English

Egy nap a városban

Funky Pho: Budapest legjobb gyorsételének a titka

Magyarósi Csaba 2015 október 09.
Címkék: gasztro város hőse

Mindjárt belevágunk a pho-be, csak előtte kezdjük egy nagyon fontos, ide kapcsolódó előzménnyel.

Két hete indítottuk el a Város Hőse programot, ami egy tök egyszerű win-win helyzetre épít:

  • Befizetsz havi legalább 3750 forintot a Gyermekétkeztetés Alapítványnak, amivel megmentesz egy gyermeket az éhezéstől
  • Cserébe kapsz tőlünk egy klubkártyát, amivel kedvezménnyel fogyaszthatsz néhány szenzációs budapesti étteremben, így a befizetett összeg hó végére visszajön.

Összegezve: úgy tudod tényleg jobbá tenni a világot, hogy az nem kerül semmibe és a végén jobb embernek érzed majd magad. Ez az elmélet, de a start óta kapott levelek alapján ugyanez a gyakorlat is, nézzétek csak, mit írt nekünk Orsi:

Srácok,

annyira jók vagytok, hogy nem bírok vele betelni! Bármikor, amikor eszembe jut a Város Hőse, rettentő jó kedvem lesz :) és bár ez legyen az utolsó szempont, de így a személyes jól-létemhez is nap mint nap hozzájárultok. Állati jó érzés "hősnek" lenni :) remélem, villámsebességgel elterjed a dolog, én ezen leszek. Nektek meg csak így tovább!

Üdv,

Orsi 

A programról minden részletet megtudhatsz innen, a csatlakozási lehetőségeket, a kedvezményeket, a társult éttermek listáját, mindent, csatlakozz, hogy te is olyan jól érezd magad minden reggel, mint Orsi!

És a projekt örömére új sorozatba kezdünk. Bár eddig mindig nagyon kerültük, hogy bejelentve érkezzünk egy étterembe tesztelni, hiszen hogyan írjunk értelmes kritikát, ha várnak minket és nem kell fizetni, a Város Hőse helyekkel más a helyzet, hiszen őket már kipróbáltuk inkognitóban, és a korábbi tesztek alapján kerülhettek be egyáltalán a klubba. Szóval kéthetente jelentkező videós sorozatunkban felkeressük ezeket az éttermeket és bemutatjuk, hogy mi a titok mögöttük, mi motiválja a dolgozókat, mitől jobbak, mint a többiek. 

Az első videónkban a csodás Kirou Alexandrát és remek kis gyrososát, a Kyrost mutattuk be nektek, most pedig itt a város hivatalosan is legjobb gyorsétterme:

Kyros Gyros
1066, Budapest, Mozsár utca 7.
H-Szo: 11:30-22:00
+36 70 508 0658

Csatlakozzatok a Város Hőséhez és segítsetek felszámolni egy komoly problémát, miközben kedvezménnyel fogyasztotok Budapest legjobb helyein, és jobban is érzitek magatokat a bőrötökben! Katt ide a részletekért.

Luxusburgerrel rohanta le a McDonald’s Magyarországot

Magyarósi Csaba 2015 október 08.
Címkék: gasztro

Nem szoktunk gyakran írni a McDonald’s-ról, először és eddig utoljára akkor néztük meg egy hamburgerüket, amikor magyaros hetek keretében spéci hartai kolbászokkal tömték meg a zsemlét. 

És ennek oka van: a meki nem arról híres, hogy valami hihetetlen minőséget ad, sőt, még olcsónak sem számít, hiszen egy Big Mac árából már tisztességes hamburgert kapsz Budapesten szaftos húsból, szeretetből, szívből és egyéb tulajdonosi belsőségekből.

Ettől függetlenül a McDonald’s olyan, mint a fingás: mindenki csinálja, csak senki sem büszkélkedik vele. Amikor öt percünk van enni, előfordul, hogy mi is beugrunk hozzájuk (bár most, hogy megjelent androidra és iOS-re az appunk, ami mindig megmondja, hogy milyen fasza éttermek vannak körülötted Budapesten, egyre kevésbé van erre szükség), de a tapasztalat alapján a promóciós kaják mindig sokkal rosszabbak, mint az állandó tételek.

A kedvencem az volt, amikor a meki AMERIKAI heteket tartott.

Amerikaiakat!

De aki azt mondja, hogy sosem tolt be még jó szívvel egy Big Macet, az hazudik, vagy budai, és én például kimondottan szerettem a Big Tasty-t, aminek a forgalmazását nagyjából az egész világon beszüntette a vállalat.

Szóval a hosszú bevezető után térjünk a lényegre: azért írunk egy mekis kajáról az alapvetően minőségi étkeztetésre fókuszáló blogon, mert újra magyar hetek vannak és ennek keretében van

!libamájas burger!

Beszarás. Fognak egy méregdrága, különleges alapanyagot és rádobják a fűrészporszerű húsra, majd betolják az egészet a porló zsemlébe. Normálisak ezek?

dsc08722.jpg

Lelövöm a poént előre: a cucc ugyan folyton beleveri a fejét a mekis keretekbe, de egyáltalán nem ehetetlen.

Tegyük hozzá, hogy annyira nem is új, mert korábban volt már hasonló kaja a kínálatban, bár én arról pont lemaradtam, és azóta változtattak is valamennyit a recepten, mert a korábbiaktól eltérően most madársaláta került bele, de van sajt, négyféle borsból, tejföllel, mustárral készült szósz és zöldpaprika is.

Vegyük végig: a hús olyan, amilyen. A kolbászos verzió azért volt nagyon jó, mert az alapanyag Hartáról érkezett, márpedig abból a manufaktúrából olyan kolbászok szoktak kiesni, hogy még a Bűvös Szakács-szintű perfekcionisták is elégedetten csettintenek kóstolás után. Most más a helyzet, mert a szendvics a meki ismert és eléggé semmilyen húspogácsáját kapta.

A zsemle sem valami kézzel készült szenzáció, hanem ipari, bár az édeskés íz tök jól megy a hamburger többi részéhez. És akkor beszéljünk erről a többi részről:

A libamáj meglepően nagy. Tényleg, alig tudsz úgy beleharapni a burgerbe, hogy ne kerülne egy falat a szádba, ráadásul nem is valami papírvékony izéről beszélünk, hanem egy tisztességes méretű, nagy szeletről. És az íze is rendben van. Túl van sütve, száraz, messze van a jó éttermek által kínált minőségtől, DE NEM KATASZRÓFA!

dsc08727.jpg

dsc08731.jpg

És az a helyzet, hogy a többi része is tökéletesen rendben van a cuccnak: a magyar csapat egyszerűen jó, sokkal jobb, mint a világ legtöbb részén dolgozó lokalizációk és egészen értelmezhető, emészthető dolgok kerülnek ki a kezeik közül, pedig nyilván nem egyszerű a multis keretek közt valami ehetőt alkotni. De a dolog működik, az ízek összedolgoznak, a csípős paprika váratlan felbukkanása tök jó és tényleg sikerült egy olyan burgert összerakni, ami ellensúlyozza, sőt, elnyomja valamelyest a problémás alapokat.

Ettől még nem lesz a McDonald’s egy Zing, egy Pista bás gőzburger, vagy egy Pesti Burger, vagy bárki más a menő mezőnyből, de a libamájas cucc egyértelműen élvezhető kaja, amit persze másoknak nem merünk elárulni, de titokban, egymás közt, amikor senki sem hallja, azért bevallhatjuk.

Töltsd le az App Store-ból alkalmazásunkat, a Városbant, ami mindig megmondja, hol van jó étterem a közeledben Budapesten, plusz még a gyermekéhezést is segíthetsz felszámolni vele úgy, hogy közben kedvezményesen fogyasztasz a város legjobb éttermeiben. Androidra ittWindows Phone-ra itt érhető el.

Megérkezett az igazi belga waffel Budapestre - Original Belgian Waffel Bar  

szucsadam 2015 október 07.

Aki különleges gasztroélményeket keres a Váci utca gyanús arcú biztonsági őreivel teletömött vendéglátóhelyei között, az valószínűleg ezt a mondatot sem érti, mert nem beszél magyarul. És csak pár napra jött. És nem nézett utána rendesen a városnak, még a Best Budapestet sem ismeri.

Most azonban itt ez a tábla, pont egy fent emlegetett, a Foursquare-en csak turistacsapdának nevezett hely mellett::

p1300189.JPG

Meg itt ez a bejárat:

p1300188.JPG

Odabent egy belga:

p1300184.JPG

Aki mosolyog:

p1300182.JPG

És zse-ni-á-lis gofrit, akarom mondani waffelt készít. 

p1300178.JPG

Erről a korábban teljesen félreértett, és a vízpartokon kiherélt édességről korábban már írtunk a magyarosabb vonalat inkább a feltétekkel javító Habos Gofri és a gyöngycukor-túladagoló Go-free kapcsán, utóbbi már képes volt megmutatni, amint a fenti úriember, Michel honosított meg véglegesen. A belga waffelt:

p1300180.JPG

Itt az összes alapanyag Belgiumból jön, így például kihagyhatatlan feltét a belga étcsoki, ami szintén asztalcsapkodósan jó. A waffel tésztája pedig, noha érezni rajta a spéci gyöngycukrot, mégsem tolakodó, mégsem émelyítően édes, csak épp eléggé.

Michel Belgiumból származik, feleségével, Gabival húsz évvel ezelőtt ismerkedett meg. Éltek aztán az Egyesült Államokban, Kanadában, Belgiumban és idén visszatértek Gabi szülőhazájába. Michel nem beszél magyarul, de németül és angolul eléggé jól, valamint használ egy egyetemes jelzést, amit mindenki ért. Mosolyog. Szinte mindig.

p1300183.JPG

Szóval ha Budapest legjobb waffeljét kóstolnátok, bemutatom az új kedvencet: Original Belgian Waffel Bar. Michel tervei szerint még két helyet nyit majd a közeljövőben, de jelenleg még az első helyen tolja reggel nyolctól este nyolc plusz pakolásig. Még csak egy-két hete nyitott, de az alkalmazottak lassan kitanulják a gofrikészítés titkait, és akkor mehet a terjeszkedés.

Az ár nem túl alacsony, de az élmény nekem megérte. 550 egy sima waffel, feltétenként pedig 200 forinttal nő az ár. Kérhetsz tejszínhabot (nem rossz, de nem egetverő), belga csokit (istenkirály), nutellát (az előző feltét fényében NE), szezonális gyümölcsöket - jelenleg banán:( - , még cukrot (úristen), gumimacit (jaj), M&M's-et (jajaj), vanília fagyit (bolti), pillecukrot.

Original Belgian Waffel Bar
Cím:
1056 Budapest, Váci utca 51.
Nyitva: H-P 10:00 - 20:00, Szo-V 10:00 - 22:00 (korábbi tapasztalataim szerint nyitás után ez még sokszor és hirtelen változhat)

Töltsd le az App Store-ból alkalmazásunkat, a Városbant, ami mindig megmondja, hol van jó étterem a közeledben Budapesten, plusz még a gyermekéhezést is segíthetsz felszámolni vele úgy, hogy közben kedvezményesen fogyasztasz a város legjobb helyein. Androidra ittWindows Phone-ra itt érhető el.

A helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, a fogyasztást pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk.

Olvasónknak, Fanninak köszönjük a tippet.

Töltő: Sztárszakács nyitott kolbászost Budapesten

Magyarósi Csaba 2015 október 06.
Címkék: gasztro

A Wesselényi utca akkor is óriási kedvencünk, ha az egyik legjobb kajálda, a La Taste már megszűnt: van még egy rakás jópofa hely, ahol szenzációs hamburgereket, süteményeket, egzotikus izéket lehet enni, ami viszont nagyon hiányzott innen, az egy betyáros

kolbászos!

Annyi a csavar, hogy olyan még most sincs, a Töltő ugyanis a gourmet-mezőnyt erősíti, viszont a gyors próba után rájöttünk, hogy ez is nagyon hiányzott a Wesselényi utcából, csak nem tudtunk róla.

dsc08438.jpg

dsc08436.jpg

Azért sem, mert a kolbász meg a gourmet ritkák kerül közös halmazba, illetve egyszer már Budapesten is megtörtént, amikor megnyílt a máig legparasztabb nevű hely, a Faszaládé, ahol szenzációsan átgondolt módon bélbe töltött izéket ehetsz, ehhez a mezőnyhöz csatlakozott most, vagyis ebből az egy helyből csinált most mezőnyt a Töltő, a második spéci hely Budapesten.

A Wesselényi utcában ugyanis Juba Benedek a főnök, aki az Olimpiából, a város egyik első extrém jó étterméből jött át ide, és hosszú kísérletezés után most olyasmiket ehetsz náluk, mint a gyömbéres lime-os csirkekolbász, ami egy alapvetően ázsiai beütésű cucc, vagy a sertéskolbász mustármaggal és vörösboros szójaszósszal, vagy a marhakolbászos aszalt paradicsomos szendvics, amit végül én is kikértem.

dsc08430.jpg

dsc08434.jpg

A jó hír: az árak 990-1500 forintig terjednek, és egy-egy adaggal kábé jól is lehet lakni. 

Viszont: ez nem a hagyományos értelemben vett gyorsétterem. Itt a kaját nem összedobják, hanem megszülik. Egy vendég volt előttem, mégis közel tíz percet vártam a rendelésemre, ami önmagában persze semmi, de szendvicshez képest elég nagy idő és felvet bizonyos kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha majd sokan várnak a gyorsétteremben.

Mert eljön az a korszak is: a Töltő fantasztikus szendvicseket árul, és persze nagyon sok múlik a hozzávalókon, mert ezektől lesz olyan ötletes a végeredmény, a jó zsemlétől, a hosszú kísérletezések során megtalált hozzávalóktól, esetemben a rukkolátol, a spéci mustártól, de a lényeg mégsem ez, hanem mindezek epicentrumában a 

kolbász!

Tök jó, hogy a Töltőnél nem felejtették el, hogy persze lehet bűvészkedni, meg játszani a tálalással, meg erősíteni a gourmet-szemléletet, de az egész nem ér semmit, ha nem uralkodik a falatokban a kolbász. Márpedig itt ezzel nincs gond, nagyon jó, erőteljes, izgalmasan fűszerezett kolbászokat adnak, amik nemcsak kiegészítik a szendvicset, hanem alapvetően meghatározzák annak ízvilágát, a többi alapanyag csak mellékszereplő mellette.

Töltő
1077 Budapest, Wesselényi utca 31,
H-Szo: 12-20:00

Töltsd le az App Store-ból alkalmazásunkat, a Városbant, ami mindig megmondja, hol van jó étterem a közeledben Budapesten, plusz még a gyermekéhezést is segíthetsz felszámolni vele úgy, hogy közben kedvezményesen fogyasztasz a város legjobb éttermeiben. Androidra ittWindows Phone-ra itt érhető el.

Pali bácsi beveszi Pestet, a megújult Klauzál téri vásárcsarnokban

szucsadam 2015 október 05.
Címkék: piac gasztro városkép

Aki megfordult már a Csörsz utcai biopiacon szombatonként, és történetesen megéhezett, biztosan belefutott ebbe a standba:

p1280690.JPG

Pali bácsi finomságai, vagyis bio termelésű sonkái, kolbászai, virslijei mára már fogalommá váltak ott (itt olvashattok róluk bővebben). De az mégis csak egy biopiac, heti egyszer, szűkebb közönséggel, és nem is túl impozáns környezetben. Múlt pénteken azonban Pali bácsi új standot nyitott,

mégpedig a most újranyílt Klauzál téri vásárcsarnokban.

Ami dupla öröm, mert egyrészt van egy szépen felújított csarnokunk Pest szívében, másrészt mert Pali bácsi does Pest:

Tovább olvasom