English

Egy nap a városban

Időutazás 1850-be, egy budai villába

szucsadam 2011 május 13.
Címkék: ház építészet villa

"Hihetetlen, hogy mennyire fantasztikus ez a villa, egyszerűen elképedtem, mikor megláttam" - mondta nekem a telefonba Zólyomi Zsolt, a leghíresebb magyar parfümőr néhány hónapja. Ő Roger Moore-t és feleségét látogatta meg az Ybl-villában, a Budakeszi úton, és hosszasan ecsetelte a ház és a színészlegenda feleségének szépségét. Előbbit lehetőségem volt bármikor megtekinteni, csak még arra nem volt időm, hogy bejutást szervezzek magamnak Kovács Gábor ingatlanába, amit rendezvényekre és a lakosztályok bérlésére tartanak fenn.

Éppen ezért kapóra jött, hogy egy rendezvényre voltam hivatalos, így a bejutás is sokkal könnyebb volt.

És tényleg. A műemléket igen gondosan újították fel, hogy méltó legyen ahhoz a hírnévhez, amit már az 1850-es években kivívott magának, mint az egyik legszebb budai villa. A terveket Hild József készítette az első tulajdonosa, Rósa Antal számára, az építést valószínűleg maga Ybl Miklós fejezte be. A neoreneszánsz irányzat egyik legelső megjelenése volt a fővárosban.

Belépéskor a magasföldszinten a kék szalonba lépünk, amiből balra az arany szalon, jobbra pedig a bronz szalon nyílik. A Londonból és Párizsból hozott, XV. és XVI. Lajos korabeli bútorok és a XIX. századi magyar festők képei együtt sokkolnak. "A fogadószobát Ligeti Antal itáliai ihletésű festményei ékesítik, a kis szalont a klasszikus romantikus tájképfestők alkotásai uralják, az elegáns nagy szalont pedig a régi idõk arisztokráciájának portréi díszítik" - olvasható a villa leírásában.

Az emeletre felgyalogolva két lakosztályt találunk, Roger Moore is itt szállt meg. Itt is korablei elemeket találunk, paravánt, baldachinos ágyat, antik fürdőkádat. Még a szőnyeget is kikerülöm zavaromban.

Tényleg elképesztő igényességgel lett felújítva a villa, szinte teljes mértékben az eredeti pompát visszaadva. Egy kis időutazás volt ez nekem a századforduló előtti időkbe.

süti beállítások módosítása