English

Egy nap a városban

Kínai piacon, konténerben jót enni - Ngon

szucsadam 2018 május 24.
Címkék: gasztro étterem

Budapest váratlan helyeken is kínál kiváló ételeket, én pedig bevallom, hogy az ilyen jófalatokat mindig többre tartottam, mint amiket a fősodorban kapni. Mert annyira meglepnek. Ettem már hajón jó halászlét, a pincében jó szusit, kispesti panelek alatt jó gyrost, óbudai gyártelepen jó kenyeret. De a Ngon, a józsefvárosi piac melletti konténer-szerűség, még így is felkészületlenül ért.

img_4965.jpg

A hely a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út találkozásánál található, egy köpésre a török étkezdétől, ami meghánytatta már a családot, hogy átfogó gasztronómiai kitekintést adjak erről a környékről. Persze a kínai piac adott már okot meglepetésre, odabent egy feketén működő, de remek kínai étteremben is voltam már, valamint egy lakásból kialakított tésztabatyu-gyárban, van tehát ok a kísérletezésre.

img_4967.jpg

img_4969.jpg

A Ngonba belépve egészen különös dizájn-egyvelegbe csöppensz, amiben mindegyik összetevő nagyon távol áll tőled. A tulajdonos szerint "Bangkok, vagy Saigon utcáinak nyüzsgésébe beékelődött kioszkok" világát idézik meg, mindenesetre könnyebbé teszi az átállást, hogy három buddhista szerzetes ül az egyik asztalnál, a felszolgálók és a tulajdonos együtt imádkoznak velük, “mester”-nek szólítva őket. Így gyorsan meg lehet érkezni a Távol-Keletre a népligeti KFC parkolóból.

Tovább olvasom

Kipróbáltuk a budapesti parkoló alkalmazást, ami élhetőbbé tenné a várost

szucsadam 2018 május 22.

Képzeld el, hogy a belváros legforgalmasabb részein parkolóhelyet keresel. Előveszed a telefont, és ránézel a közeledben található parkolóházakra, irodaházakra, szállodák mélygarázsaira: a térképen nemcsak a pontos helyet látod, de azt is, van-e szabad hely. Odahajtasz az egyikhez, de nem állsz meg, csak lassítasz a bejáratnál: a sorompó automatikusan felnyílik, a mobilod egy halk csippanással küldi az üzenetet: elindult a parkolás. Olcsóbban egyébként, mint odakint, az utcán. Kifelé menet nem kell fizetni, automatikusan levonja az app a pénzt a számládról, nyitja a sorompót, puszipá.

Nincs körözés. Nincs húzzegycetlit. De még csak direkt adatkapcsolat sincs az autód vagy a telefonod és a sorompó között. Az egész felhőben történik, viszont ehhez képest tényleg hihetetlenül gyorsan.

A Parkl alkalmazás ezt tudja, ma, Budapesten.

dsc09876.JPG

Az ötlet a következő: rengeteg olyan környék van a városban, ahol napközben alig tudunk leparkolni, és ezek a gócpontok általában a Nagykörúton belül, Pesten találhatóak. Itt jó lenne, ha látnánk minden parkolóházat körülöttünk, aminek a garázsába leállhatnánk.

De ez még semmi: a városkép.

Tele vannak az utcák parkoló autókkal, amik a munkaidő végén szépen kicserélődnek, a hazatérők elfoglalják végleges helyüket, hogy aztán másnap reggelig az autósorok természetes részei legyenek a város arcának. Nem kell, hogy így legyen. Ugyanis épp estére kiürül egy csomó parkolóház, ami be tudná fogadni az autókat. Vannak szállodák is, akiknek esetleg egy rakás üres helyük van, amiket néhány órára simán kiadnának bérbe, csak kellene egy infrastruktúra, ami beengedi az autósokat, és nincs velük gond. Ez a száj is elnyelhetne egy csomó parkoló kocsit. Kicsit kitisztulna a város látványa.

dsc04350_jpg_1280_1.jpg

A Parkl eleinte kisebb ambíciókkal indult, de aztán rájöttek az alkotók, hogy mindent, vagy semmit. A világban több hasonló projekt ért el már részeredményeket, de állítólag egyik sem volt olyan integrált, mint a Parkl, ami

  • nyilvántartja a parkoló helyeket, és real time jelzi a foglaltságot
  • kinyitja a sorompót előttünk, gombnyomásra vagy automatikusan
  • olyan helyeken is beenged minket, ahová egyébként nem jutnánk be
  • elintézi a fizetést saját hatáskörben, a különféle parkoló cégek saját rendszerén kívül
Úgyhogy kipróbáltam az alkalmazást.

Egyelőre nincs fent sok parkolási helyszín, folyamatosan tárgyalnak, szerződnek új helyekkel a készítők, egyelőre főleg a Nagykörúton belül, ahol a legnagyobb a gond. Ha ezt belakják, mennek tovább a külső részekre (illetve külföldre, de ez távolabbi cél). Nagyjából 20 parkolóház közül választhatunk, az V. kerület pont nem túl erős (1 db parkolót találunk), de a kerület szélein, a VI., VII, kerületben találunk már lehetőségeket.

image-1_2.jpg

A parkolók három csoportba sorolhatóak: az első csoportba tartoznak a hagyományos, mindenki számára elérhető parkolóházak. Itt a Parkl előnye, hogy mondjuk a Holló utcában az utcainál és magánál a parkolóháznál is olcsóbban, óránként 350 forintért parkolhatunk. Valamint hogy nem kell cetlivel, meg automatával szarakodni, hanem gombnyomásra nyílik a sorompó.

parkl1.jpg

A másik csoportba tartoznak a szállodák, amik parkolóhelyük egy részét átadják a Parkl-nek, hogy elnyeljék a néhány órára megálló autókat. Itt a Parkl előnye, hogy kinyitja előttünk a sorompót, ami egyébként esetleg zárva van, illetve hogy itt is az utcai ára alatt parkolhatunk.

A harmadik csoportba a foghíjtelkeken és hasonló udvarokon kialakított parkolók tartoznak, mint például az Újlipót vagy Gogol utcai parkolóudvar. Itt fontos elmondani, mennyire egyszerű létrehozni egy Parkl parkolót: akinek van egy telke, amire fogadna autókat, csak egy sorompót kell kitennie, és jelentkeznie itt. A Parkl emberei az ügyfelekhez egy automata rendszert telepít, ami felhőben kiadott utasítással kinyitja és zárja a soromót az autósoknak, levonja a pénzt, és küldik a tulajnak. Még csak gyalogos kijárást sem kell biztosítani: az appban elhelyezhető egy “gyalogos nyitás” gomb, ilyenkor a kaput csak annyira nyitja ki, hogy egy ember kijusson, de egy autó már nem.

Utánakérdeztem a kedvenc parkolóknak, és megtudtam, a felhasználók nagyon szeretik például az Ibis hotelt a Ráday utca elején. Egyrészt azért, mert a Kálvin téren hivatalosan is rémálom parkolni, fél órát el lehet cseszni ezzel (az Ibis mellett itt a Mercure hotelt is használhatjuk az appal), másrészt egy szálloda parkolója mindig rendben van tartva. Olyan tüchtig érzés ott parkolni. Kényelmes és jó helyszín még az Aranykéz utcai parkoló is.

Ilyet látunk, ha egy adott helyen már nincs több hely:

img_4200_1.png

Egyébként nagyon könnyű használni az appot. Általában megnyitjuk az alkalmazást, beírjuk azt, hogy hová megyünk, ekkor a program leszúrja a cél pint, mi pedig kiválaszthatjuk a körülötte lévő helyekből, hová mennénk. Rányomunk arra a parkolóra, amit szeretnénk, itt kérhetünk egy navigációt a parkolóházba. A Parkl appban ilyenkor a parkolóház adatlapja marad megnyitva, így a célhoz érve, a telefonunkat feloldva már látjuk is a hatalmas zöld gombot: nyisd a sorompót. És nyitja, azonnal. Elképesztő elgondolni, hogy a gombnyomás hatására egy adatcsomag elindul a világ másik pontjába, egy szerverterembe, ami feldolgozza a parancsot, és visszaküldi a jelet egy dobozba az előttünk található sorompó mellé, meg a telefonunkra az értestés erről. És nem telik el mérhető idő eközben.

img_4196_1.png

A Weiner garázsban tesztüzem jelleggel már működik az automatikus sorompónyitás, amit a poszt elején említettem. Ilyenkor csak megközelítjük a sorompót, ami automatikusan felnyílik, és az app indítja a parkolást. Az alábbi videóban tényleg senki semmilyen gombot nem nyomott meg, csak odahajtottam:

Ez néha akadozik még, a személyzet sokszor nem tudja, hogyan kell reagálni a furcsaságra, de rajta vannak a készítők, hogy 100%-ban zökkenőmentes legyen, és ne avatkozzon bele ember a rendszerbe. Az a legjobb mindenkinek.

Mondtam már, hogy az alkalmazás ingyenes? Semmit nem veszítesz, ha kipróbálod, sőt,
  • olcsóbban parkolhatsz
  • gyorsabban parkolhatsz
  • 21. századibban parkolhatsz
  • kevesebb parkoló autó lesz az utak mellett
  • egy 500 forintos kupont is kapsz ajándékba

Ezzel a kuponnal az első parklásod díját csökkentheted. Sőt, ha olyan jó fej vagy, hogy idáig végigolvastad a posztot, akkor elárulok egy titkot. Mostantól egy hónapig, ha az appban a kuponok résznél beírod a VAROSBAN1 kódot, még 500 forintot írnak jóvá a számládon (minden kupon egy parkolás során használható fel).

A Parkl alkalmazást itt tudod letölteni iOS-re, itt Androidra.

Disclaimer: a Parkl az Egy nap a városban hirdetője

Cirkusz úgy, ahogyan az Isten megteremtette - Freak Fusion

szucsadam 2018 május 21.

A blogon már sok posztot olvashattatok az újcirkuszról, vagyis a cirkuszi előadások megreformálásáról, “kézművesítéséről”, tartalommal megtöltéséről. Az állatokat száműzték a porondról, a porondot is száműzték, helyette behoztak friss zenét, koreográfiát, narratívát, romantikát. Így született meg ez a régi-új műfaj.

A romantika alatt általában a cirkusz romantikáját értem. Azon hangulat elérését, amit mélyen magunkban tárolunk, és amit nem hagytunk, hogy tönkretegyék az alacsony színvonalú előadások gyermekkorunkban. Az “anyu, ezek az emberek és állatok tényleg együtt laknak ezekben a kocsikban, és vándorolnak?” kérdés sokkal inkább foglalkoztat szerintem egy gyereket, mint hogy a bohóc sapkájában mi van, vagy elkapja-e a másik ember kezét a magasban a légtornász. Legalábbis engem jobban foglalkoztatott.

A külföldiek közül a Cirkus Cirkör Underman előadása adta át leginkább ezt a romantikát, holott a három erőművész nem akármilyen társulatoktól érkezett, és a romantikának inkább volt egy “távol van már Las Vegas”-i csillogása, semmiképp sem a sáros csizmás életérzést kaptuk.

Magyarországon a Freak Fusion az a csapat, akik legjobban játsszák a furcsa emberek megmagyarázhatatlan, fejemben élő vándorlásának szerepét.

freakfusion.jpg

A helyszín a Budapest Park. A parkoló szinte teljesen üres, maga a helyszín is sötét, embereket nem látok a bejárat előtt, arra gondolok, hogy lemondták az előadást. Esőre áll az idő, nézegetem a helyszín Facebook oldalát, mi történhetett, sétálok vissza az autómhoz. De azt látom, minden a legnagyobb rendben, ma előadás lesz. Mégis visszamegyek a bejárathoz.

Az előadás csak a park egy nagyon kis, lekerekített szegletébe került, ahol egy lakókocsiból italt vehetünk, előttünk pedig két színpadot állítottak fel. Az egész akkora volt, mint egy nagyobbacska családi ház nagyobbacska kertje, a közönség kerti székeken foglalt helyet. Kábé negyvenen, legfeljebb.

dsc09524.JPG

A csapat nevében a “freak” jelző kissé ijesztő. A freak show-k a 19. században a cirkuszok mellékes kiállításai voltak, és csak részben álltak olyan máig is bevállalható elemekből, mint a kardnyelés, az egész testén tetovált vagy testékszerezett emberek. A freak show nagyobb része arra ment ki, hogy sokkoló látványt nyújtson, olyan embereket bemutatva, akik deformitása, különbözősége jelentős. Most nem mennék bele a részletekbe, de ha olyan címeket mondok, mint a félfiú, az emberi giliszta vagy a szőrös hajadon, akkor szerintem eleget is mondtam.

A Freak Fusion semmi ilyesmivel nem szolgál, szerencsére. Mégis megtartott valamit ebből a felfogásból: a színpadon minden résztvevő szerepet játszik, és amit végig érzel előadás közben:

hát ezek az illetők elég furán viselkednek, és elég fura dolgokat művelnek.

Úgy tesznek néha, mintha bénáznának, leesnek a kötélről, vagy épp vitatkoznak a színpadon. Kedvencem a porondmester, akire egy alkalommal ráugrik az egyik artistalány, mire ő hosszas monológba fog bele arról, hogy mennyire nehéz megszabadulni a túlsúlytól. Mindig visszajön - mondja lihegve, és persze újra ráugrik a hölgy. És birkóznak, és dobálják egymást, mindezt szigorú koreográfiára persze.

Az elmaszkírozott alakoknál már csak az arckifejezésük különösebb. Maguk elé meredni is úgy tudnak, hogy másvilágon érzed magad.

Tovább olvasom

Mit sportoljak Budapesten? - Cross Training @ Victory Fitness

szucsadam 2018 május 18.
Címkék: sport hirdető

Mivel futásban nem vagyok jó, a konditermet unom, elhatároztam, hogy kipróbálom Budapest különlegesebb sportolási lehetőségeit, minden hónapban valami mással próbálkozom. De nem akármikkel: általában átlépem a komfortzónámat, és tökéletesen érthetetlen választásokat mutatok be. Előző hónapban például falat másztam, tériszonyosan.

Most meg elmentem haladó cross training edzésre úgy, hogy két éve alig sportoltam valamit.

dsc08453.JPG

(A kép edzés után készült, MIUTÁN értelmet lehelltem a tekintetembe.)

A Cross Training és a CrossFit edzések neve eléggé hasonló, könnyű összekeverni őket. Korábban összesen annyit tudtam ezekről, hogy ha valaki két perc beszélgetés után arra tereli szót, hogy mennyire megváltozott az élete az edzésmódszere miatt, akkor ő a CrossFit.

cf.png

A Cross Training annyiban hasonló, hogy ott is kiscsoportos foglalkozásról beszélünk, magas intenzitással, kihívást jelentő célokkal (értsd: a beled kidolgozod, minél gyorsabban), de nincs benne olyan, számomra kevés vonzerőt kibocsátó edzésforma, mint mondjuk az olimpiai súlyemelés.

Megnéztem, mely edzőtermek esnek útba hazafelé a Sportkártya elfogadóhelyek közül, ahol van cross training, és a gép az Asia Center-beli Victory Fitnesst dobta ki. Ejha, nem gondoltam volna, hogy ott ilyesmi lehet, arra meg végképp nem számítottam, hogy ilyen jó a hely:

Saját terasz, új gépek, az egész hely eléggé ropogós még, így aztán kevesen is vannak, minden napszakban. Kártyatulajdonosként bármikor bemehettem, és akármelyik órára bebocsátást kaptam: a recepciónál az alkalmazás segítségével becsekkoltam egy gombnyomással, és már adták is a kölcsön belépőkártyát, meg a szekrénylakatot (azért sem fizettem külön).

A helyen van kezdő cross training óra és haladó. Na most, a dolog úgy esett, hogy nekem a haladó időpontja felelt meg. Így aztán úgy oldalogtam oda az edzőhöz, hogy lehetőleg még az első vezényszó előtt elejét vehessem a cserebogár-vergődésem miatti utólagos bocsánatkérésnek. Így előre kértem elnézést, de a fickó kedves volt, és a társaim sem tűntek úgy, mint akik átharapnak egy lámpaoszlopot. Gondoltam, laza lesz.

Na, azt azért nem mondanám.

dsc08445.JPG

Nem volt semmi eget rengető, talajgimnasztika, saját súly feladatok - ami nekem volt a legnehezebb, így 100 felé -, de ezeket olyan ritmusban, olyan kevés pihenővel, hogy egy idő után feladtam, és csak nézegettem a plafont. Néha rápróbáltam, hátha van már ott izom, ahol azt hittem, hogy van, de nem válaszolt senki.

Amúgy a közösség jó, mosolygós arcok, az egész hely akár belvárosi is lehetne. Terminátorokkal nem találkoztam, ide mindenféle arcok és testek járnak mozogni. A futópadok is könnyen kezelhetőek, automata programokban és manuális változtatásban is jók, de a hely igazi előnyei mégis az órák, világos, üveges, panorámás termekben. 

És ne felejtsük el a napozási lehetőségeket:

dsc08654.JPG

A Cross Traininget egy intenzív majdnem-személyei-edzésnek fogtam fel, annak tök jó, figyelnek rád, hajtanak, mint a lovat, az eredmény pedig nyilván nem maradhat el. Amint az izomláz elmúlik, és végzek a sörömmel, elmondom, mit jelent ez centiben.

Létezik egy kártya, amivel ti is pont azt tehetitek, mint én: hétfőn jógázni, kedden crossfit, szerdán kajak és így tovább. A sorozat szponzorai ők lettek, a kártya birtokosaként ti is felfedezhetitek Budapest sportolási lehetőségeit. A Victory Fitnessbe ingyen juthatsz be a Sportkártyával, és nemcsak ide, de országosan közel 400 elfogadóhelyre mehetsz díjmentesen vagy nagy kedvezménnyel.

Két év után látogattam meg újra a város legkedvesebb emberét - Majecsko

szucsadam 2018 május 16.
Címkék: gasztro

Nagyon restellem, hogy eddig tartott. Először 2016-ban autóztam ki Budafokra, hogy meglátogassak egy IQ Food nevű helyet, ahol találkoztam Majával, egy lengyel származású, a magyart nagyon bájosan beszélő, fejkendős hölggyel.

dsc09468.JPG

A sütijei is finomak voltak, de leginkább a személyéből áradó őszinte, sarkig tárt derű maradt meg. Mint akinek már oviban is + volt a jele, árasztotta magából a pozitronokat (hogy természettudományokban jártas olvasóimat újfent őrületbe kergessem).

Becsületemre legyen mondva, készültem hozzá nagyon, de az ok, ami miatt nem jutottam el sosem, talán a legnagyobb hátránya is egyben Maja boltjának. Egy fél nap kell, hogy beugorjunk hozzá, nagyjából akárhonnan, ha pont nem Budafokon élünk.

Ő egy lokális személyiség tehát.

Tovább olvasom