Egy nap a városban

Életmódblog Budapest szerethető arcáról.

Címkék

2013 (1) 4-es (1) 4f (1) 4g (1) 90s (1) adomány (1) advent (3) afrika (2) ajándék (4) ajánló (1) aktivista (1) aldi (1) alkalmazás (1) alkohol (2) állat (1) állatkert (1) almárium (1) alternatív (1) amszterdam (1) andrás (7) antikvárium (2) app (1) apple (1) apró (1) arc (4) arcok (8) árkád (1) artcube (1) árvíz (1) átépítés (1) átrium (1) autó (10) autóbusz (1) bach (1) badacsony (1) balaton (1) bálna (2) bambuszliget (1) bank (1) bár (1) bárány (1) barlang (1) bauhaus (1) bazilika (1) bécs (1) belváros (1) benzinkút (1) beruházás (1) bestof (1) beton (1) bevásárlás (6) bevásárlóközpont (1) bicikli (8) biciklikölcsönzés (3) biliárd (1) bisztró (2) bite (1) bkk (11) bkv (17) blog (1) bmc (1) bocuse (2) bolt (7) bor (43) borász (2) borbár (1) borfesztivál (2) borjour (4) bors (1) borsso (1) borszerda (1) borvidék (2) brit (1) Brody House (1) bruce willis (2) bubi (5) buda (5) budai gourmet (2) budapest (119) budapesti fürdők (8) budapesti retró (1) budapesti világsiker (4) budapest 2020 (1) budapest bár (1) budapest szíve (1) budapest titkai (5) buday (1) büfé (1) bukarest (1) bulinegyed (1) burger (2) busz (2) céklart (1) centrál (1) cet (8) champagne (3) chocome (1) cipész (1) cirkusz (4) cnn (1) corinthia (1) corvin (3) costes (2) család (1) cselló (1) cserpes (2) csiga (1) csípős (1) csoki (2) csokoládé (3) csupanő (1) cukor (1) cukrász (2) cukrászda (8) debrecen (2) degusztációs menü (1) desszert (1) diéta (2) die hard (2) dining guide (1) disney (1) díszburkolat (17) divat (3) divino (1) dizájn (4) dohánybolt (1) dublin (1) dugó (9) duna (4) ebéd (12) ebédmenü (38) édesség (13) edzőterem (1) eger (2) egészség (1) egy nap a városban (1) éjszaka (4) ek (12) életmód (1) előadás (4) én (1) építészet (19) építkezés (1) épület (13) erdő (1) ernst (1) erotika (1) erzsébet tér (1) észvesztő (1) ÉS bisztró (1) étel (56) étterem (97) évforduló (1) eztazértnemannyira (1) fa (1) fagyi (24) falat (1) falfestés (2) falfirka (1) falk (1) fejlesztés (7) felmérés (1) felújítás (22) felvágott (1) fényképezőgép (1) ferenciek tere (3) ferencváros (2) ferihegy (8) festés (4) festmény (3) fesztivál (10) film (32) filmforgatás (1) flashmob (6) focaccia (1) földrengés (1) folyó (3) fonódó villamos (1) foodtuckshow (1) forgalomszervezés (3) forró csoki (1) főtáv (2) fotó (11) foursquare (1) főzdefeszt (3) főzés (2) franciaország (1) frenák (1) (1) fülke (1) fürdő (4) futár (1) füvészkert (1) galéria (3) gaszt (1) gaszto (4) gasztro (386) gasztronómia (24) gellért (2) gerillakötő (1) gianni (1) gödöllő (2) gofri (1) google (2) gördeszka (1) gorfi (1) görög (1) gouba (1) gozsdu (4) graffiti (4) greenpeace (1) gusto (1) gyalogoshíd (1) győr (2) gyorsétterem (8) gyros (16) háború (1) hajléktalan (8) hajó (4) hal (4) halászbástya (1) halászlé (2) halkakas (1) hamburger (39) hangszer (2) hangverseny (1) ház (1) híd (2) hír (2) hirdetés (19) hirdető (30) hírek (1) hivatal (1) horror (1) hortobágy (1) hőség (2) hőségriadó (2) hotel (6) hungarikum (1) hunyadi tér (2) húsvét (1) iberostar (1) időjárás (5) ikon (1) indiai (1) inspiráció (1) interjú (1) író (2) irodaház (1) irodalom (1) iskola (1) ital (10) jamaica (1) japán (4) járék (1) játék (39) játszótér (2) jazz (1) jég (1) jelenség (1) judafest (1) kakaós csiga (2) kálvin (1) kanada (1) kánikula (1) karácsony (12) karcsi (9) kártérítés (1) katalán (1) kávé (15) kávéház (1) kávézó (6) kaviár (2) kazinczy (4) kecskemét (1) kedvenc (1) kedvezmény (1) keksz (1) keleti pályaudvar (1) kenyér (18) kenyérteszt (12) kerékpár (1) kereső (1) kézműves (4) kiállítás (45) kígyósi csárda (1) kilencedik kerület (1) kína (3) kínai (3) kineziológia (1) kirándulás (1) kiskörút (8) klip (1) klub (1) kőbánya (1) kocsma (2) köki (1) kolbász (3) kolosy tér (1) komárom (1) komolyzene (1) koncepció (2) koncert (17) koncet (1) konferencia (3) könyv (10) könyvtár (1) korcsolya (1) környezet (2) környezetvédelem (1) kossuth (1) kossuth tér (1) kóstolás (1) kóstoló (1) kovács (1) közlekedés (40) közösség (4) közösségi iroda (1) köztér (2) krémes (1) krimiestek (1) kritika (28) külföld (8) kulfoldiek budapesten (5) külkerület (3) kult (5) kultúra (131) kultúrfürdő (1) külváros (1) labirintus (1) lacipecsenye (1) lakás (2) lakásbemutató (23) lakáskoncert (1) lakat (1) lakóközösség (1) lánchíd (1) látványterv (1) legjobb budapest (2) legjobb magyaros (9) legjobb olasz (2) legmenőbb magyarok (1) legszebb (1) lépcsőház (47) libegő (2) lipkind (1) lista (2) live (1) london (2) lövőház (1) lucullus (4) m4 (3) madách (2) magyaros (2) mahung (2) makett (1) makrobiotikus (1) malala (1) manzárd (1) margitsziget (1) margit híd (1) masszázs (2) matt (2) mautner zsófi (1) mediawave (1) meglepetés (1) megmondás (2) menekült (2) menő budapest (2) mese (2) mester (7) mesterember (2) mesterség (1) meteor (1) metró (5) metró4 (2) metro4 (1) mexikó (1) méz (1) michelin (3) michelin-csillag (4) michelin csillag (2) mikulás (1) mit ne együnk (1) miutcánk (1) mobil (1) montalcino (1) mosdó (1) mozi (9) műcsarnok (2) műemlék (1) műjégpálya (2) munka (2) müpa (3) musical (1) művészet (2) múzeum (5) múzeumok éjszakája (2) naan (1) nagyvilág (1) nanushka (1) neopaint (2) népművészet (1) néptánc (2) népzene (2) new york (2) nikon (1) nobu (3) nomád (7) normafa (1) nyár (2) nyaralás (1) nyeremény (2) nyereményjáték (5) nyolcker (1) nyomozás (1) okostelefon (1) olasz (10) olaszország (2) olympus (5) önkormányzat (1) órás (1) orgona (1) óriáskerék (3) orosz (1) országház (1) orvos (1) ősz (3) paint up (1) palacsinta (2) pályázat (1) pántlika (1) paradicsom (1) párisi udvar (1) park (2) parkolás (2) parkszínpad (1) parlament (1) pasta (1) pastrami (1) pék (10) pékműhely (2) pékség (12) performansz (1) pezsgő (7) pho (1) piac (10) piknik (2) pirog (1) pizza (7) pizza hut (1) placcc (6) plakát (1) pláza (6) pornó (1) poszt (1) program (1) programajánló (1) pstújhely (1) pubhunter (1) pubok (3) ráday (1) rákóczi (3) recept (2) recirquel (1) régen (1) reggeli (20) régi budapest (2) rehab (3) reklám (13) rendezvény (3) rendőr (2) reptér (1) repülés (6) repülőgép (1) rétes (1) retró (1) rettenet (1) rólunk (3) róma (1) római (1) romantika (2) romkocsma (5) rooftop (3) ruha (5) sajt (1) savannah (1) scool (4) segal (1) séta (12) sétálóutca (1) siklóernyő (1) social media (1) sofitel (1) sör (9) sorozat (1) spanyol (1) sport (1) starbucks (1) statisztika (1) storytelling (1) strand (1) streetfood (8) streetview (1) street art (2) street food show (2) sütemény (7) süti (4) szabadidő (3) szabadtér (1) szálloda (3) szalonna (1) szebu (2) szeged (1) széll kálmán tér (1) szendvics (3) szentesi (1) szépművészeti (3) szerelő (1) szex (1) szilveszter (2) szimpla (2) színes város (1) színház (39) szoba (1) szolgáltatás (3) szőlő (1) szórakozás (102) szórakozóhely (3) sztori (1) születésnap (1) szülinap (1) szürreál (1) szusi (3) tablet (3) taco (1) taiwan (1) tánc (3) tank (1) tapas (1) társadalmi célú hirdetés (1) társasjáték (2) tavasz (2) taxi (1) tea (3) teázó (1) technika (1) ted (3) tedx (3) tejivó (1) telefon (1) teleki tér (1) templom (1) tér (6) térkép (1) természet (4) terv (2) tesco (1) teszt (9) tészta (1) tető (1) thai (1) thaiföld (3) thália (1) thebigfish (1) tisztaság (1) titanic (1) (2) tokaj (2) tökéletes nap (1) tolvaj (1) tömegközlekedés (2) tömegrendezvény (1) tópark (1) toplista (1) történelem (13) toszkán (1) trafik (1) trafó (2) tripadvisor (1) troli (3) truck (1) tüntetés (1) túra (7) túrák (2) turista (9) turmix (2) tűzfal (5) tűzfalrehab (1) tűzraktér (1) tv (3) t mobile (2) udvarok (1) újcirkus (1) újcirkusz (2) újlipótváros (3) underman (1) ünnep (1) ünnepi program (1) urbanista (1) usa (1) út (1) utazás (3) utca (2) utcazene (4) utcazenész (2) üzlet (2) vác (1) vadplakát (1) vajdahunyad (1) valentin-nap (4) vállalkozás (1) vár (4) várkert (1) várkert bazár (3) város (1) városfejlesztés (5) varoskép (1) városkép (385) városliget (6) városrendezés (1) városszervezés (1) vasánapi (1) vásár (7) vasárnapi (23) vasránapi (1) vega (9) vegán (2) vegetáriánus (7) vélemény (1) verseny (5) vidámpark (1) vidék (14) videó (13) video (2) vietnam (2) világfalu (5) világváros egy nap alatt (13) villa (1) villamos (1) villány (2) vinagora (1) vince (4) vonat (1) vonnegut (1) wamp (3) wang (4) wc (1) weboldal (1) wekerle (1) werk (1) wesselényi utca (6) wes anderson (7) xilit (1) xv (1) yann tiersen (1) zene (28) zeneakadémia (2) zenész (1) zöldség (1) zöld híd (1) zsidó (3) zsinagóga (1) zugló (1) Címkefelhő
Blog.hu Premium Selection - Hirdetésre ajánlott blog

Hirdetés

Írj nekünk!

Hirdetés

Egy nap a városban a Facebookon

Linkblog

Megpróbáltuk ellesni a mahungolás titkát

2015.07.31. 13:06 | szucsadam

Címkék: gasztro ital turmix mahung


Nemrég írtam Péterről, a Mahung Biokocsma tulajdonosáról, akivel évekkel ezelőtt, egy zöldségesboltban találkoztam. Akkor még ötféle turmixot készített - "mahungolt", ahogy már akkor is jelezte a kirakatba írt tájékoztató felirat -, ezekből pedig mára több mint 300 különféle ital lett, a legkülönösebb párosításokkal. És a Bródy Sándor utcából átköltözött az Élesztő sörszentélybe, nyáron egy pult mögé, télen egy zárt, hangulatos kis helyiségbe.

p1290168.JPG

Rögtön kíváncsi lettem. Itt van egy ember, aki sok éve csak a dzsúszokkal, turmixokkal, a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek egymáshoz való viszonyával foglalkozik, ízleli őket, kísérletezik. Ha mondasz neki két bármilyen élelmiszert, rögtön rávág három másikat, amik együtt valami félelmetesen jót adnak ki együtt. Tegnap megpróbáltam ellesni néhány kulisszatitkot, de vért izzadtam érte.

Ugyanis a végén mindig ugyanoda lyukadtunk ki: ki kell próbálni, hátha jó, mert nincsenek kőbe vésett szabályok. Mahungolni kell.

p1290184.JPG 

A kezdeti ötféle turmixból tehát az évek alatt több száz lett, plusz az ide nem sorolt rögtönzéseket. Péter ugyanis a vevők hangulatához és kívánságához igazítja az italokat, és ahogy egy zeneszerző, aki fejben komponál, és kottázza a kész művet, ő is emlékezetből rakja egymáshoz az ízeket. Még egyetlen gyümölcshöz sem nyúlt, de már érzi, mi lesz a végeredmény.

Az évek kísérletezésének nem csak az lett az eredménye, hogy Péter többféle levet önt össze. Alapvetően változott meg néhány dolog.

Egyrészt a technológia bűvült. Korábban csak  egy turmixgépe volt, azon készített mindent. Ma már termomixet - egy fejlett multifunkciós gépet - is használ, présgépe is van. És óriási a különbség, hogy préselsz vagy turmixolsz, itt van mindjárt példaként a sárgadinnye:

p1290188.JPG

A bal oldali turmixolt, a jobb oldali préselt, egy kis almalével. A bal oldali egy habos, kissé darabosabb, sűrű valami, addig a jobb oldali egy tiszta, rostoktól mentes ital. És ez alapvetően határozza meg, hogyan tovább, ugyanis mondjuk répát, céklát, vagyis zöldségeket csak a préselt lébe tenne Péter, a turmixolt változat inkább a gyümölcsöket fogadja be. A présnél ráadásul sokat számít a szűrő áteresztőképessége, ha például egy nagyon jó minőségű barackot kisebb lyukú felületen engedsz át, eltűnik a zamat, és egy jellegtelenebb ízű italt kapsz. Ha azonban a durvább részeket is átengeded, hirtelen megjelenik az átütő barackíz.

Mi változott még? Továbbra is elv, hogy minden frissen készül, mert fél óra múlva egy turmix már nem ugyanaz, mint frissen, amikor elkészül. Mára azonban a turmixok alapját képező almalevet Péter nem maga készíti, hanem egy szabolcsi termelő bioalmáit vásárolja meg préselve. Megkóstoltuk, tényleg nagyon ízletes a cucc. Egyrészt olyan fajtákból készült, amiket nem nagyon ismertünk eddig - topaz és florina -, másrészt olyan elemi erővel csapódik ki a pohárból az alma, mint semmilyen más almalénél.

p1290190.JPG

"Ha már bag-in-box almalevet tudsz venni, az egy fokkal jobb, de általában azokkal is van probléma. Kifejezetten a léadásra való, vagy épp vegyes fajtákból készülnek, esetleg belekerülnek olyan gyümölcsök, amiket már nem ennél meg szívesen. Itt ilyenről szó sincs" - mondja Péter, akinek az egyik vendége volt a bio almatermelő lánya, innen az ismerettség.

Persze a minőség a többi alapanyag esetében is fejlődött. Nem mintha a korábban zöldség- és gyümölcsboltot vezető mahungmester nem tudná, mikor jó egy dinnye. De azt nem feltétlenül tudta korábban, mikor kell az italba vörösáfonyát vagy kékáfonyát tenni, mikor jó a termesztett és mikor kell inkább erdei.

p1290178.JPG

Kitanulta a fűszerek világát, most pedig a balzsamecetekkel ismerkedik. Ha kérjük, pipettával méri bele az italba a Tokaji Borecet Manufaktúra cuccait, amiket kiürült tokaji boroshordókban érlelnek, és amik nagyon finoman változtatják meg, alakítják a gyümölcs- és zöldséglevek jellegét. Néhány csepp, és az italba máris egészen más alapanyagokat raknánk, más ízeket kíván a dzsúsz.

p1290176.JPG

Hirtelen elénk rak Péter egy nagy kedvencét, a narancsos-zelleres préslevet, egy kis Aperollal nyakon öntve. It újra megérzem azt a hihetetlen finom egyensúlyt, amit egyedül itt éreztem még a gyümölcsös keverékekben. Egy íz sem lóg ki, de minden jelen van az italban, akárhová fordulsz, mindennel találkozol. Csak épp az alkohollal nem, az teljesen elbújt. "Ugyanez ginnel egy sokkal ütősebb, szeszes koktél lenne" - halljuk a lehetséges variációt.

Ugyanis ha alkoholos változatot nézünk, egy újabb összetevő jön be a képbe: mi passzol az adott piához? A ginhez például kiváló a feketeszeder levendulával (levendulavirág, lehetőleg bioboltból vásárolva), citrommal, egy kis szegfűborssal, csillagánizzsal, borókabogyóval megspékelve. A vodka pedig jól megy a sós jellegű italokhoz, a zellerhez, uborkához és más zöldségekhez. A rumot alapvetően szintén édes ital elkészítéséhez javasolja. "Lehet, hogy ha belerakjuk a medvehagymát ananászos közegbe, akkor jobb lesz rummal. Ki tudja, meg kell kóstolni" - gondolkozik el közben Péter, aki legszívesebben már el is készítené a négyszázezredik variációt, amit életében kóstolt.

De olyan is van, hogy az alkohol teljesen tönreteszi a dzsúszt, akármilyen jó legyen is a kiinduló ital. Semmi sem passzol bele, minden pia kilök négy-öt aromát az ízképből, és a helyére nem ad mást, az alkoholon kívül.

Ha egy vendég kér egy italt, az első kérdés az, hogy éhes vagy szomjas az illető. Ha éhes, akkor jöhetnek az édesebb, tömény dolgok. Ilyenkor a turmixolás a célravezetőbb, alapanyagokban pedig a banán, avokádó, barack, uborka, sárgadinnye lehet jó kiindulási alap, és jöhetnek a fűszerek is bőven. A szomjas embereknek inkább préselt levek érkeznek, harmonikusabb összetételben. Az is számít, hogy valaki pörögni akar, vagy lenyugodni. Nyáron a hideg nyugtat, a meleg ízek pörgetnek inkább. Ilyen a levendula, amiről inkább azt tartják, hogy nyugtató hatású: Péter szerint inkább picit felidegel, ha belekeveri az italba.

Közben kapunk egy banánturmixot, amibe rebarbara, menta, fahéj és citrom is került. Ne tejjel készítse senki - teszi hozzá a mahungmester. "Ugyanúgy almalé alapra mehet, jöhet mellé az eper, málna vagy ananász, és bőven elbírja a zöldségeket is, spenótot vagy sóskát." Kapunk még egy turmixot, amikben kávédarabok is úszkálnak szétvagydosva, így ropog az ital a fogunk alatt. Az erre a célra ritkán használt kávébab mellé meggy és avokádó illik, utóbbit simán le lehet cserélni banánra is. És persze az almalé, majd a turmixgép.

Ha görögdinnyét használunk, egészen a héjáig, a zöld húsát is préseljük le - jön a következő tanács. Ez elviszi a levet egy olyan irányba, ami már kívánja a citromot. Mehet mellé simán a zeller, a narancs, fűszerek közül pedig majdnem mindent elbír. Sárgadinnyével is keverhetjük a görögöt, nagyjából egyharmad-kétharmad arányban a görög javára. Kiváló nyári ital még a sóskás-körtés turmix, alma alapon, citrommal és mentával vagy szegfűborssal. 

Kissé kavargó fejjel, a példáktól és a lehetőségektől megrészegülve jöttünk el végül, a kábé három órás gyorstalpaló után az Élesztő udvarából, ahol a Mahung pultja található. Azt vártuk, hogy az első órán olyan kegyes hazugságokat tanulunk majd, mint hogy "minden zeneműnek van egy hangneme, ami a következő lehet". Péter azonban nem kímélt minket, és megpróbálta érzékeltetni azt a relativizmust, ami az ő fejében már rendszer, mindenki másnál azonban inkább káosz. Sebaj, sokat kell járni hozzá, és hozzászokunk.

Péter jelenleg a különféle ízesítésű gyömbérsörökkel kísérletezik, már most is kóstolható nála egy csomó fajta, jövő héttől pedig koktélokat is készít majd belőlük. Az árak pedig itt olvashatóak:

p1290185.JPG

Mahung Biokocsma és vegánbisztró
Cím: 1094 Budapest Tűzoltó u. 22.
Nyitva
keddtől péntekig 10:00 - 22:00
szombaton 11:00 - 21:00
vasárnap 14:00 - 19:00

komment hozzászólás

Nemzetközi versenyen nyert a budapesti iPhone videó

2015.07.30. 13:11 | szucsadam


Kevés olyan téma van, ami mindkét blogunkon, az Appleblogon és az egy nap a városban blogon egyaránt megjelenhet, de ez most épp ilyen. 

Az iPhone Film Festival Cinematography kategóriájában nyert ugyanis az iPhone 6 Budapest című, magyarok által készített videó. iPhone is, Budapest is, nyertesek is. Itt megnézhetitek:

iPhone 6 Budapest from Guba Gergo on Vimeo.

Guba Gergő, Lénárt Gábor és csapata egyetlen iPhone segítségével forgatta le a kisfilmet. Ahogy a weboldalukon is olvasható, a felvételek során állványt, steadycamet és slidert használtak. A jelenetek a beépített camera appal és Instagram Hyperlapse appal készültek.

Egyébként tényleg jó lett, végre igazi utcai jelenetek is vannak benne, nem csak a Dunán úszó hajók meg a szép épületek.

A werkfilmet itt találjátok.

komment hozzászólás

Robbantsuk be a budapesti kenyérbombát!

2015.07.30. 11:47 | szucsadam

Címkék: verseny gasztro kenyér


A jó kenyér majdnem kihalt. Tényleg, majdnem.

Éveken keresztül ettük az élesztős, adalékanyagos, harmadnap is bizarrul puha borzalmakat. Nap mint nap, hiszen a kenyér a fő táplálékunk, és van, hogy reggeltől estig háromszor is érte nyúlunk. Mégis, a gasztro-forradalom beröffentése után is csak nagyon ritkán találtunk olyan péket, aki legalább félig-meddig tisztességesen készíti el a kenyereket. Szó sincs arról, hogy ezek az élelmiszeripari termékek ne feleltek volna meg az hatályos előírásoknak, papíron minden rendben volt. Papírízűen, de rendben.

Aztán felbukkantak Budapesten olyan pékek, aki kivételesen a lehető legjobb kenyeret akarták megsütni. Hagyományosan, kovásszal, a són, a liszten és az ivóvízen kívül mást nem rakva a tésztába. Ezt a három egyszerű alapanyagot keverték úgy, pihentették addig, sütötték olyan odafigyeléssel, hogy a végeredmény ilyen gyönyörűség lett:

p1240655.JPG

Velük, mármint ezekkel a pékekkel, nem volt rendben papíron semmi. Ők külföldön tanulták ki a pékszakmát, külföldi pékmesterektől. Ott, ahol még megvolt a tudás. Aztán hazajöttek, és eljártak a hazai szakoktatásba is, megszerezték a papírt, kijárták a kötelezőt mosolyogva, aztán elkezdhettek dolgozni.

A legjobbakról itt írtam egy összefoglalót.

Azt gondoltam, hogy ez a folyamat egyre gyorsabb lesz, egyre többen akarnak majd jó kenyeret készíteni, és egyre többen lesznek kíváncsiak arra a tudásra, ami ehhez kell. Tévedtem: most úgy látom, a bomba nem robbant, és továbbra is csak szállingóznak az új kenyérkészítők, és messze még, hogy minden sarkon lehessen jó kenyeret kapni.

Szerencsére az ügynek van egy komoly harcosa. Józsi, a Pékműhelyből.

Ő az, aki nemrég kitalálta, hogy rendez egy versenyt. Augusztus 20-ra, az új kenyér ünnepére. "Naná, persze, Szent István ünnepe, és mindenki elfelejti, hogy mást is ünneplünk akkor: a kenyeret" - mondta nekem, amikor megkeresett, és felkért zsűritagnak. A verseny neve: A Kenyér Lelke.

screen_shot_2015-07-30_at_11_21_48.png

A verseny úgy zajlik, hogy a nevezett pékségek elkészítenek

  • egy fehér-, vagy félbarna kenyeret
  • egy teljes kiőrlésű kenyeret
  • egy szabadon választott kenyeret
  • egy bagettet
  • egy croissant-t.

A  kenyerek csak lisztet, vizet és sót tartalmazhatnak, a szabadon választott kenyeren kívül, amibe - az adalékanyagokat kivéve - sokféle természetes alapanyag mehet, magvak, levek, tojás, méz, fűszerek, sör, bor ésatöbbi. A többiekre is szigorú előírások vannak az adalékokat illetően, így a beszerzett összetevők minőségén túl csak az elkészítési mód fogja meghatározni, mennyire jó a végeredmény. Nem kell visszafogniuk magukat, nyugodtan beletehetik a legjobb és legdrágább lisztet, mézet, bort, aszalt gyümölcsöt ott, ahol ez engedélyezett, nem kell figyelniük arra, hogy ki veszi meg ezt kilónként kétezerért. Nem kell eladniuk.

A zsűri számozva kapja meg a kenyereket, és anélkül pontoz, hogy tudná, melyik kenyeret ki készítette. De valójában tök mindegy, ki nyer. Ez a verseny nem ezért jó, hanem mert összehozza a szakmabelieket, a "hagyományosan sütőket", azokat, akiknek kétszer kell elmondani a nagykereskedőnek, hogy _vajat_ hozzon, ne valami olcsó zsiradékot, és akik ezt megunva később inkább más helyről szerzik be a jobb cuccokat. Azokat, akik izgalmat és örömöt találnak a kenyérsütésben, és nem valami olyan gépies tevékenységet, ahol az egyetlen cél, hogy az egyik összetevőt olcsóbbra cserélve napi x százezer forinttal többet termeljenek.

A nevezett pékségek listája itt található. Ha neveznétek, vagy csak nézőként vennétek részt az eseményen, és ünnepelnétek a kenyeret velünk, az info@kenyerlelke.hu címen tehetitek meg. Nincs belépő, senki nem fizet senkinek, ebben az a szép. A kenyérért leszünk ott.

A Magyar Pékszövetség nem fogadta el a meghívást a rendezvény zsűrijébe.

komment hozzászólás

A legjobb úticél nyaralásra: Andalúzia

2015.07.29. 06:39 | Magyarósi Csaba


Bikaviadalok, hihetetlen tájak, fantasztikus, kétezer éve multikulti városok, őrületes tapasok, tengerpartok és megfizethető bárok: Andalúziánál jobb helyet nehezen találnál a nyaraláshoz.

 

A helyszínek listája:

 

A Youtube-csatornánkra itt lehet feliratkozni. A sorozat eddigi részei: FirenzeLondonPárizsMadridRóma.

És most, hogy véget ért a videós sorozat, egy kis játék: akik helyesen kommentelik be, hogy mekkora Córdobában a nyári átlaghőmérséklet a videó szerint, azok közt kisorsolunk egy véletlenszámgenerátorral öt darab ilyen fasza kis utazótáskát. Hajrá!

domb.JPG

komment hozzászólás

Nyers hús sörrel nálam az idei sláger - Frappáns

2015.07.28. 11:26 | szucsadam

Címkék: gasztro étterem bulinegyed


Soha nem gondoltam volna, hogy ilyet is lehet. Mindig csak sandítva néztem az étlapokon az előételek között a kimagaslóan drága tatár bifsztekre, amit ugyan nagyon szeretek, de egy vacsora vagy ebéd előtt mégsem vághatok be egy negyed kiló nyers marhát, mert akkor mi lesz a zsíros sültekkel, a rotyogó fazekakkal, meg egyáltalán.

Soha nem gondoltam volna, hogy ez a tökéletes sörkorcsolya.

Felejtsétek el a mogyorót, meg a nachost. Nyáron a legjobb, ha kikérsz egy kosár pirítóst, egy kissé hideg tatár bifszteket, rákened egyiket a másikra, és boldogan öblíted le a falatot négy-öt korty sörrel. Örömkönnyek.

giphy_1.gif

Persze lehet azt mondani, hogy ez valami burzsuj kicsapongás, vagy hogy a tatárhoz inkább egy jó bort kell inni, de ez nem igaz. Azt iszol hozzá, amit akarsz. A másik érvelést, miszerint tatárt kérni egy étteremben olyan, mint céltáblával a mellkason érkezni a sportlövő szakosztály bulijára, elfogadom. Nyers húst és nyers tojást hoznak, ami miatt kénytelen vagy bízni valakiben, a konyhában dolgozó séfben, úgy, hogy nem is láttad. És választanod kell, melyiket képzeled el, ezt:

chef_shot_copy.jpg

Vagy ezt:

skotuveisla.jpg

A Frappánsba már kétszer is betévedtem. Egyszer egy ebédre: 1090 forintért két fogást adtak, egy jó kis zöldbablevest, és egy pörccel gazdagon megszórt, vérszegény bolti tésztás csuszát kaptam. Rendben volt ennyiért, de nem ragadtam billentyűzetet az élmény hatására.

p1290156.JPG

Aztán egyik este enni akartunk valamit egy barátommal a bulinegyed közepén. Valami rendes, asztalhoz ülős meleg ételt, nem gyorskaját. Tudom, azt mondjátok, hogy minden sarkon van egy elfogadható étterem, de a helyzet az, hogy ezek vagy nem kiemelkedőek, vagy unom már őket.

A Gozsdu-udvar pedig újabb kihívás. A Spílerben legfeljebb étvágyoltó falatkákat, hamburgert, kenyérlángost, salátát kapsz, egyedül a Sanghaiban van egy kicsit nagyobb választék, a gulyásleves és csirkepaprikás mellett tekercseket és pad thai fogásokat is kapni. De még ez sem az a választék, amit kerestünk. A DiVino Gozsduban szűk az étlap, de vannak rajta kincset érő fogások. Itt más a baj: egy átlagos nyári estén úgy tele van, hogy állóhelyért is sorba kell állni.

Vannak még itt éttermek, de vagy ezek is tele vannak, vagy _nagyon_ éttermek. Nem az a laza, részben bárként, részben bulihelyként funkcionáló, jó hangulatú hely, amit a fentieknek, meg a Kolornak és a többieknek sikerült meghonosítani itt. 

Úgyhogy maradt a Frappáns, egy új valami, ahol egyelőre nem sokan ülnek, és ami ezt a buli/bár/étterem potmétert egy kicsit az étterem irányába húzta, de nem túlságosan. Még pont úgy, hogy szívesen beülsz dumálni, elviseled a lágyabb elektronikus zenét, és a több helyen is az utca felé nyitott homlokzatnak hála érzed a kapcsolatot a Király utca lüktetésével.

Na, itt történt, hogy kértünk egy tatárt, és mellé a sört. 

p1290110.JPG

Egyébként a tatár bifsztek ára itt a legalacsonyabb, amit valaha láttam: 1990 forint egy adag, és ez egy szép, rendes porció. Hátszínből készül, tehát nem a nemesebb bélszínt választották, nem is volt agyonérlelve a hús, de pont emiatt volt laza, könnyű nyári kaja. Friss volt, jól fűszerezett, kellemes cucc.

Ha ehhez hozzáveszem, hogy egy korsó Drehert 350-ért adtak akcióban, egy kimondottan olcsó esti kiruccanásról beszélhetek. És örülök a Frappánsnak, mert nagyon jó érzékkel állították be a hely hangulatát, kellően megtartva a bár vonalat, de már éppen átcsúszva a választékot nyújtani tudó étterem státuszba, figyelve az alapanyagokra, hogy frissek legyenek, de ne kelljen magas árakat írni miattuk az étlapra. 

p1290113.JPG

p1290114.JPG

Oké, lehet, hogy ez csak a beetetési időszak, de most akkor is jó.

Korán nyitnak, van egy csomó reggelijük, aztán ebédmenüjük, és a konyha egészen hajnali egyik üzemel. Naponta minimum 18 órát.

Frappáns
Cím: 1075 Budapest, Király utca 15.
Nyitva: minden nap 7:00–4:00 (a konyha 01:00-ig üzemel)

komment hozzászólás