English

Egy nap a városban

Még több sétálóutcát Budapestnek

szucsadam 2010 szeptember 25.
Címkék: utca

A hg.hu-n olvastam, hogy augusztus végén átadtak egy újabb pofás kis sétálóutcát Budapesten, a Millenáris Park mellett. Tegnap este odaautóztam, hogy meglessem, a vénasszonyok nyarának utolsó napjaiban milyen életet találok ott, birtokukba vették-e az emberek a Mammut északi sarkától induló, viszonylag rövid, de hangulatos térjellegű utcát.

Az utca az Integrált Városfejlesztési Stratégia részeként épült, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy nagyobb mértékű, elgondolású tervezés részeként valósulnak meg az egyes projektek, és egy ilyen sétálóutca kialakításánál megpróbálnak minden létező szempontot mérlegelni, és minden érdekelt oldal álláspontjához közelíteni. Csoda, hogy egyáltalán épül valami ilyen rendszerben.

Pedig épült, méghozzá pofás zöldszigetek fa ülőrészekkel, dizájnolt világítótestek muskátlikkal, tetszetős térburkolat. A hűvösebb idő ellenére sok fiatal ült kint a padokon, mellettük egy-két üveg borral, a középen elhelyezett, színes fényekkel megvilágított szökőkút pedig igazi sláger, sokan beszélgettek körülötte.

Az utca egyébként kifejezetten csendes, a pubokból nem szűrődik ki zene, ebben nyilván előre megállapodtak. A hangulatnak nem tesz kifejezetten jót a néma csend, viszont a lakók sem keseregnek annyira azon, hogy az elrabolt parkolóhelyeken kívül még a nótázást is el kell viselniük. Merthogy az utca így nézett ki az átalakítás előtt:

De aki a belvárosba költözik, ne akarjon szellősusogásra elaludni, nem igaz? Lisszabonban pont a másik végletet tapasztaltam, amikor a Bairro Alto szűk sikátoraiban lakó idős lakók hajnali háromig kénytelenek elviselni az iszonyú hangzavart. Cserébe meg van egy világhírű negyede a városnak. Hogy ez jó üzlet-e, arról nyilván eltérnek a vélemények.

A Lövőház utca azonban egyértelműen kompromisszumos megoldának készült. Láthatunk még felújításra váró, leromlott állapotú házakat az utcában, az üzletek értéke viszont megsokszorozódott az átalakítást követően, az itt található baba-mamaruha boltok, bio- és teaüzletek pedig ideális babakocsi-tologató helyszínné teszik az utcát.

További, az enyémeknél jobb képeket itt találtok.

süti beállítások módosítása