Volt egyszer egy Matrjoska. Egy szuperjó orosz bisztró, ahol egyszerű, megfizethető és jókedvű orosz ételeket ehettünk, gyönyörű környezetben. Aztán egy nap az étterem bezárt. Nem üzleti vagy törvényi okokból: Natasa, a tulajdonos, vegánná vált és alkoholt sem ivott már egy ideje, és lelkiismeret-furdalást érzett, amiért hússal és vodkával tömi a vendégeket. Azért tudjuk ezt ilyen pontosan, mert kitett egy videót is, amiben mindezt elmondja.
Mindenesetre különös egy étterembezárás volt ez.
Mi ugyan nem tudtuk, de a zárás utáni időszakban, még a Lőrinc pap téren elkezdtek ezerrel dolgozni egy vegán étlapon. Lefőztek vagy 100 féle levest, próbálgatták a pelmenyit, és még sok minden mást.
Az eredmény a Kálvin téren egy az előzőnél sokkal kisebb bisztrócska, nyitott konyhával, jó hangulatú belső térrel, és csaknem full vegán kínálattal - egyedül a méz használata miatt nem lehet vegánnak nevezni egyes ételeket, ezt itt nem tartják állatkínzásnak.
Van vegán hamburgerek többféle bucival és “húspogácsával”, meg pelmenyi pohárban, és háromféle leves (amit abból a százféléből választanak ki, ami a repertoár egyébként).
Mákkrémleves: édes, sűrű mákkal az alján, finom savakkal és ízekkel a tetején, szuperfinom cucc, nem csak mákimádóknak. A paradicsomleves is nagyon jó volt, nem a világ legjobbja, de azért a top kategória.
A hamburgerből egy céklásat kértünk (a keresztfiam, Balu kísért el, aki utálja a hamburgert, de ezt szerette). Nekem egyébként eddig ugyanaz volt a bajom az alternatív burgerekkel, mint a rossz minőségű húsos hamburgerekkel: ha a húspogácsa önmagában nem élvezhető, és a szószok, meg a hagyma csak “elnyomni” van ott, akkor az egész csalás, és felesleges erőltetni. Na, itt a céklás kisütött darálmányt csak úgy magában is öröm volt kóstolni.
A pelmenyi pedig ISTENTELEN JÓ.
Az előző helyen is ez volt az egyik zászlóshajója a Matrjoskának, itt is az lesz. De nézzetek csak a pohárra, hát már ránézni is öröm:
Különféle tészták különféle töltelékekkel, nyakonöntve jó erőteljes szósszal, élmény minden falat.
Kókuszgolyó? Meg nem mondanám, hogy vegán, visszafogott a cukorban (bocsánat, mézben), de erőteljes kakaóban. Finom.
Az új helyben az a különös, hogy street foodot árulnak: vegán hamburgert és poharas pelmenyit levesekkel, plusz néha még valami extrát (a hét egy-egy meghatározott napján vannak különlegességek), de néha meghirdetnek egy fine dining vacsorát is. Ugyanott.
Ezek a vacsorák szinte azonnal betelnek, főleg a volt Matrjoska húsevő törzsvendégei foglalják le a helyeket, és elkezdődik egy nagyon komoly vegán örömünnep: fogják a zöldségeket, és különös dolgokat tesznek velük.
Miközben az éttermek vega fogásai rossz esetben a rántott zöldségeken, jobb esetben a grillezett zöldségekben csúcsosodnak ki, addig itt van, hogy ötféle fázisban foglalkoznak egy alapanyaggal. Testes vörösbor is volt a legutóbbi vacsorán, árulta el a pultos, ehhez pedig a modern konyhatechnológia és füstölés teljes tárházát bevezették egy izmos cékla ellen. A sous-vide, a pácolás, a hőfokokkal és sütési idővel játszadozás nemcsak a hús kiváltsága, és van is értelme vele szórakozni: a húsevő vendégek ennél a fogásnál néma csendben ettek, és utána tapsoltak.
El kell mennem egy ilyen lakomára!
Egyébként meg ha erre járok, beugrok majd pelmenyizni. Ez a hely nem vegánoknak van, ez a hely mindenkinek van, aki szeretne enni egy jót. És ez óriási eredmény.
Matrjoska Kroshka
Cím: 1085 Budapest Baross utca 6