English

Egy nap a városban

Jártatok már ebben a miniatürizált óriásantikváriumban?

szucsadam 2016 október 20.

Klausztrofóbiásoknak nem ajánlom a Lehel tér mögötti kis antikváriumot. Oké, az antikváriumokra egyébként is jellemző, hogy kis térben összezsúfolnak egy csomó könyvet, aztán tele könyves dobozokat tesznek a földre is, aztán a dobozokra újabb dobozokat, míg végül az egész úgy fest, mintha az Ecseri piacon lennénk.

A Lehel piac mögötti, "Konyhabútorok, konyhagépek" felirat alatt működő Könyv és társai antikvárium azonban egyáltalán nem tűnik egy piaci garázsnak.

p1340242.JPG

Elég nagy és terjedelmes ablakfelületeken hirdeti a könyveket, így gyors fejszámolás alapján egy kényelmes, közepes méretű könyvesbolttal számolunk. Én azért mentem be, mert a kirakatban megláttam 50-100 éves mesekönyveket, amiket kinyitva is szerettem volna látni. A sokszor magabiztosságnak tűnő, valójában tökéletesen ostoba elmélázásom miatt nagy határozottsággal léptem be az ajtón, és gyakorlott antikváriumozónak tűnve, valójában fogalmatlanul mentem tovább az orrom irányába, hogy hát majdcsak meglesznek azok a mesekönyvek. Úgyis szét akarok nézni. Ezek a gondolatok váltogatták egymást a fejemben olyan véletlenszerű topikokkal, mint a lassan esedékes ebéd, az előző nap látott Téli álom című film egyes jelenetei, az I WIll Survive című dal refrénje (immár hetvenedszer leforogva a fejemben), valamint a lelkiismeretem nyugtatására szánt mantra. Ez utóbbi ezt suttogta a fülembe: egyáltalán nem baj, hogy könyvesboltban nézelődsz mesekönyvek után, amikor épp valami falraszerelhető kvarcmelegítő izét kellene venned otthonra, a pelenkázó fölé, hiszen te is ember vagy.

Miután tettem négy-öt lépést a könyvespolcok között, kezdtem úgy érezni magam, mint egy wookie az Endor bolygón. Megváltozott a perspektíva, kezdtem észrevenni, hol vagyok, beindult a trip.

Minden a helyén volt, polcok, könyvek, de más volt az arány a megszokotthoz képest. Ez a mennyiségű polc és könyv egy legalább másfélszer ekkora alapterületen fért volna el kényelmesen, de ezt, mint írtam, már megszoktuk az antikváriumokban. Azonban itt minden polc arányosan ment össze, és közeledett egymáshoz, így míg a bal vállunk a történelmi könyveket, a jobb a tudományos-fantasztikus irodalmat súrolja, és ahogy haladunk befelé, egyre szűkebb lesz minden. Leghátul vannak olyan részek, ahol mindössze másfél arasznyi volt a hely, hogy átpréseljük magunkat. Fogalmazzunk úgy: vannak olyan átmérői a testemnek, amik ennél kisebbek. Nem sok, de akad.

A polcok elhelyezkedése pedig kimondottan izgalmasan lett megtervezve. Ha egyszer beleveted magad ebbe a labirintusba, egy idő után azt veszed észre, hogy fogalmad sincs, merre kell kimenni - főleg ha olyan borzasztó a tájékozódóképességed, mint nekem. Öt sor így, három úgy lett lerakva, megint négy totál másképpen, a kettő közötti átjárók pedig izgalmas helyeken bukkannak fel. Épp időben, hogy a kedves vásárlónak még épp ne legyen bezártságérzete, de emiatt mégse kelljen egyetlen négyzetcentimétert sem feláldozni. 

p1340232.JPG

Az egyetlen Homo Sapiens méretű helyiség az olvasószoba, ahol az értékesebb könyveket olvashatjuk, felügyelettel. Ez mondjuk eléggé menő kis összeállítás, leszámítva az elengedhetetlen dobozokat. Mire idáig eltaláltam, és rábukkantam a mesekönyvekre, épp elkezdte hatását veszíteni a lelkiismeret-mantrám, és úgy éreztem, menni kell, a kvarcmelegítős akármiért.

Miután eltöltöttem odabent tíz percet, a szabadba lépve a Lehel út egy autópályának, a 13. kerület pedig Tokiónak tűnt. Aztán beállt a perspektíva megint, a szokásos rendbe, én pedig száguldottam tovább, a dolgaimat intézni.

Könyv és társai antikvárium
Cím: 1134 Budapest, Bulcsú u. 19.

Város Hőse Bellozzo: az autentikus olasz gyorsétterem Budapesten

Magyarósi Csaba 2016 október 19.

Sorozatunkban a Város Hőse éttermeket mutatjuk be: ezekben jelentős kedvezménnyel fogyaszthatsz, ha támogatod legalább havi 3750 forinttal az éhező gyerekeket. Így a gyerekeknek élelem jut, te meg úgy segítettél, hogy a kedvezményekkel vissza is kaptad a befizetett összeget, tehát az nem került semmibe. Mindenki nyer.

Részletek a Város Hőséről itt.

És akkor következzen az étterem:

Itt találod meg az éttermet.

Összefoglalóvideó arról, hogy miért érdemes taggá válnod:

 

Okospadokat Budapestre (és a magyar városokba)!

szucsadam 2016 október 17.

Ahogy a gyorsan merülő okostelefonok alapvető és nélkülözhetetlen eszközökké váltak a mindennapjainkban, úgy jelent meg az emberek viselkedésében egy különös generációs szokás:

idegesen nézegetnek körbe, hol találnak konnektort. 

Ezzel egyidős igény a wifi-kapcsolat, vagyis hogy lehetőleg ne a mobil adategyenlegét fogyassza az ember akkor sem, ha épp nincs otthon. Olyan kávézót, éttermet, teret választunk, ahol értelemszerűen adott az ingyenes és korlátlan adat.

Talán ezek vezettek a felismerésig, hogy újfajta eszközökre van szükségünk a köztereken. Hogy ha megváltoznak az emberek igénye, viselkedése, akkor arra reagálni tudjon a környezete. Akárhogy is, a világban egyre terjednek az okospadok, mint a modern városi ember oázisai.

De mik azok az okospadok?

strawberry-smart-bench-functions.jpg

A legegyszerűbb fajták is napelemmel rendelkeznek, és USB-s töltőket kínálnak az arra járóknak. Már ez is nagy segítség, hiszen ha a töltőkábellel megyünk el otthonról, itt már tudjuk nyomni az ampereket a készülékünkbe, hiszen minden eszköznek megfelel ugyanaz, az USB által nyújtott feszültség. És mindezt milyen zölden!

Amik eggyel okosabbak, már wifi hotspotot is magukban rejtenek. A pad valahonnan hozzáfér az internethez (kábellel, vagy mobilinternet segítségével), és ezt a jelet megosztja az arra járók eszközei között, hálás tekinteteket bezsebelve.

smart_bench_0.jpg

Ami még okosabb, egy kijelzőn információkat jelenít meg az adott környezet állapotáról, a légminőségről, hőmérsékletről, zajszintről. Sőt, megmutathatja, milyen idő várható a következő órákban, milyen tömegközlekedési csatlakozások érhetőek el a környéken, vagy a rászerelt kamera képét felhasználva, az előtte állókat monitorozva akár személyre szabott információkat is megjeleníthet. Térfigyelő kamerákat is helyezhetünk rájuk, amik a biztonságunkat is növelik.

És a legokosabb okopad annyira okos, hogy a napelemeket a pad fölé helyezi, hogy árnyékot is adjon az áramforrás. Így nemcsak a digitális, de a nagyon is analóg, kézzelfogható, emberi igényeinket is kielégítik (a beépített vécé még nem jutott eszébe senkinek).

sologic-etree-users.jpg

Az Isabelo afrikai városokban épít ilyen padokat, Londonban a Strawberry energy tervezi ezeket. Barcelonában a SmartCitiesLAB kreatívjai fejéből pattant ki az okos-buszmegálló ötlete, Szarajevóban, Belgrádban és Dubajban is építenek hasonlókat. Ma már ott tartunk, hogy szavazást is kiírnak a világon megvalósult legjobb pad-ötletekre. Szexi a téma, nagyon szexi.

isabelo-jhb-3.jpg

Most el lehet szállni itthon is! A T-Systems Magyarország utcai padok okosítására írt ki pályázatot egyetemisták és főiskolások számára. 

Ezen a pályázaton a látványterv mellett ötleteket is várnak arra, hogy milyen smart city szolgáltatásokat lenne célszerű beépíteni a padokba ahhoz, hogy "a megszokott funkción túl sokkal komplexebb módon szolgálják a városiak kényelmét és „padokból p@dokká” váljanak".

Az Okos P@D pályázat legjobb ötleteit megvalósítják!

Ráadásul a nyertes csapat tagjai részt vehetnek a Telekom- T-Systems gyakornoki programjában, sőt - hogy a munka mellett a szórakozás is meglegyen - heti bérletet kapnak a 2017-es VOLT Fesztiválra.

A szakértői zsűri, aki a pályázatokat elbírálja, nemcsak az egyediséget, újszerűséget, vagy a látványterv szépségét díjazza. Fontos szempont - szerencsére - a megvalósíthatóság, sorozatgyárthatóság, az élettartam, fenntarthatóság. Vagyis ez nem csak egy álmodozásnak indul, hanem kézzel fogható eszközöket is láthatunk belőle a közeljövőben. 

Ha van ötletetek, milyen funkciókat látnátok szívesen budapesti (vagy más magyar városban elhelyezett) okospadokban, ne fogjátok vissza magatokat. Segítsünk az egyetemistáknak és főiskolásoknak, és írjuk össze mi is a saját verziónkat. Aki pedig inkább pályázna, itt tud.

Disclaimer: a poszt támogatója a T-Systems Magyarország.

Város Hőse Babel: a disznósajt utazása a csúcsgasztronómiában

Magyarósi Csaba 2016 október 14.

Sorozatunkban a Város Hőse éttermeket mutatjuk be: ezekben jelentős kedvezménnyel fogyaszthatsz, ha támogatod legalább havi 3750 forinttal az éhező gyerekeket. Így a gyerekeknek élelem jut, te meg úgy segítettél, hogy a kedvezményekkel vissza is kaptad a befizetett összeget, tehát az nem került semmibe. Mindenki nyer.

Részletek a Város Hőséről itt.

És akkor következzen az étterem:

Itt találod meg az éttermet.

Összefoglalóvideó arról, hogy miért érdemes taggá válnod:

 

Igazi encsi pizzát lehet enni a város szélén - Kemencés Pizza

szucsadam 2016 október 13.

Na kérem. Örömmel jelentem, hogy újabb gyöngyszemre találtunk, mégpedig Budapest külső kerületében.

Encs és az Anyukám mondta elég komoly szintet jelent a magyarországi olasz konyha művelésében. Aki ott evett pizzát, annak már nem kell bizonygatni, milyen ez az egyébként egyszerű étel csúcsra járatva. Csúcsliszttel, csúcsalapanyagokkal, hibátlanul.

És a rákospalotai Kemencés pizza van Budapesten a legközelebb ahhoz, amit ott ehetünk!

A tulajdonos egyébként encsi, és ismeri az Anyukám mondta tulajdonosait, sőt már akkor oda járt, amikor még egy kocsma volt az étterem helyén, és egyáltalán nem került be a település a magyar gasztro-kézikönyvekbe. Végignézte az étterem fejlődési szakaszait, úgyhogy tudja, mi a jó pizza.

Nem, nem azt állítjuk, hogy a Kemencés pizza olyan, mintha az Anyukám mondtában kérnéd. Viszont (állítólag) olyan lisztből készül, amit ők is használtak régebben, a rávaló sonkát gondosan választották ki, és sonkaszeletelővel vágják a pizzára, a mozzarella pedig hasonlóan fantasztikus, mint Encsen.

Ez a pizza zseniális! A tészta szuper, a hozzávalók jó minőségűek, totál hihetetlen, hogy ezen a helyen ilyet adnak eléd. 

p1340224.JPG

Oké, hol is járunk? Rákospalota központ, egyébként festői környezet, itt található a Koltay-féle Patika sorozat patikája, szeptemberben pedig a pizzéria előtt vonul a szüreti felvonulás. Igen, ez is Budapest, lassú, falusias, bájos.

Andi és Feri nyitotta a helyet májusban, házhoz szállítást is vállalva, leginkább a környéken élők megrendelésére számítva. Megépítették maguk a kemencét, belsőépítészt és hasonló eszközöket kihagyva a buliból, saját kezükkel kialakították a helyet. Nem lehet, és nem is szabad az alapján megítélni, mennyire fenszi: egy gyors pillantás a kemencére, a sonkaszeletelőre és az alapanyagokra világossá teszi egy pizzaszeretőnek, hogy itt valami jó dolog fog történni.

Feri szívesen mesél, úgysincs más vendég rajtam kívül (asztalok sincsenek, a pulthoz ülök). Elmondja, a nagykereskedést mennyire lesokkolta, amikor a pármai sonka rendelése közben rákérdezett, hogy ugye egy tényleg _pármai_ sonka? Miért, 6000 forintot akar adni kilójáért? - jött a válasz.

Pizzára??? -tették hozzá.

Úgyhogy Feri maga keresett inkább pármai sonka-beszállítót. És ilyen igénnyel mindent, a sajtokat, a lisztet, a zöldségeket. Pár perc beszélgetés után kiderült, Feri az a fajta vállalkozó, aki sokra viszi - a minőségre törekszik, folyton azon jár a feje, hogyan tud egyre jobbat letenni az asztalra. És persze, elkéri majd az árát, és nem fog éhen halni, sőt ha minden jól megy, még jól is keres majd, de nem ez a legfontosabb.

A legfontosabb, hogy olyan munkát tegyünk le az asztalra, amire büszkék vagyunk, és definiál minket.

A megszállott kísérletezésre jó példa, hogy noha májusban nyitottak, máris két étlapot tolnak elém, egy régit és egy újat. A 26 centis pizzák, amik nekem épp egy evésre vannak méretezve, 899-ről indulnak, és 1399-ig érnek. A legáltalánosabb, 32 centis méretben azonban már 2199 forintot is fizethetünk a pizzáért, amit csak az sokall, aki nem kóstolta. Egyébként bűn házhoz szállítani, mert mint ahogy a minőségi ételek általában, ennek az élvezeti értéke is elkezd erősen hanyatlani fél órával az elkészülte után (persze a legrosszabb állapotában is jobb, mint az átlag pesti pizzák). Kár érte.

Miközben eszem, bejön valaki: ja, nincs kész pizzaszeletjük? Nincs, de pár perc alatt frissen elkészítünk, amit kér. Nem, akkor nem jó. Sietek.

Van náluk desszert, panna cotta és "tiramisu" is, utóbbinál egy "Kemencés" szóval kiegészítve, mivel nem eredeti recept alapján készül. Egyrészt azért, mert Andi kitalálta, milyen plusz összetevővel bolondítsa meg az ízét - kóstoltam, jó ötlet volt -, másrészt a házhoz szállítás miatt a tojást sem merik beletenni. Szóval nem is igazán tiramisu ez, csak olyasmi. A kiszállítás miatt került például tejszín az egyébként tejszínt nem tartalmazó carbonarába, hiszen egyébként mire a vevőhöz kerül, bucivá állna össze.

Szóval én azt mondom, ne kérjetek házhoz szállítást, ha jót akartok. Menjetek el Rákospalota központjához, és próbáljátok ki frissen. Ha Encsre megéri elutazni csak azért, hogy együnk ott egy pizzát, akkor a XV. kerületbe is megéri elmenni ugyanezért a Kemencéshez. 

Kemencés Pizza
Cím: 1152 Budapest, Fő út 39.
Nyitva: H-Szo 11:30 - 21:00
Tel: +36-30-731-2491

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül mentünk, és a számlát saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu