvastam, mi is ez pontosan, már biztos voltam benne, hogy ott a helyem.
 

Olyan fotókat állítanak ki, amiket az állambiztonság emberei megfigyelt célszemélyekről készítettek táskákból, kabát alól, autóból vagy más rejtett helyről 1957 és 1989 között. A weboldal szerint

A kiállítás kiindulópontja az az összeállítás volt, amelyet a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet munkatársai készítettek tavaly az egykori csehszlovák állambiztonsági szervek az 1960-as, 70-es években és 80-as években felhalmozott fotóanyagából. A fotókat az állambiztonság titokban, rejtett módon rögzítette a politikai ellenzék tagjairól, illetve olyan emberekről, akikről gyanították, hogy ellenzékiekkel állnak kapcsolatban.

És ezekben a képekben nem a megfigyelt célszemélyek az érdekesek, vagyis nem csak ők. Olyan képet kapunk Budapestről, amit máskülönben soha nem látunk: a hétköznapi Budapestet, komor arcokkal, azzal a hangulattal, ami valójában tapasztalható volt az utcákon. A kiállításhoz ajánlót írt Jav H. Vitvar szavai szerint a képek úgy készültek, hogy szerzőjük nem is sejtette, mit rögzítenek a felvételek. A fényképezőgépet soha nem emelték a szemhez, hogy így válasszák ki a jelenetet, véletlenszerűen kattintgattak. Az egyedüliek, akik a felvételeken felszabadultnak látszanak, éppen a megfigyelt személyek.

Láthatunk képeket Kadarkay Árpád filozófiaprofesszor követéséről, és Komáromi Kornélia joghallgató mindennapjaiba is bepillanthatunk. Utóbbi a passzív ellenállást választotta a rendszerrel szemben, a felvételek készítése után nem sokkal letartóztatták, és hat évre börtönbe zárták.

Még érdekesebb Kőszeg Ferenc esete, aki észrevette az ügynököket, elfutott előlük, de utolérték, megfenyegették, és egy lépés távolságból követték tovább. Ironikus panaszlevelét, amit a rendőrségnek küldött el, a képek levetítése alatt felolvassák a kiállításon.

Az egyház megfigyelése külön történet, az akta a Fekete Hollók fedőnevet kapta. Természetesen a papokat is megfigyelték, főleg a hívekkel, főleg a fiatalokkal kapcsolatot tartó egyházi személyeket. Ezt 1958-ban nyitották. Emellett volt egy Kizártak fedőnevű dosszié, amiben a Központi Papi Szemináriumból kitiltott hallgatók és tanárok megfigyeléseit rögzítették. Ezek a személyek állítólag aktív szerepet játszottak az 56-os forradalomban, létrehozták a Keresztény Ifjúsági Szövetséget, Mindszenty kiszabadítását szorgalmazták.

A kiállításon nemcsak fotókat, videókat is megnézhetünk, és hanganyagokat is meghallgathatunk. Szóval elég érdekes gyűjteménye ez a megfélemlítés korszakának Budapestjéről, és ingyenes, szóval érdemes elnézni, október 30-ig megtekinthető.

süti beállítások módosítása