English

Egy nap a városban

A hónap játéka - Twin-It

szucsadam 2018 június 22.
Címkék: játék hirdető

Ebben a hónapban egy könnyed partijátékot ajánlunk a korábbi fajsúlyosabb példányok helyett. A Twin-It bárhol játszható, ahol van egy talpalattnyi hely, pokrócon, hátsó ülésen, a saját combunkon. Úgy még talán izgalmasabb is, hiszen a játék lényege, hogy

gyorsan észrevedd a középre kidobott kártyák között az egyformákat, és tapizd le azokat.

Ennyi az egész. De, ahogy a Reflexshop társas-szakértője, Ádám fogalmazott: annak ellenére, hogy ő nem kedveli az ilyen típusú játékokat, ezt megszerette. Mindjárt meglátjátok, miért.

Egyrészt a kártyák nagyon dizájnosak. Ugyanazokból a színekből válogattak össze mindegyik kártyára, és az alakzatok között vannak nagyon egyformának tűnők. A készítők pedig nagyon őszintén elárulták, melyik forma honnan kapott ihletet, valamelyik egy zenei albumról, van, amelyik egy édességmárka logójáról vagy éppen egy használati tárgyról. Íme néhány példa:

ke_pernyo_foto_2018-06-21_11_01_50.png

ke_pernyo_foto_2018-06-21_11_02_05.png

Alapesetben a kártyákat kiosztjuk egyenlő arányban a játékosok között, aki lehet egy ember, vagy akár hat. A paklit mindenki leteszi maga elé, és sorban elkezdjük felcsapni azokat az asztalra. Innen pedig háromféle szabályt alkalmazhatunk:

1. Mindenki mindenki ellen

dsc00566_1.JPG

Ilyenkor a két kezünk mutatóujjával rá kell böknünk a párokra, drillekre. Nem csak a felcsapott kártyák játszanak, hanem az előttünk lévők hátoldala is, valamin a már elspejzolt párok (ilyenkor jöhet össze a drill, vagyis a három egyforma). Ilyenkor az nyer, aki gyorsabban kapcsol: egyrészt fejben tudja tartani, melyik alakzatot látta már az asztalon és hol, másrészt gyorsan tud reagálni, a felismeréstől az akcióig. És persze, ha egyszerre indul négy kéz, nem árt, ha határozottak is vagyunk, és ellökjük a másikat a lehetőségtől.

Megtapasztalható a játék során az emberi agy legkevésbé bámulatos tulajdonsága, a megfigyelés alapú gyorscselekvés, bármelyik számítógép hülyére verne minket. De jó ilyen bénának lenni.

2. Csapatjáték

dsc00567_1.JPG

Ilyenkor két csapatba osztódnak a játékosok, és össze kell dolgozni. A csapat egyik tagja a pár egyik, a másik a másik kártyára kell, hogy tegye az ujját. Vagyis nem elég, hogy észre kell venni a lehetőséget, de jól kell elosztani, a másodperc töredéke alatt, hogy ki mit fog. Nem mindig az a csapat viszi a pontot, ahol az egyik játékos a leggyorsabb volt, kettő kell az üdvösséghez.

Szerintem ez a legjobb játékmód, természetesen azért, mert ebben én is jobb voltam. Miközben a “mindenki mindenki ellen” formációban nem szereztem pontot, itt azért sikerült, főleg úgy, hogy a társam megkezdett mozdulatát látva máris lendült a karom, és általában onnantól már megtaláltam a célt.

3. Kooperatív mód

dsc00568.JPG

Vagyis mindenki a teljes társaságnak gyűjti a pontokat, egy perc áll rendelkezésre. Van egy táblázat is, ami megmutatja, mennyi pontot gyűjthetünk profiként, mondanom sem kell, a kezdő kategória közepén végeztünk rendre. Iszonyú nehéz, itt tényleg sokat kell gyakorolni egy csapatnak, hogy akár csak egy jobb minősítést kapjon.

Megállás és odafigyelés nélkül, folyamatosan kell felcsapni a kártyákat, és csak akkor ütni, amikor épp nem mi vagyunk soron, aztán gyorsan vissza a felcsapáshoz.

A játék megvásárolható a Reflexshopnál 4990 forintért, online kiszállítással vagy személyesen a pesti vagy budai üzletükben.

Hasonlóan kis helyet foglaló, de nagyon vidám és kreatív kártyajáték a Sushi Go, ami tényleg megvalósítja, hogy egy játékot a kicsik és a felnőttek is szeressenek. A Bandidóban egy szökésben lévő rab föld alatti járatait kell betömködni a kezünkben lévő lehetőségekkel, full kooperatív, nincs győztes és vesztes, úgyhogy nem vesznek rajta össze a játékosok. Az Időzített Bombát még nem próbáltam, itt egy bombát kell hatástalanítani, 4-8 játékosnak. Mindegyik játék egy csokor virág ára, úgyhogy vendégségbe indulva egyértelműen ajánlott inkább egy ilyet vinni. A Reflexshop budai üzletében elég kellemes társast válogatni, mert hatalmas a választék és van lehetőség kipróbálni is.

Disclaimer: a Reflexshop az Egy nap a városban hirdetője

Korábbi posztok a Hónap Játékában:

A hónap játéka - Metal Earth R2-D2 és C-3PO
A hónap játéka: KLANK
A hónap játéka: Összeszerelni egy igazi tekerőlantot!
A hónap játéka - A Tiltott Sziget és Tiltott Sivatag
A hónap játéka: A Mars terraformálása

Megtaláltam a kedvenc sörös helyem Budapesten - KEG Sörművház

szucsadam 2018 június 20.
Címkék: bartók sör gasztro

A Bartók Béla út mellett pár lépéssel találunk egy új helyet. A sörpadok már messziről mutatják, hogy ez bizony egy sörös szentély lehet, ha azonban az iszonyú meredek lépcsőn letekintünk a pincehelyiségbe, még nem sejtünk semmit. Na jó, a korlát gyanús, olyasmi cső, mint amin keresztül nagyon sok sört lehet A-ból B-be pumpálni (valójában csak korlát, nincs benne semmi persze).

dsc00351.JPG

dsc00354.JPG

Odalent egy klasszikus pincét találunk, természetesen nyerstégla falakkal, emellett a leggrandiózusabb sörpulttal, amit el lehet képzelni.

Egyrészt a makulátlan tisztaságra utaló, csillogó csempefalon 32 karos sörcsapoló látható. Mindegyik csapon más sör folyik ki, mondanom sem kell. Tovább borzolták a kedélyeket azzal, hogy egyáltalán semmilyen felirat nem árulkodik a külvilágnak arra vonatkozóan, honnan mi jön. Még csak számozás sincs, legalábbis én nem láttam ilyesmit.

Tovább olvasom

Elképesztően szép helyet nyitottak a Bazilikánál - La Fabbrica

szucsadam 2018 június 19.
Címkék: gasztro városkép

Szögezzük le gyorsan, hogy egyáltalán nem voltam éhes, amikor ide beléptem. Egyszerűen a bejárat olyan, hogy muszáj volt:

dsc00423.JPG

Aztán kiderült (egy nagyon kedves, ajtónál álló srác mesélte), hogy a talpam alatt található mozaik valami csodálatos véletlennek köszönhetően menekült meg, amiről itt írtam az Én Menő Lakásom blogon. Úgyhogy elkezdtem még jobban felfedezni a terepet.

 

Az egyik teremben szinte együtt eszünk a totálba üvegezett konyhán dolgozó szakácsokkal (két darab séf asztala is van azért, még eggyel beljebb), a fotelek kényelmesek, a vakolatlan falon egy friss festmény nyűgöz le a látvánnyal.

Tovább olvasom

Mit sportoljak Budapesten? - Forrójóga nyáron

szucsadam 2018 június 16.
Címkék: sport hirdető

Oké, én sem vagyok normális. Először tériszonyosan falat másztam, aztán meg elmentem cross trainingre teljesen leeresztett izomkultúrával. Most pedig tovább folytatom a sportkártyás próbálkozásaimat: nyáron kezdek forrójógázni. De hát istenem, keresem még a saját utamat, nem találtam még rá a kedvenc új sportomra.

A forrójóga (ennek egyik fajtája a Bikram jóga) lényege, hogy eleve fűtött teremben zajlik az óra. Mármint túlfűtöttben, úgy 40 fokosban. Ez télen, átfagyva nagyon kellemesnek hangzik, de

így kánikulában egy folyamatosan forró helyiségbe lépni őrültségnek tűnik.

Mi a megfontolás? Hogy az izmaidat úgy melegíthesd be, hogy ne kelljen melegíteni. Így a jóga is hatékonyabb, kifejezetten a türelmetlen és időhiányban szenvedő nyugati embereknek találta ki egy indiai guru, hogy viszonylag elérhető időn belül élvezhessék a jóga jótékony hatásait.

Az angyalföldi Forrójóga központba mentem, itt egy tök kellemes, barátságos tér fogadott, a korábban megismert budget jógaközpontok helyett egy relaxáló, kényelmes közegbe érkeztem. Látták, hogy új vagyok, ezért nyugodt, búgó hangon kezdték magyarázni, mire számítsak - egyébként pont a forrójóga-oktató talált meg -, elmondta, hogy matracot és törölközőt is bérelhetek, de mivel izzadós vagyok, eleve három óriási strandlepedővel érkeztem, plusz három liter vízzel.

img_4314_2.jpg

img_4323_2.jpg

A terembe érve számítottam egy kis szagra, mert azért itt erős testkipárolgások zajlanak heti ki tudja hányszor, de az elszívás annyira erőteljes volt a teremben, hogy semmit nem éreztem. Csak a rohadt meleget, ami viszont nem volt annyira bántó. Főleg hogy valamiért fejben a szauna ugrott be odafelé menet, úgyhogy 90 fokra készültem belépéskor, ehhez képest csak szimplán ki akartam menni. Nem pedig kimenekültem abban a percben.

img_4318_2.jpg

Mit mondjak: nem adtam bele apait-anyait. A kitartott gyakorlatokat nem igazán tudtam a kellő ideig és feszítéssel megtartani, ezért aztán nem izzadtam jobban, mint egyébként testedzés közben. Egy sima jógaóra is jobban el tud áztatni, amennyiben már gyakorlottabb vagyok, és rendesen tudom az oktató után csinálni az ászanákat. De az már rég volt, így meg tudtam tartani a méltóságomat.

img_4320_2.jpg

Ez egyébként fontos ilyenkor, hiszen míg mondjuk egy spinning-tekerés során még üvölthetsz is nyugodtan a jellemzően férfitársaságban, addig mutatom, egy forrójóga előtt milyen lábbelik sorakoznak a bejáratnál.

img_4330_2.jpg

40 fokban pedig cserebogárként kalimpálni a földön inkább egy magányos sportnak rémlik fel nekem.

A helyre a Sportkártya előfizetés mellé fizetett 700 forinttal jutottam be. Tovább nyúzom a kártya lehetőségeit, jövő hónapban evezni szeretnék, utána pedig némi szabadtéri labdás játékokat néztem ki. Szóval most már tényleg komolyra veszem a nyarat, látni sem akarok működő radiátort. Viszont vissza fogok jönni ide, mert van kínai gerinctornájuk is, ami az ülőmunkában tönkrement négy csigolyám melletti izmokat fejlesztené, ami viszont egészségügyi okok miatt lenne fontos. Az már hűtött helyiségben, nem fűtöttben, úgyhogy megyek.

Létezik egy kártya, amivel ti is pont azt tehetitek, mint én: hétfőn jógázni, kedden crossfit, szerdán kajak és így tovább. A sorozat szponzorai ők lettek, a kártya birtokosaként ti is felfedezhetitek Budapest sportolási lehetőségeit. A Victory Fitnessbe ingyen juthatsz be a Sportkártyával, és nemcsak ide, de országosan közel 400 elfogadóhelyre mehetsz díjmentesen vagy nagy kedvezménnyel.

 

Székek a Bartókon, avagy hányféleképp ülhetünk le egy utcában

szucsadam 2018 június 14.

Miről is írhatnék ilyen trutyi időben, mint arról, hogy milyen jó is az, amikor nincs trutyi idő? Úgyhogy arra jutottam, ma megmutatom nektek, hányféleképpen ülhetünk le a Bartók Béla úton. Vagy használhatnám inkább a mesterkélt Bartók Béla Boulevard kifejezést, de nem esik a számra. Szóval a Gellérttől a Móriczig, értitek.

Következzen egy bulvárd pihenő-alkalmatosságainak valamennyi lehetőségei, mert kevés helyen találkozhatunk ilyen aranyos megoldásokkal a városban. Az ocsmányakat meg kéretik eltüzelni.

Béla

dsc00047.JPG

Kényelem: 3/5
Dizájn: 4/5
Level: Nagymama
Utcaképbarátság: Igen

Tovább olvasom