English

Egy nap a városban

Titkos tipp a Palatinus: a fürdő, ami szinte csak a tiéd

Hirdető 2018 január 17.
Címkék: szórakozás fürdő

Budapest tele van fürdőkkel, rogyásig pakolták, szügyig, Budapest dúskál a fürdőkben.

Ez azért nem gond, mert akármelyikbe bemész, tele van vendéggel: generációkon átívelő szórakozás fürdőbe járni, erre a biztos alapra jöttek bónuszként a turisták, akik közül sokan eleve azért érkeztek ide, mert hallották, hogy milyen jókat lehet itt fürdőzni. Szóval garantált a siker, ebből meg következik az, hogy a legtöbb hely akármennyire menő a történelmi-modern skála bármelyik végén, tele van látogatókkal. Szóval nem tudsz úgy leülni valahova, hogy ne ülne már ott eleve valaki.

És akkor van egy fürdő, ami a legmodernebb mind közül, miközben úgy terpeszkedhetsz odabent, ahogy nem szégyellsz.

p1160796.jpg

Ez a Palatinus uszoda, amit iszonyú pénzekből újítottak fel két év alatt, nyáron jól tele is volt, télen viszont tök üres, mert ez történelmileg nem egy téli hely. A bauhaus épületet ugyanis nem nagyon használták évtizedeken keresztül semmire, az 1938-as építkezés óta csak folyamatosan romlott az állapota, kezdve azzal, hogy a világháború alatt szétkapták a homlokzatot egészen az évtizedek alatt bekövetkezett lassú elhasználódásig.

Aztán 2015-ben nekiálltak az egésznek, elköltöttek rá közel 3 milliárd forintot, nyáron mindenki örült a szuper Palatinusnak, télen meg… télen meg mindenki elfelejtette, hogy nyitva van, vagyis senki sem felejtette el, az emberek eleve nem is tudják.

Pedig tényleg megéri elmenni. Mondjuk busszal, mert mással nem jutsz be oda, de a 26-os elég sűrűn jár a Nyugati és az Árpád híd között, felugrasz rá és öt percen belül ott is vagy.

A fürdő öltözője nagyon rendben van, látszik, hogy most készültek el vele, sehol semmi elhasználódás, kényelmes fülkék, megfelelő méretű kis tárolószekrények, amiket a karszalagoddal nyitsz, zársz. Mázli, hogy van egy gép, ami megmondja, melyik a te szekrényed, én ugyanis elég nagy zavarban voltam, amikor másfél órányi láblógatás után visszatértem az öltözőbe.

p1160799.jpg

p1160801.jpg

Van sok hajszárító, tükör és van mérleg is, amit ingyen használhatsz.

A fürdő két szinttel az öltöző alatt van. Az egyik oldalon találod a gyermekmedencét, ami hétköznap dél környékén konkrétan annyira üres volt, hogy ha odalátogatsz a gyerekeddel, úgy érzitek majd, mintha az egész csak a tiétek lenne. De a másik oldalon, a felnőtt medencében is csak négy-öt vendég volt, egy-egy szobányi sarkot el tudsz úgy foglalni, hogy csak a tiéd.

p1160844.jpg

p1160847.jpg

p1160846.jpg

A környezet egyébként kellemes, próbálták idézni a bauhaust, szóval semmi sincs túldíszítve, néhány elegáns fabetét, jól kiválasztott szék és növény dobja fel a hangulatot.

p1160837.jpg

p1160838.jpg

p1160836.jpg

A két fürdő közt van szauna, geotermikus szauna és gőzfürdő, egy folyosón végigsétálva meg a kültéri medencében találod magad, amit száz főre méreteztek, de összesen voltunk benne öten.

p1160825.jpg

Nyilván ez az állapot hamar változni fog, amikor megtalálják maguknak a Budapestien, feltelik majd a Palatinus, de még akkor is az egyik legjobb állapotú, legtisztább fürdő marad a városban, ráadásul itt vannak olyan spéci dolgok, mint a futójegy. Ezt direkt a futóknak szánják, kiváltod, átöltözöl, futsz egy kört, vagy többet, aztán újra belépsz, fürdesz egy kicsit, a kiváltástól számítva három órád van az egész bulira.

Disclaimer: a Palatinus az Egy nap a városban blog hirdetője.

Palatinus
H-V: 8-20
Budapest, Soó Rezső stny. 1, 1003

Látogatható Magyarország első magángalériája, csak épp csengetni kell az ajtónál

szucsadam 2018 január 13.
Címkék: kultúra galéria

A budai várnegyed, azon túl, hogy a turisták számára kötelező látnivalókat tartogat, bújtat néhány rejtett gyöngyszemet is. Ilyen a Koller galéria, Magyarország első magángalériája, ahová Ági, az Egy nap a városban túravezető angyala kísért el minket (néha nekünk is tart városnézéseket).

Ahhoz, hogy bejussunk, keressük meg ezt a cégért,...

dsc05769.JPG

...menjünk be az udvarba, el az utcalány szobra mellett, fel a lépcsőn,...

dsc05773.JPG

 ... és csengessünk be. Csak bátran.

dsc05775.JPG

Az ajtó kinyílik, és a galériáról lekukkant ránk Dániel, akinek a nagyapja kezdett még műalkotások értékelésével foglalkozni.

- Körülnéznénk csak.

- Persze, csak bátran. Ha kérdés van, állok rendelkezésre

mondja Dániel, és már el is mélyed fent a munkájában. A falon modern alkotások, középen egy könyv, amiből kinézhetjük a részleteket és az árat.

A poszt elején említettem, hogy ez Magyarország első magángalériája. Mit is jelent ez, mióta működik? 1756? 1843? 1911?

Dehogy. Természetesen full hivatalosan csak 1989 óta. Hiszen korábban Magyar Fejedelemség, Magyar Királyság, Magyar Népköztársaság vagy Tanácsköztársaság névvel illették az országot, és a magángaléria intézménye a szocializmus magánvagyont korlátozó lépései után legelőször épp 1989-ben lett elérhető. Viszont a Koller galéria a Kft.-k bejegyzési lehetőségének első napján igényelt, és néhány nap múlva kapott is engedélyt, így az előnyük nem ölel fel eónokat, de napokat, heteket mindenképpen.

dsc05786.JPG

dsc05822.JPG

Viszont ugyanezen intézmény korábban, 1953-tól Rézkarcoló Művészek Alkotóközössége néven élt és virágzott megszakítások nélkül a rendszerváltásig, így azért nagyon is tekintélyes múltra tekint vissza az intézmény. A galéria mostani vezetője Köstler Dániel, akinek a nagyapja, Koller György vezette az alkotóközösséget, és a minőség iránti elköteleződése gyorsan ismertté tette. Ezt olvashatjuk a honlapon:

Az alkotóközösség még az adott kommunista viszonyok között is igen sikeresen működött, éppen ezért állandó megfigyelés alatt állt (illetve 1952-ben átmenetileg be is tiltották). Végül Csók István, Szőnyi István, Glatz Oszkár és mások segítségével, elnyerve az akkori miniszterelnök-helyettes, Erdei Ferenc szimpátiáját, lehetővé vált, hogy szigorú keretek közé szorítva Koller György vezetésével tovább működjön akkor még Munkácsy Mihály utcai székhellyel. 

Eleinte tehát a Munkácsy Mihály utcában volt a székhely, aztán 1980-ban költöztek a Várnegyedbe, hogy megnyissák az ország első “magángalériát” - itt még csak idézőjelben -, ami azt jelentette, hogy engedélyt kaptak a rézkarcok mellett szobrok, kisplasztikák, valamint festmények bemutatására és forgalmazására.

A helyszín: Amerigo Tot, a világhírű magyar-olasz művész háza. Ugyanaz a ház, amit ma is meglátogathatunk, így a méretei is eléggé szűkösek. De pont emiatt nagyon bájos is az egész jelenség, a szűk lépcsővel, különös elrendezéssel és egy mesebeli hátsó kerttel, ahonnan lepillanthatunk a városra.

Odafent, az emeleten külön kiállítást találunk az épületet a galériára hagyó Amerigo Tot életéről, itt aztán tényleg nagyon személyes lesz az egész élmény. Egész kellemes kilátással:

dsc05813.JPG

Szóval tök jó élmény ide eljönni, bátran csengessetek be, ne érezzétek úgy, hogy meg kell vennetek valamit pár százezer forintért, hacsak nem éreztek ellenállhatatlan vágyat rá.

Koller Galéria
Cím: 1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 5.

Baotiful: Belvárosi belvárosban nyílt újra az egyik legjobb ázsiai

Magyarósi Csaba 2018 január 11.
Címkék: gasztro

A Baotiful régi kedvencem, kábé három éve nyithattak a város egyik legjobb helyén, és a konyha, az elhelyezkedés meg a kialakítás adta ennek az étteremnek az erejét:

  • remek ázsiai büfékonyhát visznek, nem bonyolult, hanem ütős ételeket adnak teljesen jó áron
  • az étterem a Szabadság téren volt, szóval a pirított tésztádat a szabadban, a fákat nézegetve tudtad tolni
  • ha meg bementél, akkor az MTV volt garázsában kialakított ütős díszletek közt találtad magad

Mindez remekül működött tavasztól ősz végéig, télen viszont gond volt a hatalmas, kifűthetetlen garázzsal, meg akkor amúgy sem ücsörög a szabadban az ember. Éppen ezért idén átcuccoltak a Gerlóczy étterem mellé, a Vitkovics Mihály utcába és ott találtak maguknak téli főhadiszállást, ahol néhány nappal ezelőtt meg is nyitottak, mi meg jól kipróbáltuk a helyet.

p1100521.jpg

p1100522.jpg

p1100524.jpg

p1100527.jpg

Láthatóan sokat melóztak, hogy menőn nézzen ki és van itt fluoreszkáló, vagy mit csináló falfestménytől pálmán át izzó neonig minden. Ezzel együtt nekem a régi hely piszkossága hiányzik kicsit, minden igyekezet ellenére azért ez nem egy garázs, emiatt kicsit sterilebb, letisztultabb a hely, de aki nem ismerte a másik Baotifult, annak nem lesz semmi gondja.

p1100549.jpg

Az étlap bővült, lett rajta egy rakás izgalmas új fogás, én például engedtem a nyomásnak és kikértem ezt az ananászos rákos levest:

p1100542.jpg

És nagyon örültem, hogy engedtem magam rábeszélni, mert tényleg ötcsillagos volt, Ázsiában bárhol kihozhatnák, mindenki elégedett lenne.

Utána kikértem a kedvencem, ami nincs az étlapon, de azért elkészítették: tészta darált hússal, mogyoróval és mindenféle izével (képzelhetitek, mennyire szeretnek a pincérek, rendelésnél is kábé így szoktam elmagyarázni):

p1100552.jpg

Ez egy őrült jó és laktató étel, kétezer alatt eszel egy szuper ázsiait, ár-érték-arányban szinte egész Budapesten verhetetlen. Még mindig ez az egyik nagy kedvencem, de mintha kicsit kopott volna az íze. Nem értettem, hogy miért, aztán elmondták, hogy volt egy kis változás, és most már végre nincs nátrium-glutamát az ételekben, ami mértékadó Facebook-csoportok szerint halálos idegméreg, valójában viszont a kínai konyha egyik alapja évszázadok vagy évezredek óta, ráadásul nem is különösebben veszélyes. Illetve csak annyira, mint amennyire a só is az, amit kilós mennyiségben fogyasztva azért ki tudja nyírni magát az ember.

Szóval ez egy tök jószándékú és a korszellemnek megfelelő, de felesleges változtatás volt, esküszöm, a Facebook csoportok fogják tönkretenni a gasztronómiát. Ezzel együtt tök jó hogy már télen is van Baotiful, méghozzá jó belvárosi helyszínen, továbbra is világbajnok ár-érték-aránnyal.

Baotiful
Budapest, Vitkovics Mihály u. 8, 1052
06305053632

Zseniálisan jó a nyugatos írók összeeresztése a zombikkal

szucsadam 2018 január 09.

Most végeztem Csepella Olivér Nyugat + Zombik című képregénykönyvével, amit karácsonyra kaptam drága sógoromtól (köszönöm). És hát isteni volt. Úgyhogy ezért, és amiatt, hogy a budapesti New York kávéházban játszódik, meg egyáltalán a Nyugat költőiről szól, írok is róla egy rövidet.

25299496_1629056303857344_182255795227099742_n.jpg

Aki nem ismerte a könyv történetét, vagyis hogy Csepella Olivérnek - aki grafikusként dolgozik, illetve a Csaknekedkislány zenekar énekeseként zenél - régi álma volt a könyv, de sosem hitte, hogy bárki leszerződne rá, aztán 2014-ben pénzt gyűjtött rá az Indiegogón, ahol összejött a célösszeg kétszerese, végül három évig dolgozott a kiadványon, hogy 2017 karácsonyára kész is legyen, szóval aki mindezt a harcot nem ismeri, azt gondolhatná, hogy a zombikkal összeeresztett századfordulós költők ötlete

egy marhaság.

Na jó, nem gondolná _annyira_ rosszul, hiszen tényleg nem a sztori a képregény legfontosabb erénye. Persze az is jó: a Newyork helyén ezer éve egy táltos varázsfája állt, aki ki nem állhatja Árpád népének materialista züllését, ezért bosszút akar állni a civilizáción. Ehhez segítőkre van szüksége, ezért szerződést köt néhány kávéházi alakkal, akik segítenek neki - hogy kik ők, menet közben derül ki. A lényeg, hogy Babitsnak születésnapja van, ezért ajándékkal kedveskednek neki a többiek, Tóth Árpád, Karinthy és Kosztolányi - Ady mattrészegen pihenteti a fejét az asztalon - a Tükrös Szalonban.

1424261_955912967838351_5508992485796442818_n.jpgCsakhogy a tortából egy zombinő lép elő, akit végül Karinthy lő le. De ekkorra már a földszinten is folyik a mészárlás, a kijáratokat elbarikádozták a zombik.

10687518_741104025985914_7348274997424698170_o.jpg

Ezen a ponton talán megijedtek, ha elmondom, Karinthy mit mondott abban a pillanatban, amikor lelőtte a zombitáncosnőt (aki ugye hamarosan újraéled). Mert bár eddigre az olvasó belemelegedett a képregény ütemébe, és elkezdte megismerni - és értékelni - a humorát, az én rövid bevezetőm talán kevés. Kevés arra, hogy helyén kezeljük az

Itt a borravalód, picsa

felkiáltást, pláne hogy a Micimackó fordítójának szájából halljuk.

Pedig a képregény tényleg nem alpári. A humora nagyon is kifinomult, és mély, hála istennek nem áll meg azon a szinten, hogy abszurd, véres, tarantinós helyzetekbe hozza a szereplőit, aztán elsüt pár idézetet a költőktől, meg a szájukba adja az életrajzuk pár ismert részletét. Oké, ez is van, csomó idézet, Kosztolányi jambusokban beszél stressz hatására, mégis

hús-vér karakterekké válnak az írók.

Egyéniségek, különös humorral, vagy épp elmeháborodással, gondoljunk csak Kosztolányi átváltozására Esti Kornéllá, vagy a hihetetlen erejű Móriczra, amint kaszabolás közben is csak azon jár a feje, hogy újabb történetet préseljen ki a mellette állókból, hogy aztán azokat a saját történeteként adja elő később.

22141049_1537344146361894_4331137226371824202_n.png

Ady Endre… Mióta ismerlek, haldokolsz.Öt perc még belefér.

Mondja Kosztolányi Adynak, akinek a melléből kard mered ki. Ez nem főpoén, a következő buborékokban pörögnek tovább az események, de megmutatja,

mennyire komoly munka volt megismerni a költők személyiségét, kitalálni egymáshoz való viszonyukat, és menő karakterekként, friss humorral bemutatni őket.

Tudom, Csepella Olivér nem ért egyet azzal, hogy a képregénye segít a mai diákoknak közelebb kerülni az írókhoz, hiszen mint mondja is ebben a videóban, “én mászom fel a nyugatosok hátán, és nem ők az enyémen”. Mégis azt gondolom, hogy a könyv sokat segít, mert nagyon friss, kúl, így nincs olyan iskolás korosztály, aki ne izgatottan mesélne róla a többieknek. Sikerült, amit korábban elképzelhetetlennek hittem, és egy pillanatra a modern mesefigurák menőségi szintjére léptek íróink, ami ugyan egyáltalán nem segít nekünk jobban megérteni a műveiket, de ez nem baj.

18278695_1381157281980582_2784162135896582034_o.jpg

Hiszen közben legközelebb, ha az órán bármelyikükről lesz szó, minden képregény-ismerő érdeklődve figyel, és felfedezi az életükben azokat a párhuzamokat, amik a képregényben is megtalálhatóak, innen pedig mehet mélyebbre, és megértheti az írók lelkének rejtettebb bugyrait is, ha van kedve. Ebben már nem segít a könyv, viszont az első lépést megtette:

felkeltette a közérdeklődést.

És ez jó.

A képeket innen nyúltam. Rohadt szívesen tennék be kockákat az én példányomból, de megálltam, mégsem szabad ingyen közzétenni a kedvenc poénjaimat. Ha ugyanis mindenki így tenne, a legjobb szerzők keresnék a legkevesebbet.

Egy új Fruccola nyílt a MOM-ban, és eléggé ott van

szucsadam 2018 január 07.
Címkék: gasztro egészség

Eddig két Fruccolát ismertünk, és akik szeretik az egészségesebb, de gyorsan kézbe kapott kajákat, a friss zöldségeket, a gyümölcsturmixokat és préselt leveket - ezek a fő ismérvek, de ebédmenü és húsok, halak is vannak a repertoárban -, azok biztosan jártak már valamelyikben. Az arcodba csap az egészség.

Na, nekik jó hír, hogy a MOM-ban egy minden korábbinál nagyobb és szebb helyet nyitottak.

A dizájnerlámpák és a zöld növények felett nincs álmennyezet, a gépészet teljes egészében látszik, amitől erősíti a kínált ételek “nyers” jellegét, a szó jó értelmében. A bejáratnál kártyát kapunk, amire minden vásárlásunkat feldobják, így a kijáratnál fizethetünk egy külön pultnál. Ez azért hasznos, mert biztosak lehetünk benne, hogy aki az általunk elfogyasztott zöldséget vagy gyümölcsöt fogja meg, előtte nem fogott a kezében baktériumtenyészetet.

A kínálat hasonló, majdnem ugyanaz, mint a többi egységben, így erre külön most nem is térnék ki: aki már evett Fruccolában, itt is azt kapja majd. A napi menü azonban mindenhol a helyi szakács kiváltsága, ez változhat.

A falon színekkel elválasztva láthatjuk a kínálatot, külön a menü, külön a tészták, saláták, a mindenféle levek, kávék, szendvicsek. Az alapanyagok előttünk, üvegpult mögött sorakoznak, és láthatóan frissek, csillogóak, az embernek kedve támad végigkóstolni az egészet.

Könyves sarkot is találunk gasztrokiadványokkal, valamint az egyik falon a környezet és a társadalmi ügyek iránti elköteleződés bizonyítékait: azokat, amiket a Fruccola is támogat.

dsc05386.JPG

Ott pedig egy ismerős név:

dsc05387.JPG

A Fruccolának tehát immár három tagja is Város Hőse tag, így támogatják az éhező gyerekek étkezését. Be like Fruccola. Viva la Fruccola.

Fruccola MOM
Cím: 1123 Budapest, Alkotás u. 53.