English

Egy nap a városban

1956 - Amikor mi voltunk a menekültek, mégis szobrot emeltek nekünk

szucsadam 2016 október 23.
Címkék: történelem

Különös szobrokra bukkan, aki végigjárja az 1956-os magyar menekültek útvonalát Ausztria felé. Az elhagyatott úton, amin ma már alig valaki jár, kétoldalt különös emlékműveket állítottak a kilencvenes évek elején. A magyar menekültek, hazájukat elhagyók szobrait. 

Azok, akik elhagyják a hazájukat, terhet cipelnek. Azok pedig, akiket elüldöznek a hazájukból, még nagyobb terhet. Ezt közvetítik a szobrok, a két világ között vonuló embertömeg súlyát.

A fotókat Hossala Tamás fotóművész készítette. Tamás közel húsz éve visszajár, újra és újra lefotózza a mára már sok esetben megsemmisült, vagy korhadó, az enyészet felé megindult alkotásokat. Hamarosan már csak az ő képein keresztül láthatjuk, milyen is az, amikor a szenvedőknek, a nehéz sorsúaknak emelnek szobrot, az elnyomó erő pedig már csak a háttérzajt adja ahhoz, ami valójában a történelem volt. Ekkor áll helyre a rend. A képek alatt a fotóművész szóban elmondott gondolatai olvashatóak.

and9.jpg

hansagpanorama69.jpg

A Hanságban járunk, Jánossomorja és Andau között. Mocsaras, lápos vidék volt ez, nem messze a Fertő tótól. Misztikuma volt. Aki ide belép, nem tudja, merre is szabad mennie, hol mi vár rá. Később lecsapolták ezt a területet, a munkálatok a múlt század közepén is tartottak. Nekem a volt feleségem szülei éltek itt, Hanságfalván, egy településen, ami ma már nem is létezik. Gyakran megfordultam erre a kilencvenes évek végén. Akkor vonzott magához ez a téma, amiről már közel húsz éve készítek egy sorozatot.

Tovább olvasom

Jártatok már ebben a miniatürizált óriásantikváriumban?

szucsadam 2016 október 20.

Klausztrofóbiásoknak nem ajánlom a Lehel tér mögötti kis antikváriumot. Oké, az antikváriumokra egyébként is jellemző, hogy kis térben összezsúfolnak egy csomó könyvet, aztán tele könyves dobozokat tesznek a földre is, aztán a dobozokra újabb dobozokat, míg végül az egész úgy fest, mintha az Ecseri piacon lennénk.

A Lehel piac mögötti, "Konyhabútorok, konyhagépek" felirat alatt működő Könyv és társai antikvárium azonban egyáltalán nem tűnik egy piaci garázsnak.

p1340242.JPG

Elég nagy és terjedelmes ablakfelületeken hirdeti a könyveket, így gyors fejszámolás alapján egy kényelmes, közepes méretű könyvesbolttal számolunk. Én azért mentem be, mert a kirakatban megláttam 50-100 éves mesekönyveket, amiket kinyitva is szerettem volna látni. A sokszor magabiztosságnak tűnő, valójában tökéletesen ostoba elmélázásom miatt nagy határozottsággal léptem be az ajtón, és gyakorlott antikváriumozónak tűnve, valójában fogalmatlanul mentem tovább az orrom irányába, hogy hát majdcsak meglesznek azok a mesekönyvek. Úgyis szét akarok nézni. Ezek a gondolatok váltogatták egymást a fejemben olyan véletlenszerű topikokkal, mint a lassan esedékes ebéd, az előző nap látott Téli álom című film egyes jelenetei, az I WIll Survive című dal refrénje (immár hetvenedszer leforogva a fejemben), valamint a lelkiismeretem nyugtatására szánt mantra. Ez utóbbi ezt suttogta a fülembe: egyáltalán nem baj, hogy könyvesboltban nézelődsz mesekönyvek után, amikor épp valami falraszerelhető kvarcmelegítő izét kellene venned otthonra, a pelenkázó fölé, hiszen te is ember vagy.

Miután tettem négy-öt lépést a könyvespolcok között, kezdtem úgy érezni magam, mint egy wookie az Endor bolygón. Megváltozott a perspektíva, kezdtem észrevenni, hol vagyok, beindult a trip.

Minden a helyén volt, polcok, könyvek, de más volt az arány a megszokotthoz képest. Ez a mennyiségű polc és könyv egy legalább másfélszer ekkora alapterületen fért volna el kényelmesen, de ezt, mint írtam, már megszoktuk az antikváriumokban. Azonban itt minden polc arányosan ment össze, és közeledett egymáshoz, így míg a bal vállunk a történelmi könyveket, a jobb a tudományos-fantasztikus irodalmat súrolja, és ahogy haladunk befelé, egyre szűkebb lesz minden. Leghátul vannak olyan részek, ahol mindössze másfél arasznyi volt a hely, hogy átpréseljük magunkat. Fogalmazzunk úgy: vannak olyan átmérői a testemnek, amik ennél kisebbek. Nem sok, de akad.

A polcok elhelyezkedése pedig kimondottan izgalmasan lett megtervezve. Ha egyszer beleveted magad ebbe a labirintusba, egy idő után azt veszed észre, hogy fogalmad sincs, merre kell kimenni - főleg ha olyan borzasztó a tájékozódóképességed, mint nekem. Öt sor így, három úgy lett lerakva, megint négy totál másképpen, a kettő közötti átjárók pedig izgalmas helyeken bukkannak fel. Épp időben, hogy a kedves vásárlónak még épp ne legyen bezártságérzete, de emiatt mégse kelljen egyetlen négyzetcentimétert sem feláldozni. 

p1340232.JPG

Az egyetlen Homo Sapiens méretű helyiség az olvasószoba, ahol az értékesebb könyveket olvashatjuk, felügyelettel. Ez mondjuk eléggé menő kis összeállítás, leszámítva az elengedhetetlen dobozokat. Mire idáig eltaláltam, és rábukkantam a mesekönyvekre, épp elkezdte hatását veszíteni a lelkiismeret-mantrám, és úgy éreztem, menni kell, a kvarcmelegítős akármiért.

Miután eltöltöttem odabent tíz percet, a szabadba lépve a Lehel út egy autópályának, a 13. kerület pedig Tokiónak tűnt. Aztán beállt a perspektíva megint, a szokásos rendbe, én pedig száguldottam tovább, a dolgaimat intézni.

Könyv és társai antikvárium
Cím: 1134 Budapest, Bulcsú u. 19.

Város Hőse Bellozzo: az autentikus olasz gyorsétterem Budapesten

Magyarósi Csaba 2016 október 19.

Sorozatunkban a Város Hőse éttermeket mutatjuk be: ezekben jelentős kedvezménnyel fogyaszthatsz, ha támogatod legalább havi 3750 forinttal az éhező gyerekeket. Így a gyerekeknek élelem jut, te meg úgy segítettél, hogy a kedvezményekkel vissza is kaptad a befizetett összeget, tehát az nem került semmibe. Mindenki nyer.

Részletek a Város Hőséről itt.

És akkor következzen az étterem:

Itt találod meg az éttermet.

Összefoglalóvideó arról, hogy miért érdemes taggá válnod:

 

Okospadokat Budapestre (és a magyar városokba)!

szucsadam 2016 október 17.

Ahogy a gyorsan merülő okostelefonok alapvető és nélkülözhetetlen eszközökké váltak a mindennapjainkban, úgy jelent meg az emberek viselkedésében egy különös generációs szokás:

idegesen nézegetnek körbe, hol találnak konnektort. 

Ezzel egyidős igény a wifi-kapcsolat, vagyis hogy lehetőleg ne a mobil adategyenlegét fogyassza az ember akkor sem, ha épp nincs otthon. Olyan kávézót, éttermet, teret választunk, ahol értelemszerűen adott az ingyenes és korlátlan adat.

Talán ezek vezettek a felismerésig, hogy újfajta eszközökre van szükségünk a köztereken. Hogy ha megváltoznak az emberek igénye, viselkedése, akkor arra reagálni tudjon a környezete. Akárhogy is, a világban egyre terjednek az okospadok, mint a modern városi ember oázisai.

De mik azok az okospadok?

strawberry-smart-bench-functions.jpg

A legegyszerűbb fajták is napelemmel rendelkeznek, és USB-s töltőket kínálnak az arra járóknak. Már ez is nagy segítség, hiszen ha a töltőkábellel megyünk el otthonról, itt már tudjuk nyomni az ampereket a készülékünkbe, hiszen minden eszköznek megfelel ugyanaz, az USB által nyújtott feszültség. És mindezt milyen zölden!

Amik eggyel okosabbak, már wifi hotspotot is magukban rejtenek. A pad valahonnan hozzáfér az internethez (kábellel, vagy mobilinternet segítségével), és ezt a jelet megosztja az arra járók eszközei között, hálás tekinteteket bezsebelve.

smart_bench_0.jpg

Ami még okosabb, egy kijelzőn információkat jelenít meg az adott környezet állapotáról, a légminőségről, hőmérsékletről, zajszintről. Sőt, megmutathatja, milyen idő várható a következő órákban, milyen tömegközlekedési csatlakozások érhetőek el a környéken, vagy a rászerelt kamera képét felhasználva, az előtte állókat monitorozva akár személyre szabott információkat is megjeleníthet. Térfigyelő kamerákat is helyezhetünk rájuk, amik a biztonságunkat is növelik.

És a legokosabb okopad annyira okos, hogy a napelemeket a pad fölé helyezi, hogy árnyékot is adjon az áramforrás. Így nemcsak a digitális, de a nagyon is analóg, kézzelfogható, emberi igényeinket is kielégítik (a beépített vécé még nem jutott eszébe senkinek).

sologic-etree-users.jpg

Az Isabelo afrikai városokban épít ilyen padokat, Londonban a Strawberry energy tervezi ezeket. Barcelonában a SmartCitiesLAB kreatívjai fejéből pattant ki az okos-buszmegálló ötlete, Szarajevóban, Belgrádban és Dubajban is építenek hasonlókat. Ma már ott tartunk, hogy szavazást is kiírnak a világon megvalósult legjobb pad-ötletekre. Szexi a téma, nagyon szexi.

isabelo-jhb-3.jpg

Most el lehet szállni itthon is! A T-Systems Magyarország utcai padok okosítására írt ki pályázatot egyetemisták és főiskolások számára. 

Ezen a pályázaton a látványterv mellett ötleteket is várnak arra, hogy milyen smart city szolgáltatásokat lenne célszerű beépíteni a padokba ahhoz, hogy "a megszokott funkción túl sokkal komplexebb módon szolgálják a városiak kényelmét és „padokból p@dokká” váljanak".

Az Okos P@D pályázat legjobb ötleteit megvalósítják!

Ráadásul a nyertes csapat tagjai részt vehetnek a Telekom- T-Systems gyakornoki programjában, sőt - hogy a munka mellett a szórakozás is meglegyen - heti bérletet kapnak a 2017-es VOLT Fesztiválra.

A szakértői zsűri, aki a pályázatokat elbírálja, nemcsak az egyediséget, újszerűséget, vagy a látványterv szépségét díjazza. Fontos szempont - szerencsére - a megvalósíthatóság, sorozatgyárthatóság, az élettartam, fenntarthatóság. Vagyis ez nem csak egy álmodozásnak indul, hanem kézzel fogható eszközöket is láthatunk belőle a közeljövőben. 

Ha van ötletetek, milyen funkciókat látnátok szívesen budapesti (vagy más magyar városban elhelyezett) okospadokban, ne fogjátok vissza magatokat. Segítsünk az egyetemistáknak és főiskolásoknak, és írjuk össze mi is a saját verziónkat. Aki pedig inkább pályázna, itt tud.

Disclaimer: a poszt támogatója a T-Systems Magyarország.

Város Hőse Babel: a disznósajt utazása a csúcsgasztronómiában

Magyarósi Csaba 2016 október 14.

Sorozatunkban a Város Hőse éttermeket mutatjuk be: ezekben jelentős kedvezménnyel fogyaszthatsz, ha támogatod legalább havi 3750 forinttal az éhező gyerekeket. Így a gyerekeknek élelem jut, te meg úgy segítettél, hogy a kedvezményekkel vissza is kaptad a befizetett összeget, tehát az nem került semmibe. Mindenki nyer.

Részletek a Város Hőséről itt.

És akkor következzen az étterem:

Itt találod meg az éttermet.

Összefoglalóvideó arról, hogy miért érdemes taggá válnod:

 

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu