English

Egy nap a városban

Budapest rejtélyes tűzfalfestménye

szucsadam 2018 április 30.

A Rózsák terénél, a Rózsa utcában pillantottam meg ezt valamelyik nap:

img_3898.JPG

Amire felkaptam a fejem, az az alak egyszerűsége, egyszínűsége. Ennél sokkal összetettebb, technikásabb falfestmények vannak szerte a városban, de valami mégis megfogott. Ugyanis nagyon várom, hogy Budapest is kitermelje a vakolatleverős művészeket, akik az egyébként is kopott, pergő falakat dolgozzák meg egy vésővel és egy kalapáccsal, hogy rétegekből végül egy gyorsan amortizálódó alkotást hozzanak létre.

img_2213_ian_cox_no_watermark_16.jpg

Az én gyakorlatlan szemem pedig elsőre azt hitte, itt is valami ilyesmiről van szó. Azt hittem, az emberalak a vakolat hiányának sziluettje, amit valamiért csúnya szürkére festettek a műfajt kóstolgató újoncok (vagy ilyen kompromisszum született a romművészek és a rendszerető környezet között). De közelebbről szemügyre véve úgy láttam, nem erről van szó.

Megkerestem az Evangélikus Középiskolai Kollégiumot, aminek az udvaráról érhető el a falfestmény. Károlyfalvi Zsolt igazgató válaszolt, de nem volt információja, azt viszont elmondta, hogy az alkotásnak helyet adó épület a Budapesti Metropolitan Egyetemhez tartozik.

Így megkerestem őket is, akik szintén nem tudtak semmit az emberalak eredetéről, ők már így örökölték az épületet. Amit egyébként bérelnek.

Megkérdezték az épület tulajdonosát is, de ő sem tudta, hogy került oda ez az emberalak.

Megkérdeztem Budapest két legnagyobb falfestőjét, a Színes Várost és a Neopaintet, utóbbiak nem válaszoltak, előbbiek semmit nem tudnak az említett falfestményről, de nagyon érdekli őket az eredete.

Hát itt tartok most. Sem az épülethez tartozó emberek, szervezetek, sem a szakma nem tud semmit erről a felfelé tekintő alakról, úgyhogy most egy mindenkinél több információval rendelkező entitáshoz fordulok: az olvasókhoz, hozzátok. Sok ember tudása összeadódik, ha elég sokan összegyűlünk egy helyen, a törpesármány farktollszínétől kezdve a paraméteres görbék deriváltjaiig mindenre jó választ tudunk adni, hát még ha egy olyan egyszerű dologról van szó, mint egy bazi nagy festmény a város egyik legszebb templomával szemben.

Szóval: mit tudtok erről a tűzfalról?
süti beállítások módosítása