English

Egy nap a városban

A legjobb gyros nyomában: Syriana 2

Magyarósi Csaba 2011 április 19.
Címkék: gyros

Nem tudom, hol van a Syriana 1, Ádám állítólag már látta, én csak ezt ismerem, a kilencedik kerületben, a Kinizsi utca és a Knézich sarkán, és kissé elfogult vagyok a hellyel, mert az szerintem a kicsit szakadt-amatőr-vonalon az egyik legjobb gyrosos Budapesten.

Az étteremben egy hatvanas éveiben járó muszlim bácsi dolgozik, aki nem ritkán a Koránt olvassa, amikor benyitok hozzá: maga a megtestesült béke, ráérős, nyugodt mozdulatokkal állítja össze a gyrost. Ami egyébként önmagában, szigorúan a pontokat összeadva biztosan nem a legjobb Budapesten. A hús például inkább csat átlagos ízesítésű (3 pont), a zöldségek meg nem a legfrissebbek, bár baj sincs velük (3 pont). A pita semmi különös (3 pont), viszont amit ez a három együtt művel a többi kiegészítővel együtt, az egészen kivételesen ehető.

Talán mert a nyugodt mozdulatokkal dolgozó mester nem jól elkülönült tömböket alkot a zöldségekből és a húsból, hanem ezeket ügyesen elkeverve egy jófajta ragut hoz létre (5 pont). Vagy mert a tzatziki tök jól fogja egybe a koncepciót, amire egyébként fokhagymás tejföl is kerül (5 pont), meg szépen adagolva, bár inkább csak felülre kenve dolgozik a csípős (4 pont).

Az adagra sem lehet panaszunk, igaz, inkább csak átlagos mennyiséget kapunk (3 pont), és az ár sem alacsony, a szuperszószos gyros 700 forintba kerül (3 pont).

Összességében 29 pontot kapott a Syriana 2 a 40-ből, és bár a hely gourmet-értelemben nem tud sok érdemet felmutatni, a "menet közben bedobok egy gyrost, mert csak"-versenyszámban viszont kiválóan megállja a helyét.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti gyrosok, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!


View Syriana 2 in a larger map

süti beállítások módosítása