English

Egy nap a városban

Ebédeltél már bankfiókban?

szucsadam 2017 május 29.
Címkék: gasztro bank hirdető

Hirdetőnk a MagNet Bank, aminek mindig örülünk, hiszen a bank társadalmi és közösségi szerepvállalása miatt egyébként is közel áll az Egy nap a városban blog szellemiségéhez. Most megint megkönnyítették a dolgunkat, hiszen olyat gurítottak egy a budai szohóban, hogy még a kávézós bankfiókjuk ötlete is eltörpül.

Elképzelem, hogy egy bankfiókban ebédelek. Kipakolom a fonott kosárból a lábast, kihajtogatom a szalvétát, amit a térdemre terítek. Leveszem a fedőt, előveszem a hosszú nyelű kanalamat, szakajtok egy darabot a kenyérből. Még friss, a morzsa szanaszét röppen a földre a kényelmetlen székem körül. Picit a szomszédom lábára is hullik, ő neheztelve néz rám ezért. Ezzel egyidőben hajol a fülemhez a biztonsági őr, aki közli, hogy egy percen belül el kellene hagynom a fiókot, különben kihajít.

Mindez ebben az új budai bankfiókban úgy megy, hogy amíg vársz, megkínálnak egy ebéddel, leülsz az asztalhoz, és elfogyasztod. Ugyanennél az asztalnál odaül melléd a bank alkalmazottja, és a laptopján intézitek az ügyeket. Ha maradt még egy falatod, nyugodtan befejezheted. A kávé is fő már, nemsokára azt is kihozzák.

Teli szájjal vehetsz fel hitelt!

A MagNet most már harmadszor változtatja meg azt, amit a bankfiókokról tudtunk. Először a Parlament közelében nyitottak egy kávézó-fiókot, aztán Székesfehérváron egy közösségi irodát, ami egyébként szintén ott dolgozik néhány banki ügyélkapcsolati munkatárs. Most pedig még tovább mennek: komplett reggelit vagy ebédet is felszolgálnak nekünk, akkor is, ha egyébként nem vagyunk MagNet-ügyfelek, és nem akarunk banki ügyeket intézni. A bejáratnál megkérdezik, hogy csak az étel, vagy a bank miatt is jöttünk, ha utóbbi, nem fog senki háborgatni semmivel.

A konyhát pedig nem kisebb név viszi, mint a Házikó csapata, tudjátok, akik a cateringes szolgáltatásuk mellett nemrég a Dembinszky utcában nyitottak egy farmbisztrót. Különleges képességük az, hogy minden termék esetében, minden alapanyagról pontosan tudják, honnan jött, és néhány egzotikus kivételtől eltekintve mindegyiket jelölik is egy hatalmas Magyarország-térképen. Évek alatt megkeresték a leginkább megbízható termelőket, akikkel tudnak tartani egy bizonyos minőséget, ezekből készítenek alapételeket, levest, szendvicsen, quiche-t, túrókrémet, ilyesmiket. 

Még az ételedben lévő sóról is tudod, pontosan honnan van.

170515_vil1_0064_a.jpg

Mivel a Házikósok MagNet-ügyfelek, és az átláthatóságról alkotott felfogásuk közel van a számlavezetési díj és a nyereség egy résznek elköltését az ügyfelekre bízó bankéhoz, együtt nyitották az új helyet. Nagyon jó érzékkel egyébként: a Bartók Béla út karrierje meredeken emelkedik felfelé, épp néhány hete kezdtünk bele a környék alaposabb feltérképezésébe. Nemsokára írok egy összefoglaló anyagot az “bulvárd” jobb kajás helyeiről is, a listámhoz pedig ezennel felírtam a MagNet legújabb bankfiókját.

Ja, és a kávé: kétféle blendjük van, és az olcsóbb fajta a Has Bean. Ezzel azt hiszem, el is mondtam az alapanyag minőségével szemben támasztott igényeket a helyen.

Szóval menjetek, mert érdemes, attól függetlenül, hogy a bankkal van-e bármilyen kapcsolatotok. Ha meg megtetszik nektek ez a nyitottság, és a civil szféra támogatása, meg a társadalmi szerepvállalás egy bank részéről, akkor dumáljatok egyet erről az ügyintézővel.

Ilyenek a bódék helyére érkezett pavilonok a Ligetben

Magyarósi Csaba 2017 május 27.
Címkék: városkép

A Városliget felújításával kapcsolatban legalábbis megoszlanak a vélemények, hogy egy ilyen általános, semmilyen információértékkel nem bíró mondattal kezdjem a sztorit. De tény: a munkák zajlanak vagy előkészítés alatt állnak, és nagyjából aszerint dől el, hogy ki, mit gondol erről a szakmai kérdésről, hogy egyetért-e a kormány általános tevékenységével, vagy sem. Szóval ha valakinek hidegrázása van az elmúlthétévtől, akkor azt mondja, hogy a hágai Nemzetközi íróságon kell felelniük az érintetteknek a történtekért, akik szerint meg tényleg Brüsszel és Soros, azok meg úgy vannak vele, hogy jobb is azoknak a fáknak, ha kivágják őket, mert. Mert Soros.

Szóval miközben zajlik a harc, vannak eredmények is, bizonyos területek elkezdtek megújulni, méghozzá elég jó ütemezéssel: a Városligetben először olyan blokkokhoz nyúlnak látványosan, amik nem fájnak senkinek. Oké, volt például a fakivágás, amiből ügy lett, de az tény, hogy a bódék például valószínűleg nem hiányoznak senkinek (leszámítva az üzemeltetőket, akiknek viszont biztos fájt, hogy egyik napról a másikra kitették őket). Ez az a rész, ami az Állatkerti körútnál van, pont szemben az Állatkerttel és a (volt) Vidámparkkal, és ahol lufikat, meg hasonlókat lehetett venni, kicsit balkáni körülmények között.

Éppen ezért amikor ezeket dózerolták el, viszonylag kevesen akarták a bódékhoz láncolni magukat, főleg, hogy nagyon épkézláb tervek voltak a hogyantovábbról.

Ugyanis nem valami előzmény nélkülit építettek itt fel, amivel persze szintén nem lett volna semmi gond, ha valami izgalmas tervvel állnak elő, ehelyett inkább visszanyúltak a múltba és előkaparták azokat a pavilonokat, amik annak idején Feszl Frigyes tervein szerepeltek, szóval amiket eleve ide képzeltek.

Aztán felépítették őket és tavasz óta látogathatók: eddig még csak közepesen sikerült belakni a pavilonokat, de az tény, hogy a környezet jóval rendezettebb, mint volt, bár kicsit kevésbé színes, kevésbé szagos, helyütt steril. De a pavilonok illenek a Széchenyi fürdő elé, van már kávézó, amit elég jól feltöltenek a vendégek, vannak ajándékboltok, amikben elég jó minőségű szuvenírek vannak, mindenki nyugodjon meg, van lufi, sőt, egy lángosos is, ami még csak nyitás alatt volt, amikor arra jártunk, de majd jól megesszük a kínálatot, mert lángost enni jó.

A pavilonoktól persze a további tervek nem lesznek sem jók, sem rosszak, azoknak majd magukért kell kiállniuk, de tény, hogy a liget nyugati fele jobban néz ki most, mint a felújítás előtt.

Megvan az idei fagyisláger: a nitrogénes! - Rocket Ice

szucsadam 2017 május 26.
Címkék: gasztro fagyi

Fagyiban nehéz újat mondani. Ha megvan a megfelelő technológiád, és nem spórolsz az alapanyagokon, jó fagyit adsz. Ha nem, nem adsz jó fagyit. Hogy ennek milyen anyagi megfontolásai vannak, arról itt írtam bővebben.

Na, a zinges Susánszky Ádámnak sikerült.

dsc03932.JPG

A nitrogénes fagyi Magyarországon tökéletesen ismeretlen az átlagember számára, de még Európában is ritkaságnak számít. Berlinben egy, Londonban két helyen találkozott vele Ádám, innen jött az ötlet, hogy elhozza Budapestre. A lényege, hogy a fagyit akkor készítik el, amikor kéred, tejszínt és mindenféle alapanyagot és ízt összeöntenek, majd mindezt leöblítik folyékony nitrogénnel, intenzív keverés mellett. Ezt addig folytatják, és az alapanyagokat olyan sorrendben és idővel adagolják, hogy a végén egy nagyon tömör, de krémes, izgalmas összeállítást kapsz a poharadba.

Nem kell elhinned, mi van a fagyiban, mert látod. Nem kell elhinned, hogy nem dúsítják levegővel a gombócokat, mert látod, hogy nem.

Mostantól a Karavánban is kipróbálhatod, milyen az, amikor előtted készül a rendelésed, és hat percet vársz a fagyidra (szeretnék levinni a szintidőt másfélre). Vagy milyen az, ha a keksz csak egy perce került a fagyidba, és ropog, nem ázik szét, mint az előre elkészített verzióknál.

Először is választasz egy ízkombót. Van itt popornos vajas keksz, gorgonzolás - áfonyás körtedió és még sorolhatnám. Az árak az alapanyagok értékében változnak, amiket láttok, az egy pohárra érvényesek. Ami 200 gramm, tehát 3-4 gombóc fagyinak felel meg. Súlyra - térfogatra már inkább csak két gombócot mondanék, ennyit számít a levegős "lazítás" nélkülözése. 

dsc03898.JPG

Én egy Chucky Chew-val indítottam, ami természetesen egy tejszínes alappal nyit, amibe belekockáznak egy banánt. Aztán a szirupot. Felteszik a keverőgépre.

dsc03900.JPG

Elkezdik adagolni a folyékony nitrogént, egy különálló tartályból, különálló csövön. A füst száll ki az edényből, a jég pattogzik le a csőről.

dsc03905.JPG

dsc03892.JPG

Jön bele még mogyoró, karamell és még néhány összetevő, hogy a végén megkapjam ezt:

dsc03912.JPG

Az állaga tömör, de krémes. A belepakolt szilárd anyagoknak köszönhetően, na meg az alacsony hőmérséklete miatt van tartása, és Ádám mindig fáradhatatlan kísérletezésének hála az ízkombinációk is nagyon ott vannak. Térfogatát vizsgálva nem tűnik olyan nehéznek, amilyen nehéz, ebből is látszik a mokány természete.

Kóstoltam még a Brownie Blisst is, ebben brownie, egy jó adag karamell és Smarties drazsé is található széttörve. Utóbbi már-már idézi a Budapesten thai fagyiként is ismert, “pakoljuk bele a közért édességeit, hátha attól jobb lesz“ felfogást, kicsit tartottam is tőle. De nem volt gáz: a Smarties alapvetően csokis édesség, a ropogós cukormáz héj azonban olyan állagot és roppanósságot ad az egyébként félig-meddig karamellállagú fagyinak, hogy rögtön helyrebillenti a mérleget.  

dsc03936.JPG

Elsőre drágának tűnik az ezer forint körüli adagár, azonban ha meggondoljuk, mennyi és miféle alapanyagokat pakolnak a pohárba, már azt mondjuk, oké. Ha még azt is hozzávesszük, hogy egy adaggal egy ember hat percet dolgozik, akkor már egyáltalán nem tűnnek soknak a számok. A legdrágább erőforrás az ember, és míg egy átlag fagyizóban a fizetés intézése nélkül 10 másodperc alatt kiszolgál téged egy eladó, addig itt itt ez sokkal tovább tart. Harminchatszor több órabért fizetsz az alkalmazottnak per ügyfél.

Ne lepődjetek meg, ha váratlanul megjelennek később mindenfelé, nyilván terjeszkedik majd a Rocket Ice. A hétvégén a győri édességnapokon is felbukkannak például. A Karavánban pedig állandó résztevők lesznek.

Rocket Ice
Cím: 1075 Budapest, Kazinczy u. 18. 
Nyitva: Cs-Szo 11:30 - 02:00, V-Sze 11:30 - 00:00

A legjobb ebédmenük nyomában: Zing

Magyarósi Csaba 2017 május 23.
Címkék: gasztro

Ezt a sorozatot még kábé a blog indulásakor indítottuk el, nyomaszt is annyira a súlya minket, hogy csak akkor írjunk valamiről, ha valami igazán érdekesbe botlunk bele. Hiszen annak idején nagyon sok helyről hallottuk vissza, hogy ez a sorozat sokat tett azért, hogy az emberek leszokjanak a gyorséttermes ebédelésről és kipróbálják a környék jó éttermeit, szóval ilyen előzmények után az ember nem dobálózik csak úgy a szavakkal.

De most azért csak muszáj volt legalább egy rész erejéig feléleszteni a sorozatot, mert az például még engem is meglepett, amikor kiderült, hogy a Zingnek is van ebédmenüje, nemcsak mindenféle hamburgere.

Legalábbis a Nádor utcai Zingben van ilyesmi, a többiben szerintem nincs.

A Nádor utcai étterem a jelek szerint valamiféle keltetőként funkcionál: itt próbálnak ki új recepteket, új fogásokat, új struktúrákat és ennek a része ez a menüztetés is déltől háromig. A két fogás 1490-be, a három 1790-be kerül, persze legalább, hiszen a fogásokat tudod pimpelni is, ami növeli az árukat (maximum 600 forinttal).

Szóval amit ettünk: mentás zöldborsóleves joghurthabbal, quesadilla mártogatóssal, bárány curry és panna cotta sós karamellel.

Kezdem a végé: az egész életemet le tudnám élni a desszert nélkül, az jött be legkevésbé. Sőt, az nem jött be.

img_1856.jpg

Viszont minden, ami előtte volt, az messze túlmutat egy 1490 fogásos ebédmenün, mert sokkal fantáziadúsabb és finomabb a mezőny átlagánál.

A zöldborsóleves kísérletező, könnyű, friss, néhány éve még sokan még a balatonszemesi Kistücsökbe utaztak volna az ilyesmiért, most meg már megkapod ezt a minőséget menüben, Budapest belvárosában (a Kistücsök meg persze azóta tovább fejlődött).

img_1844.jpg

De az igazi csavar a második fogás volt: a quesadilla jobb, mint amit a legtöbb budapesti mexikói étteremben kapsz, a bárány curry meg jobb, mint amit a legtöbb budapesti indiaiban, hiába néz ki úgy, mint a sertéspörkölt tarhonyával.

img_1848.jpg

img_1853.jpg

img_1849.jpg

Utóbbi már tényleg majdnem a Pándzsáb Tandori szintje, ami meg versenyben van Mumbai jó indiai éttermeivel, ebédmenüben meg ez a minőség és változatosság egészen kivételes.

Ja, és a Zing is Város Hőse tag, szóval aki támogatja az éhező gyerekeket, itt kedvezménnyel fogyaszthat. Nem ebédmenüt, de mindenféle más dolgot igen.

Zing
Nádor utca 17.
H-Sze 9-23
Cs-Szo: 9-24
V: 10-18

Tökmag: a mosolygós vegán

Magyarósi Csaba 2017 május 22.
Címkék: gasztro

Az egy négyzetméterre eső vegán helyek száma Újlipótvárosban kezdi elérni a kettőt, de ennek biztos köze lehet ahhoz, hogy az itt lakók igénylik az ilyesmit. Illetve nemcsak vegán, van hanem mentes, meg paleo, meg a többi izé is.

Nem azért hívom izének, mert bármi bajom van az ilyesmivel, csak kevéssé vagyok érintett, így nem is tudom annyira lekövetni, hogy melyiknek milyen skillje van, melyik miben jó.

A Tökmagban mindenesetre mindenki szuper kedves, szóval ha a vegánságtól ilyen lesz az ember, már megéri (nyilván nem). És ezzel rögtön jól meg is különbözteti magát a mezőnytől a Tökmag, na nem mintha a többi helyen mindenki undok lenne, de tényleg annyi magos, mindenmentes és alternatív hely nyílt már itt két-három háztömbnyi területen, hogy azt ilyen markáns jegyek nélkül nehéz lenne lekövetni.

_5160035.JPG

A Tökmagban viszont nagyon aktívan mosolyognak, tök őszintén állítják, hogy egészségesebb leszel a kajájuktól és boldogabb és az is látszik, hogy ez náluk nem marketingszöveg, tényleg hisznek benne.

_5160026.JPG

_5160032.JPG

A hely amúgy jól is van berendezve, pedig a puritánság sokszor odáig fajul, hogy az ilyesmivel egyáltalán nem törődnek, a kaják meg határozottan változatosak: van céklaburger, szuper tökös burger, zöldségchips, szotyikrémes, mindenkrémes. És minden kábé annyiba, vagy valamivel többe kerül, mintha nem vegán lenne.

Én egy korianderes bazsalikomos tofu csíkos szendvicset kértem, meg egy epres vegán turmixot és egy ilyen desszertet, aminek egyáltalán nem emlékszem a nevére, de azt hiszem, kölesből készült, és okvetlenül rendeld ki te is, ha belépsz hozzájuk, mert bőven megérdemli a kirendelést.

_5160027.JPG

_5160030.JPG

_5160031.JPG

_5160037.JPG

A szendvics is messze jobb, mint amire számítottam, bár egy ideje már simán számítok arra, hogy jók ezek a szendvicsek, ez meg még laktató is volt, meg friss is, tényleg, mondom TÉNYLEG nem hiányzott belőle a hús. Még nekem sem. Pedig.

Tökmag
Hollán Ernő utca 5
H-P: 9-21