English

Egy nap a városban

A legjobb hamburger nyomában: Gresham burger

szucsadam 2010 október 13.
Címkék: hamburger

Csak eljutunk lassan két hete tartó hamburgeres túránk végére, a budapesti forgatagban utoljára a város feltehetően legdrágább hamburgerét teszteltük. Ehhez a Roosevelt-térre utaztam, a Gresham-palota kapuin vetettem be magam, és hogy a képet teljessé tegyem: vastag pulóverben, hátizsákkal, szövetnadrágban és fehér futócipőben érkeztem. Nem akartam feltűnést kelteni.

Nehezen vettem rá magamat, hogy akárcsak a hotel bárjában leüljek, az étteremhez meg tényleg nem volt semmi kedvem: hófehér terítőn, fényáradatban nekem nem csúszik a falat.

Persze a felszolgálók rugalmasak voltak, megterítettek nekem egy félreeső asztalnál, ám amikor a mosdóba igyekeztem, megint elfogott a belépésem óta hatalmába kerített kellemetlen, feszült érzés. Szép ez a belső tér, csak nekem nyomasztó.

Visszatérve megrendeltem a Gresham burgert (a kiejtésben mosolyogva segített a felszolgáló, többször kiemelve, hogy börgernek kell ejteni, amire én következetesen burgernek mondtam), ami ugyan nem volt rajta az esti választék étlapján, mégis elkészítették nekem.

A hamburger egyébként első osztályú, de azért árnyalom nektek a képet. A hús az eddigi legjobb, finom fűszerezésű, pontosan annyit sült, amennyit kellett, a sütés itt-ott feketés nyomai nyomokban sem fedezhető fel (mint eddig egyébként mindenhol), öt pont. A zsemle pirított, pontosan olyan, mint amit egy hamburgertől elvárhatunk, öt pont.

A zöldségköret önmagában nem győzött meg, az egyébként zamatos paradicsom és salátalevél mellé azonban pakoltak a tányérra egy gombából, hagymából és fűszerekből készített egyveleget, ami a legfontosabb adalékot adta az összképhez, ettől lett egyedi a burger. Öt pont.

Szósz nem volt, tányérokban hozták az étel mellé a három alaptrutyit, ezért egy pont jár. Az ár elképesztő, 4900 forint, amibe persze bele kell számolni, hogy egy Four Seasonsben ültem, ahol egy üdítő is kétezer forint, de még így is csak egy pontot érdemel. Az adag átlagos, három pont.

Összesen tehát 20 pont jár a Gresham burgernek, ami minőségében a legjobbak között van, viszont az ára miatt nem igazán rúghat labdába, legfeljebb a szálloda vendégeinek.

És még egy megjegyzés: ha a Ring burger bárban ezt a tányért hozták volna ki elém, itt pedig az ott kapott ételt, kevésbé lett volna meglepő. Az Andrássy úton a tálalás például sokkal igényesebb volt, itt a hamburger iránti enyhe tiszteletlenséget véltem felfedezni.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti hamburgeresek, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!

süti beállítások módosítása