English

Egy nap a városban

Fánkot karácsonyra? Ezeket az Isten is arra teremtette!

szucsadam 2017 december 14.

A Donut Library karácsonyi fánkkollekciót dobott piacra, ami önmagában egy csodálatos ötlet. Főleg, ha megnézzük, hogy festenek ezek a fánkok:

dsc06542.JPG

És hogy milyen dobozban kapjuk őket:

dsc06543.JPG

A Donut Libraryről 2013-ban írt először Csaba, azóta a hely a Pozsonyi út híres fánkozója lett. Az akkori dizájn a mai napig megállja a helyét, a high-tech fákospolc találkozása a kopottas könyvekkel nagyon megnyugtató együttállás. Azt a benyomást kelti, hogy járjunk bárhol az időben, ezer év múlva is lesznek könyvek, papírlapokkal, borítóval meg ilyenekkel.

És lesz fánk. Lészen.

Ahogy Csaba, én sem vagyok nagyon művelt fánkügyben, nem nagyon tudom, mit tud mondjuk a világ legjobb fánkja. Viszont nálam ezek a fánkok, amik kipróbálására a hely hívott el, egy új kategóriát hoztak el, el is neveztem őket

bonbonfánknak.

Nem azért, mert olyan aprók, rendes fánkméretűek ezek, körbe puha, finom fánktészta, középen töltelék. Viszont ez a töltelék pont olyan meglepetés, és pont olyan elemi erővel tódul a szájba, mint egy jó töltött bonbon esetében. Az eredmény is az lett: az autóban hazafelé, a dugóban állva szórakozottan beleharaptam az egyikbe, aztán még egy harapást, aztán a következőbe, aztán még egybe.

Úgyhogy ha vendégségbe viszed, érdemes késsel elosztani, mert mindenki mindegyikből akar majd.

A rózsaszín ajándékkal kezdtem, és milyen jól választottam: a mandulaízű töltelékről beugrott egy gyerekkori íz, amit utoljára akkor éreztem. Bumm, óvodás voltam, aki keresgéli az emlékeiben, hol és milyen körülmények között evett ilyet, és mi a fene volt az.

dsc06564.JPG

A mackó málnakrémet rejt, míg kívül pillecukorral csábít, hogy nem lesz ez egy súlyos, megterhelő falat. Itt kezdesz rájönni, hogy ezeknél a fánkoknál a töltelék főszerepet kaptak. Nem mellékszereplők, hanem átvették az uralmat.

dsc06559.JPG

A mézeskalács fánk íze - természetesen - mézeskalács. Mézeskalácseszencia.

dsc06567.JPG

A karácsonyfa meglepő módon mákot rejt. Ettől megint meglepődtem, nem számítottam a visszafogottabb, kevésbé édes ízre.

dsc06558.JPG

A hópehelyhes egy raffaello golyó fánkosítva. A nyalókás bonbon - bocs, fánk - klasszikus vaníliás ízt hoz, csokival, tök jó. A szakállas ember, nevezzük télapónak, eperízű krémmel van tölve, kicsit savanyú, meg persze édes.

dsc06557.JPG

 

dsc06562.JPG

dsc06566.JPG

Egy percet sem bántam meg abból a két és fél percből, amíg megettem őket. Amit láttok fent a dobozban, háromezer forint körül vettem. A legjobb “vigyünk valami édességet” tipp karácsonyra, ha nincs kedvünk bejglit készíteni.

The Donut Library
Cím:
Budapest, Pozsonyi út 22.
Budapest, Karinthy Frigyes út 18. XI. kerület
Budapest, Károly krt 7. VII. kerület
Nyitva mindhárom üzlet:
H-V: 10:00 – 20:00 óráig

Disclaimer: A Donut Library ezúttal az Egy nap a városban hirdetője.

Ha gyönyörű ajándékot vennél, egy elvarázsolt helyen - Cinq Filles

szucsadam 2017 december 12.
Címkék: karácsony ajándék

A karácsony közeledtével a legtöbben egyre nagyobb bajban vagyunk. Oké, hogy a legközelebbi családtagoknak megvettük már az ajándékot, de mi van, ha az unokatestvérekhez megyünk látogatóba, és vinnénk magunkkal valamit, ami

  1. egyedi, nem valami bevásárlóközpontból megúszós ajándék
  2. stílusos, szép
  3. nem kerül egy vagyonba, akár valami apróság is lehet?

A Paulay Ede utca zsákutca felében, szerényen elzárkózva a forgalomtól találunk egy apró kis boltot (nem is találtunk volna rá, ha nem ők keresnek meg minket), ami olyan, mintha valami párizsi kis ékszerdoboz lenne, a bejárat felett: Cinq Filles (ejtsd "szenk fíjj"). Öt lány. Odabent pedig megelevenedik Wes Anderson Grand Budapestjének azon jelenetei, amik a Mendl’s édességeit mutatták be.

Ott a torták úgy festettek, hogy minden mozilátogató bele akart harapni, de csak félig okolható ezért a torta kinézete. Legalább ennyire volt lényeges a csomagolás, a doboz, a masnival. Az ajándék csomagolása, amit Magyarországon még mindig másodlagos dolognak tartunk, valójában nagyon fontos. Nemcsak felértékeli a dobozban található édességet a szemünkben, de ezzel mutathatjuk meg, mennyire értékeljük a másikat.

Drága ajándékot mindenki tud venni, akinek van pénze. De szép ajándékot az vesz, akinek fontos az ajándékozott.

A Cinq Filles az a bolt, ahol ezt vallják, és erre kínálnak megoldást. Édességek, kekszek, bonbonok a világ több pontjából, ahol éppen a tulajdonos kóstolt valami kivételes ízt (kóstoljátok meg az alkoholosokat, azok a kedvenceim), valamint pezsgők és borok, amik címkéinek ünnepélyessége, stílusa hasonlít a bolt filozófiájára, miközben egyébként zseniálisak (például Sauska és Kreinbacher palackjai).

És itt jön a következő csavar: a palackok címkéit és kapszuláit a társtulajdonos Kata férje készítette annak idején a borászatoknak. A következő csavar pedig: Kata teljes neve Szentgyörgyi Kata, a Kicsi Ház blog szerzője (a feleségem öt éve olvassa rendszeresen), dekoratőr, stylist. Azt pedig, amit a Cinq Filles-ben látunk, már régóta művelik, de csak most lett megfogható boltjuk, ahol meg lehet nézni a gyönyörű dobozkákat.

img_2951.JPG

Így működik: aki itt vásárol ajándékot, kiválasztja először, mennyit és mit szeretne becsomagolni, és hogy körülbelül milyen hangulatú dobozt szeretne. Ezután a mennyiség és a stílus alapján kiválasztják a megfelelő színű és nagyságú dobozt, majd elkészül az ajándék. A bolt hátsó részén egy műtő tisztaságú HACCP műhely található, ahol a csomagolást végzik:

img_2947_2.JPG

Azt pedig, hogy milyen édesség kerüljön a csomagba, könnyű kiválasztani, ugyanis

mindent meg lehet kóstolni a bolt közepén található asztalról!

Az egész teljesen olyan, mintha valami luxusüzletben lennénk, mintha egy Fabergé tojást csomagoltatnánk el, azzal a különbséggel, hogy itt szó sincs luxusról. A Cinq Filles egyszerűen igényesen áll az ajándékkérdéshez, legyen szó a belevalóról ÉS a csomagolásról. Nincs olyan távoli rokon, aki ne érdemelné meg, hogy az utolsó pillanatban megvásárolt Macskanyelv helyett innen kapjon valamit. Telefonon és weben is le lehet adni a rendelést, és szükség is van rá: akik egyszer itt vásároltak, szinte automatikusan törzsvendégek lesznek.

Cinq Filles
Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede u. 44.

Disclaimer: a Cinq Filles az Egy nap a városban blog hirdetője

Kocsmában még nem láttam ilyen jó kiállítást

szucsadam 2017 december 11.
Címkék: kultúra gasztro

A Horánszky utcában található egy Fiktiv Pub nevű hely, aminek a műfaji megnevezése különös: gasztro galéria. Evés, ivás, képek, fordíthatnánk le a híres népligeti szófordulattal, egy olyan hely, ahol a finom falatokra és a művészetre egyaránt hangsúlyt fektetnek.

Most pedig egy olyan menő kiállításuk van, hogy feltétlenül érdemes betérni erre jártunkban.

Papp Norbert festőművészt még Győrből, a szülővárosomból ismerem, húsz éves formák lehettünk, amikor először összefutottunk. Persze akkor még fogalmam sem volt Norbi kibontakozó művészetéről, azt sem tudom, hogyan állt ezzel a dologgal, mindenesetre évekkel később jöttek szembe a munkái, amik nagyon tetszettek. Tudjátok, nem úgy tetszettek, hogy ezek Norbi festményei, hanem mindettől függetlenül.

Úgyhogy ha Budapesten állít ki, meg szoktam nézni a munkáit. Sőt, mivel ügyes homok- és iPad-animációkat is művel, a céges csapatépítőinkre is megpróbálom időnként becsempészni egy rövid előadás erejéig.

A Fiktív Pubban február végéig láthatjátok a képeket, nem kell fogyasztani, lehet csak az alkotások miatt is érkezni. Sőt, vásárolni is lehet, de ha ezt tervezitek, vigyetek egy mérőszalagot: a képek centiméterben vett hosszabbik oldala adja ki az árat forintban, már amennyiben ezt a számot megszorozzátok ezerrel. Egy 50 x 70-es kép tehát 70 ezer forint.

Egyébként meg van cseh Bernard sör csapon, én ettem egy grillezett cheddarral bolondított salátát is, ami szintén jólesett (vághatták volna kisebbre a saláta összetevőit, de hát istenem), miközben tele szájjal kiválasztottam egy szimpatikus kép alatti asztalt, és ott szívtam magamba egyszerre a kalóriát és a művészetet.

dsc06375.JPG

Fiktív Gasztro Galéria
Cím: 1085 Budapest, Horánszky u. 25.

Iszonyú menő játékbolt nyílt Budán (ki is próbáltunk pár társast)

szucsadam 2017 december 08.

A Reflexshop nyitott egy budai egységet a Horvát utcában, ami a pesti szaküzlet szűkössége után végre bőkezűen bánik a terekkel (egy komplett élelmiszerüzlet volt itt korábban), van hely szellősen pakolni a játékokat, akár kétszer annyi játékot , sőt lehet

leülni, játszani a játékokkal.

A Reflexshopot nem kell bemutatni a blog olvasóinak, minden évben legalább egyszer elhívnak, hogy megmutassák a legújabb csodákat, és mi minden évben átváltozunk gyerekké, és írjuk magunkban a listát, miket vennénk meg, és ha ajándékot veszük felnőttnek vagy gyereknek, sokszor kötünk ki náluk. Na jó, igazából a webshopjukban, de valójában megéri személyesen eljönni, hiszen a bolt híres arról, hogy az ott dolgozók tökéletesen illenek a helyhez.

Ha például a társasjátékok érdekelnek, ott terem Ádám, aki nemcsak hogy ismeri az összeset, de elég magas szintet ért el a művelésükben. És miközben magyaráz - és ez fontos -

nincs semmiféle karácsonyi zene a háttérben. Erre külön figyeltek, hogy ne itt sokallj be decemberben.

dsc06430.JPG

Az új boltban természetesen ott vannak a slágertermékek is, amiket jelenleg a Ugears termékei, valamint a Metal Earth csodái.

A makettezés és modellezés bárki által elérhető, populáris és gyönyörű példányai ezek, a Metal Earth termékeit összerakva például egy ékszerre hasonlító tárgyat kapunk, élvezet összerakni, és a végeredmény pedig mindig előkelő helyet kap a gyerek - vagy rajongó felnőtt - szobájában.

A Ugears termékei (Mila Kunis is ebből választott ajándékot, amikor a boltban járt) még ennél is tovább mennek: nagyon nagy kihívás összerakni őket, a végeredmény csodaszép, és, éés, éééés MŰKÖDIK. Olyan szerkezetek ezek, amik mozognak: decemberben érkezik egy autó, aminek a komplett motorját, hajtószerkezetét nekünk kell összerakni fából (így kapunk egy kormányozható, működő autót).

illetve itt van ez:

Egy tekerőlant, egy igazi, hangolható, amit ugyanúgy nekünk kell apró elemekből összerakni. Egy hangszert kell tehát létrehozni, ennél nemesebb puzzle a világon nincs.

De ezek, valamint még egy rakás izgalmas polc és gyerekek számára hasznos fejlesztő játék mellett hatalmas boostot kaptak a társasjátékok, az egész hátsó szekciót megnyerték, játékokra, szervezett bajnokságra alkalmas asztalokkal kiegészítve. Van itt egy elég masszívan megrakott fal például a legnevesebb, legjobb külföldi társasokkal, amiket vagy nem lehet, vagy még nem ültettek át magyarra, esetleg nem éri meg, mert egy-egy tábla 30-40 ezer forintos árcímkével sokkol. Itt viszont ki lehet próbálni őket, tényleg tudnak-e ennyit - a hozzáértők szerint “hoooogyne”.

dsc06390.JPG

Egy külön polcon találjuk a Reflexshop által Magyarországon kiadott társasokat is, és van is belőle jó pár. Nagyon belehúztak, idén vagy harminc társast jelentettek meg, ezek közül három 2017-ben Mensa HungarIQ díjat is kapott, ami elég nagy szó.

dsc06439.JPG

Lássunk néhány igazán zseniális címet, amikkel érdemes játszani az ünnepek alatt. Is.

A Tiltott Sziget

Ez egy olyan játék, ahol nem egymás ellen, hanem egymást segítve kell győznünk. Vagy mindenki megmakkan, vagy mindenkinek sikerül begyűjteni az ereklyéket a szigetről, mielőtt a vízszint túl magas lesz, és elmenekülni a helikopterrel. Egy elvarázsolt világban lépkedünk tehát, ahol bármikor Atlantisszá változhat a körülöttünk található táj: a cél, hogy még ez előtt begyűjtsük az elrejtett kincseket. Közben mehet a csapatmunka: ki merre induljon, vagy inkább mégsem arra, mert süllyed, ki melyik kártyáját játssza ki, hogy megmentse a másikat vagy magát, közben azonban telik az idő, a víz pedig emelkedik. A nehézség állítható, kezdők az 1-es, haladók, a 3-as vízszintről indítják a játékot, rengeteg kombináció és ami a legfontosabb: egymás segítése kell.

A Tiltott Sivatag a párja, ez picit bonyolultabb, több kombinációt tartalmaz. A doboza mindkettőnek gyönyörű, domború fém, igazi kincsesdobozok. És tök jó áruk van.

Legjobb benne: Zseniális, ahogy össze kell dolgozni, így garantáltan nem haragszanak meg egymásra a hevesebb vérmérsékletű gyerekek sem. Egyébként a képekkel együtt tényleg beszippant egy fantáziauniverzumba, azoknak ajánlott, akik szeretik a mesevilágokat.

Ár: 6990 Ft

Megrendelhető itt.

Nottingham Bírája

dsc06444.JPG

dsc06447.JPG

Ebben a játékban a blöffölés, egymás minél ügyesebb átverése a cél. Az egyik játékos a bíró, a többi játékos a kereskedő, akik el akarják juttatni az árujukat Nottingham piacára, ezek egy része legális, másik részük mocskos csempészárú. Csakhogy a bíró áll a kapuban, és ő dönti el, hogy mit enged be és mit nem - persze elfogad alternatív megoldásokat is, például ha valaki kellő mértékű kenőpénzt juttat neki, talán átenged. Vagy nem? Mi van, ha valaki azért ad sok pénzt, mert csempész, és a lecsukásával még többet kereshet a bíró?

Mindent szabad, ráterelhetjük a gyanút a csapattársunkra, elterelhetjük a bíró figyelmét, vagy akár őszintébe nyomjuk, minden megengedett. A végén a bíró kinyittatja valakivel a zsákját: ha jogos volt az igazoltatása, ő kap pénzt, ha nem, ő fizet.

Legjobb benne: Mindig is szerettem pókerezni, mert a sokszintű blöff és azok leleplezése valamiért örömöt okozott. Na, ez is olyan, csak még egy Robin Hood-szerű történetet is keríthetünk mellé, és folyamatos az interakció az asztalnál, nem csöndben kell méregetni egymást.

Ár: 10.990 Ft

Megrendelhető itt.

Tokió Királya

Ha játékkiállításra mész, a Tokió Királya standok mindig fullon vannak, mindenki itt nyüzsög, és próbálja kiütni a másik szörnyét a japán fővárosból. A sztori nem bonyolult: egy vagy két szörny (a játékosok számától függ) beszabadult Tokióba. A többi monszter a városban lévőket üti, akik vagy felveszik a kesztyűt, vagy átengedik a helyet az őket támadóknak, és innentől azokat támadja mindenki.

Hatalmas adok-kapok alakulhat ki, főleg a bónusz kártyák használatával, sőt létezik már egy kiegészítő csomag is a játékhoz, amiben egy új karakter is felbukkan, és a meglévő karakterek számára különleges, egyedi tulajdonságokat, viselkedéseket dolgoztak ki.

Legjobb benne: Az elborult japán kaidzsuk világához kell egy kis elmélyülés, hogy értsük ezeket a fura kinézetű izéket, de ha a gyerek tudja, mi a manga, ezt is rögtön levágja majd. Kisebbeknek ajánlott tehát, felnőtteknél ritkább, hogy átérezzék a dolgot, viszont a párbajok, sebzések és a kockadobással kombinált harc izgalmassá teszi a Tokió Királyát mindenkinek.

Ár: 9990 Ft

Megrendelhető itt.

Kronia

Az istenek templom előtt kell áldozni, hogy elnyerd a pénzjutalmadat. Csakhogy van, hogy többen ácsingóznak ugyanarra a pénzre, miközben kiderülhet, hogy a kevesebb több. Egy kis blöff, egy kis gyűjtögetés, igazi családi játék, 12 pluszosoknak.

Legjobb benne: Itt is sokat számít, mit feltétleeznek rólad a játékosok, ezért egészen bravúros szinten is űzhető a játék, kis gyakorlattal.

Ár: 7990 Ft

Megrendelhető itt.

Sushi GO!

dsc06499.JPG

dsc06501.JPG

Kártyákat gyűjtesz és velük pontokat. A wasabival többet ér a nigiri, de három maki sem kutya. A gőzgombócból három hatot ér, de sashimiből már tízet. Persze a végén a desszert még átrendezheti a helyezéseket… A kártyák kedvesek, a doboz szép, és nem foglal sok helyet. Gyors game-ek, kicsi doboz, alacsony ár, igazi kompakt karácsonyi ajándék a gasztronómia iránt érdeklődőknek.

Legjobb benne: Pörgős, és szép. Igazi ajándék matéria.

Ár: 3690 Ft

Megrendelhető itt.

Ice Cool

Ez egy olyan játék, amit

1. nem tudsz nem kipróbálni
2. utána nem tudsz abbahagyni

A dobozból kirakható egy elég nagy pálya, amire mini keljfeljancsi figurákat helyezünk el. A játék lényege, hogy ezeket a figurákat kell

átpöckölni az átjárókon.

Ennyi. Egyszerűen hangzik, de nem az. Viszont aki profi, úgy pöcköl, hogy egymás után négy ajtón megy át a figurája.

Egyikünk a folyosófelügyelő, a többiek a diákok. Utóbbiak menekülnek, előbbi őket üldözi, hiszen csúszkálnak körbe a befagyott iskolában, ami nem szép dolog. Ha elkapja őket, elveszi az ellenőrzőjüket. Megindul a hajsza, a csúszkálás (tényleg olyan hatást kelt a figura a doboz-pályán pöckölve). Eszméletlen addiktív, imádom.

Legjobb benne: a szétpakolható óriási pálya, és az, hogy végre kézügyeség kell egy táblás társasjáték esetében. Ez nagyon ritka. Több nemzetközi díjat is nyert egyébként, amik közül a Kindespiel des Jahres a legnívósabb.

Ár: 9990 Ft

Megrendelhető itt.

Szóval ha karácsonyi ajándékot vennél, mindenképp ide érdemes benézni, garantáltan találsz nemcsak olyan cuccokat, ami az ajándékozott személyiségéhez passzol, de olyat eredeti játékokat is, aminek nagyon örülnek majd. Karácsonykor a bennünk élő gyereket érdemes megszólítani, mert végül is ő az, aki ünnepel.

Egyébként meg érdemes jönni bármikor, ha mi magunk is szeretnénk játszani. Ha követitek Facebookon a Reflexshopot, külön eseményként látjátok majd a szervezett játékos eseményeket, amikor garantáltan lesz ott egy rakás ember, akikkel társasozni lehet.

Reflexshop
Cím: 1027 Budapest, Horvát utca 1-3. (és a pesti 1067 Budapest, Eötvös utca 39.)

Disclaimer: a Reflexshop az Egy nap a városban hirdetője

Könyvek Budapestről: A teljes magyar art deco építészet egy helyen

szucsadam 2017 december 06.

Zoltán egyébként nem ír könyveket, nem építész, és nem is volt kimondottan szakértője a témának. Elkezdte fotózni az art deco épületeket Budapesten és máshol, aztán rájött, hogy mások letöltik ezeket a képeket az interneten megosztott albumából, hogy azokat felhasználják saját munkáikban. Így aztán úgy döntött, nem hagyja a hobbiját így elúszni.

Pontosabban a szecesszió vonzotta eleinte, így talált rá arra a stílusirányzatra, ami különös módon nagyon is felfedezhetőnek bizonyult: a magyarországi art deco építészeti emlékek a szecessziós állomány tizedés sem érik el.Viszont előtte még senki sem fedezte fel teljes egészében az art deco épületeket: Zoltán úgy érezte magát, mint a hajós, aki ismeretlen kontinenst fedezett fel. Már csak be kellett járnia a földrészt az elejétől a végéig.

Végül megszületett ez a két könyv, ami lefedi a teljes magyar art deco emlékeket, rengeteg fotóval, hivatkozással, és némi szöveggel. Nem tankönyv, inkább a látvány segít nekünk, hogy beazonosítsuk magunk számára is, hogy mit is látunk pontosan, mi is az art deco, és hogyan jelentkezett Magyarországon.

konyvek.jpg

És hogy mennyire hasonlóak lehetnek párizsi és budapesti, debreceni és New York-i épületek, ha egymás mellé illesztjük őket.

Ez a két kötet hiánypótló munka: egybefogja a hazai art deco emlékeket, amiket korábban ilyen alapossággal senki nem mutatott be. A 480 oldalas elektronikus kiadványt végül egy 272 oldalas első, és egy 288 oldalas második részre osztotta, előbbiben az art decóban alkotó magyar építészek munkáit nézhetjük végig, utóbbiban egyéb témák szerint, épülettípusok, alkalmazott- és iparművészeti emlékeket veszünk sorra.

screen_shot_2017-11-27_at_11_35_20.png

A munka így összerakva nagyon is sarkos, szabályos, teljes, de gondoljuk meg, micsoda kaland volt ezt összerakni. Autózni fel-alá az országban, és megpillantva egy ismerős épületrészletet kipattanni a kocsiból, és lefotózni az épületet. Aztán utánajárni, mi is az.

Zoltán először pdf-ben jelentette csak meg a könyvét, majd végül két kiadásban nagy, nehéz, minőségi könyveket is kiadott. Ő volt egy személyben az író, a fotós, a kiadó, ő vállalta a projekt költségeit, és ő terjesztette könyvesboltokban is a példányokat. Sőt, nála is megrendelhetőek a könyvek, és postázza is a megadott címre. A teljes mű, az első és második kötet együtt 2 x 7990 forint, de vásárolható egy Budapest Art Deco Városnéző séták című, odlaltáskában is elférő kisebb kötet, amiben 200 budapesti art deco épület és iparművészeti részlet szerepel, ebből 100 darab fényképpel és leírással, így a stílus érdeklődői könnyen körbenézhetik a városban a legfontosabb emlékeket. Ez csak 3990 forint.