English

Egy nap a városban

Olcsó ebéd menő helyen: Olasz intézet

Magyarósi Csaba 2011 január 03.
Címkék: ebédmenü

A Nemzeti Múzeum melletti Olasz Intézet kávézója olyan hely, amiről valamiért beszélnek Budapesten. Bemegyünk egy galériába, váltunk pár szót a kiállítóterem tulajdonosával, és azt halljuk, el kell oda látogatni. Kinyitom a Time Outot, és ajánlják. Beszélek az ismerőseimmel, és döbbentet kérdezik, hogy még sosem jártam ott?

De. De jártam. Egyszer csak úgy séta közben úgy döntöttem, hogy éhes vagyok, és beugrottam hozzájuk egy desszertre. Legalábbis így indult, aztán lett belőle főétel meg bor is, mert az embert elkapja a hely hangulata.

Elmondom, miért: elsőként a nemzetközi mezőny miatt. Rekedt olaszok beszélnek kétes dolgokról a közeli asztalon, németek gondolják át üzleti dolgaikat hangosan a távolabbinál.

Az illat kiváló, a csinos pincérlány kedves is, így gyakorlatilag bármire rá tud beszélni, a borlap hazugság, elmúlt, így amikor kinézek valamit róla, az olasz tulajdonos a hűtőhöz zavar, és arra kér, válasszak inkább abból, ami van.

Kaotikus a hangulat, eklektikus a berendezés, székek vannak még a lépcsőfordulókban is, szól az olasz zene, csörömpölnek a tányérok, a galériáról kétemeletnyi a rálátás, az asztalok műmárványból készültek, a kanapé tehénszőr-huzatú, a hátam mögött Palio di Siena poszter '86-ból, a vendégek feje fölött művészfotók sorakoznak.

Várni kell, nem is keveset, körülbelül fél óra, mire kihozzák a D'Avola Caleót. Ahogy a sötét, fűszeres, gyümölcsös íz lecsorog a torkunkon, valamelyik napsütötte mediterrán szigeten érezzük magunkat.

A kilencszázba kerülő bolognai alatt a tészta al dente, a sótlan szószban rengeteg a paradicsom, a fogás a friss a rukkolától olyan lesz, mintha az egészet most szedték volna a spagettifáról. A Tiramisun kakaópor van, kicsit sok alatta a kávé, az alkohol aránya viszont pont jó. Nem hibátlan a desszert, de hát Olaszországban vagyunk, belefér az ilyesmi.  

Ha érdekelnek a színvonalas ebédelőhelyek, vagy csak szeretnéd megtudni, hogy mit érdemes megnézni Budapesten, hova érdemes ellátogatni, csatlakozz a facebookos csoportunkhoz, ahonnan az Egy nap a városban minden fontos írásáról értesülsz.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása