English

Egy nap a városban

Hokedli: a legcukibb főzelékes a belvárosban

Magyarósi Csaba 2015 augusztus 28.
Címkék: gasztro

Mi sem áll távolabb tőlem, mint az egészséges konyha. Messze elkerülöm azt, ami nem hizlal, nem tocsog, ami nem okoz szív-, és érrendszeri megbetegedéseket. Nem tudatosan. Zsigerileg. Azok közé tartozom, akik még gondolati síkon sem ültek fel a vegetáriánus hullámvasútra. Sosem zavart, ha valaki csak zöldségeket evett mellettem, én viszont húsra gyúrok hússal.

Szóval én sem nagyon értettem, mi a fenét keresek a Nagymező utcai Hokedliben, ahol zöldségleveseket, főzelékeket, húsmentes fasírtokat meg hasonlókat árulnak, de ott ültem, és ott volt előttem egy lecsóleves, egy spenótfőzelék és egy túrótorta is.

dsc07609_1280.jpg

És megettem.

És jó volt. 

És az egész hely annyira CUKI, hogy ha nem lett volna jó a kaja, akkor is örültem volna az ott eltöltött fél órának, mert nincsenek agyonbrainstormingolt szlogenek, meg túldizájnolt belső terek, látszik, hogy a koncepció annyi volt kábé a hely mögött, hogy de szeretek jó főzelékeket enni, főzök másnak is, Ildi, te olyan szépen rajzolsz, rendezd már be a boltot, ide meg rakjunk sok szobanövényt!

Ettől olyan jó bent lenni.

dsc07608_1280.jpg

És az a helyzet, hogy akárki is volt az, aki szeretett főzeléket enni, elkészíteni is kiválóan tudja. A lecsós leves hibátlan volt, benne volt az eredeti kaja eszenciája, csukott szemmel is megmondtam volna, hogy miből készült, csak folyékony volt, ami ezzel az ízzel együtt egészen meglepő, de szórakoztató párosítás.

És már ezzel majdnem jóllaktam, amikor jött a spenót, amiben nem volt semmi csavar, csak friss zöldségből készült és nem cseszték el készítés közben, nem lett keserű, egyszerűen csak jó. És a végén megérkezett a túrótorta is, aminél ettem azért finomabbat, viszont ez a három együtt került zsemlével együtt 1590 forintba, és a spenót egy részét már meghagytam, mert képtelen voltam letolni.

dsc07610_1280.jpg

dsc07612_1280.jpg

Szóval ha egészségesre vágysz, vagy nem vágysz egészségesre, csak ennél egy gyorséttermi menü áráért valami egyszerű, de jó kaját, a Hokedli szuper választás. Főleg, ha elviszed a kaját, leülni ugyanis nem tudnak sokan.

Ja, és kutyáknak ingyen adnak elrágcsálható izéket!

Hokedli
Budapest, Nagymező utca 10,
H-P: 11:30-17:00

Milyen megérkezni ismeretlenként a Keleti pályaudvarba?

szucsadam 2015 augusztus 27.

Nagyjából egy éve kért fel a Hamu és Gyémánt, hogy készítsek egy sokinterjús anyagot a Budapesten élő külföldi származású emberekkel, akik valamilyen területen kiemelkedőt alkotnak, alkottak. Nagyon élveztem, hogy megismertem 20-30 olyan embert, akinek valamiért Budapest volt a fő célpont, és itt tudott kibontakozni. Persze az arány nem volt túl jó: akkor már naponta költöztek el az országból legalább négyszer ennyien, mégis örömmel töltött el az az gondolat, hogy miközben a mieink ott, ők itt próbálnak, és találnak szerencsét. 

Egyikük volt Fukui Yusuke is, a Brody Studiosban dolgozó japán festő, képzőművész. Akinek az egyik festménye szembejött velem a Facebookon:

ena.jpg

Az van a festményre írva: 1991 nov. Budapest Keleti pu.

Aki nem tudja, mit rejt ez a pont a téridőben, annak nem mond semmit a kép. Én viszont tudom, milyen erős pillanat volt az Fukui Yusukénak:

Akkor szállt le a vonatról, a Keleti pályaudvar 9-es vágányán, a bőröndjével a kezében.

Japánból idáig utazott, Budapestre, mert egy tokiói antikváriumban rátalált Barcsay Jenő Művészeti anatómia című könyvére. Akkor rájött, hogy művészeti anatómiát akar tanulni, amit nem sok helyen tanítottak a világon. 

Képzeljétek el, hogy a barátok, rokonok, ismerősök sok ezer kilométeres messzeségben vannak, te pedig egy egészen eltérő kultúrájú országból érkezel meg Kelet-Európába, a rendszerváltás után. Nem ismersz senkit, nincs szállásod, nem beszéled a nyelvet. És leszállsz a vonatról, kezedben a poggyászoddal, és arra gondolsz: hát akkor start.

Na jó, valójában nem tudom, mit gondolt abban a pillanatban Fukui Yusuke. A japán zárkózottság minden fegyverével védte a beszélgetés sorá na személyes szféráját, így azon kívül, hogy azon az 1991-es estén egy hostelben szállt meg, és a szállás alatti kocsmában megismerkedett néhány budapestivel, nem sokat tudtam meg. Nem tudtam kihúzni belőle sokat.

De most itt van ez a festmény, ami állítólag elmondja.

Most szombaton a művésznek kiállítása nyílik egy elég különleges budapesti helyszínen, az Everybody Needs Art nyitott tetejű, Budafoki úti kiállítóterében. Hogy megmutassam, miért különleges a helyszín, pár fotót mutatok a Facebook-oldalukról:

11220097_457821004397159_962910980738910127_n.jpg

11885342_457822421063684_4517067981699071215_n.jpg

10547681_252145868330078_1107045748950662351_n.jpg

Akit érdekel egy Budapesten élő japán festő kiállítása, és az, ahogyan ő a világot látja, menjen el.

Augusztus 29-én nyílik Fukui Yusuke - "Worlds on canvas" című kiállítása este hatkor az Everybody Needs Art Viewing Space-en. A részvételhez emailben történő regisztráció szükséges 2015.08.28, Péntek 20:00-ig. Az esemény Facebook eventje itt található minden egyéb információval.

Bamba Marha: Megjelent Budapesten az ANYATEJ ízű hamburger

Magyarósi Csaba 2015 augusztus 26.
Címkék: gasztro hamburger

Viszonylag nehéz már szenzációs hírként közölni, hogy új hamburgerező nyílt a városban, mert amióta ez a kaja virágkorát, sőt, röneszanszát éli Budapesten, szinte minden napra juthatna egy ilyen cikk.

Ez persze nem baj, mert az új éttermek többsége legalább olyan minőséget kínál, mint az öt évvel ezelőtti csúcsmezőny alsó harmada.

Persze most már, hogy megmutatták nekünk néhányan, hogyan kell jó burgert csinálni, nem olyan nagy kunszt újra belecsapni a lecsóba. Ahhoz valami nagyot kell dobni. És a Marha Bamba Burger pont ilyesmivel próbálkozik, de erről majd később.

Szóval az étterem szuper helyen, az Oktogon mellett van, szinte karnyújtásnyira a Burger Kingtől próbál beinteni a nemzetközi gyorsétteremláncságnak. A beltér közepesen hívogató, túl sok a meleg szín, amibe nagyon beleolvad minden burger, szóval instás kajafotózásra például kevésbé alkalmas a környezet.

Az viszont remek jel, hogy előtted sülnek a burgerek, a zsemlék házi recept alapján készülnek, a húsok 14 dekás marhanyak-faggyú-kombók és mindegyikben spéci szószok vannak, amikért amúgy is rajongunk. Természetesen a névadó burgert próbáltuk ki, és az a helyzet, hogy a Bamba Marha Burger tényleg egy jelentőségteljes darab, aminek helye van a budapesti mezőnyben. 

dsc07624.jpg

A specialitása: ráment az umamira.

Mit ráment, felolvassa az umamiszótárt!

Az umami az ötödik íz, nem édes, nem sós, nem savanyú és nem keserű, inkább olyan, mint az anyatej. Az anyatej maga az umami, éppen ezért mindenkinek ismerős az íz, mindenkiben mély, jó emlékeket ébreszt, legalábbis erről próbált meggyőzni Nobu mester jó három évvel ezelőtt, amikor a DTK Show felvételén elmentünk hozzá enni egy jót D. Tóth Krisztával:

 

És a Bamba Marha nem bízta a véletlenre a dolgot, mert miközben az umami ízt például a marhából, paradicsomból, gombából, parmezánból lehet előcsalni, addig a névadó burgerben marha, paradicsom, gomba és parmezán van. És esküszöm, hogy lehet valamit érezni, kábé pont olyan hangsúlyosan, mint annak idején a Nobunál, szóval az íz 97 százalék placebo és 3 százalék valóság, de határozottan van ott valami.

Mintha.

És a burger ettől is, meg egyébként is teljesen jó, a zsemle nagyon tetszett, se nem szikkadt, se nem túl puha, a húst jól sütötték, a koncepció izgalmas, gondot inkább csak az jelentett, hogy ahova nem jutott parmezán, ott nagyon sótlan volt, ahova meg jutott, ott rettenetesen sós.

dsc07627.jpg

Ezzel együtt is ott van a Bamba Marha a város legjobb burgerei közt, baj talán csak az árával van: ez a darab 1800 vagy 1900 forintba került, nem emlékszem pontosan, de nem is azon az 5 százalékon múlik: ez sok. Egy utcával később, a Zingben ennyiért már a Guitar Herót is megkapod és az tényleg hatalmas, két hús van benne, és akármennyire nincs benne umami, a budapesti hamburgerkultúrát beindító Susánszky Ádám mégis olyan bitang jó kaját készített, hogy az még mindig igazodási pont. A Bamba Marha ezzel együtt egy tök jó, izgalmas alternatíva, csak olcsónak nem nevezném.

És akkor arról, hogy mitől spéci ez a hely: a Burgerblog szerzője, Jancsa János rakta össze a recepteket, ha minden igaz, a tulajdonosi szerkezetbe is betagozódott valahogy, ugyanakkor kedvezményt nem fogadtunk el, pontosabban Ludas Matyi kétszeresen fizette azt borravalóban vissza.

Bamba Marha Burger
Budapest, Andrássy út 46
06309644664
H-V: 12-22:00

Karcsikám, már megint az Aranyhalba?

szucsadam 2015 augusztus 25.
Címkék: étterem karcsi gaszto

Folytatódik a Karcsikám-sorozatunk, amiben rendszerváltást és gasztroforradalmat túlélő éttermeket kutatunk, olyanokat, amik változatlanul képesek voltak fennmaradni, és láthatóan a kétezres évek is tetszenek nekik.

Van néhány ember - nem sok -, akik örültek annak, hogy a négyes metró végül nem épült meg a Bosnyák térig, hanem egy heveny finanszírozási izomgörcs következtében megállt a Keletinél, hogy egyáltalán ne lehessen alternatívája a felszíni közlekedésnek, a hetes busz vonalának. Ilyen ember lehet például az Aranyhal étterem tulajdonosa is, aki a Thököly úton várja a vendégeit már évtizedek óta, és neki jót tesz, ha a buszról látják az emberek a szépen felújított bejáratot és éttermet.

p1290342_1.JPG

Már a weboldaluk is olyan, hogy sikítva jelentkezik egy Karcsikám-tesztért. Nem épp a mai elvárásoknak megfelelő, de azért becsületes munka, a fejlécben sorakozó, nélkülözhetetlen konyhai alapanyagok közül pedig a cukrozott ketchupot szúrtam ki egyből - én kis gonosz -, ami szívmelengetően békebeli gasztronómiai szemléletet ígért.

screen_shot_2015-08-13_at_16_29_54.png

És még egyszer mondom: a hely emellett szépen felújított. Szóval a kíváncsiság máris kocogtatja a fejem: mi a titkuk?

Már a bejutás is elég kalandos. Nyáron szinte mindenki a hátsó teraszra szeretne kiülni, ami azonban az étterem felől csak a konyhán keresztül megközelíthető. Így aztán azok a vendégek, akik a szabadban költenék el a vacsorát, kénytelenek a szomszédos kapualjban csengetni - úgy emlékszem, a 22-es számot kell beütni -, ekkor a pincér elénk jön, és kinyitja az ajtót.

Tovább olvasom

A legjobb hely, ahol ingyen dolgozhatsz

szucsadam 2015 augusztus 24.
Címkék: pláza buda

Van egy nagyon érdekes, az egész világon átívelő jelenség, amit érdemes mindenkinek megjegyezni, mert bármikor hasznos lehet. Ez pedig nagyjából így hangzik:

azoknak, akiknek sok a pénze, sokkal több dolog jár ingyen.

Nem tudni, miért alakult ki így, de így alakult. Azokon a helyeken, ahol sok pénzt költenek az emberek, az alap szolgáltatások ingyen vannak.

Így aztán, ha ellátogatsz például a Hegyvidék Központba, amiről Csaba három éve írt posztot a hely minőségi gasztronómiai kínálatát felsorolva, egy különös kis sarkot találhatsz magadnak, ahol ideális körülmények között dolgozhatsz.

Rögtön a földszinten találod ezt a fapadlós, kanapés részt, ahol külön laptopozásra kialakított székeket is kitettek, így nem kell a combodon egyensúlyozni a gépet.

p1290309.JPG

Rögtön mellette egy gyereksarok is helyet kapott:

Tovább olvasom