English

Egy nap a városban

Milyen az autentikus japán street food, amiért megőrül Budapest?

szucsadam 2018 március 21.

Jókuti írt egy örömteli kritikát a Don Doko Don japán bisztróról, erre a hellyel kábé ugyanaz történt, mint amikor mi csinálunk ilyet: alig lehetett asztalt foglalni, annyira tele lett hirtelen a hely több napra, hétre előre. Aztán megszüntették az asztalfoglalást, és akinek-jut-az-eszik stílusban vitték tovább a dolgokat a Facebook-üzenetek tanúsága szerint.

És tényleg: a nyitvatartást este hétről először ötre, aztán délután háromra módosították. De azért négykor is fogadtak vendéget, ha marad valami kaja: addig vannak ott, amíg ehető dolog marad a konyhában.

Úgyhogy amikor erre jártam, és lyukra futottam a szintén különlegesen korán bezáró új Matrjoska Kroshka vegán kiadásánál (úgy tűnik, a Kálvin tér környéke lesz a munkaidő vége előtt bezáró helyek kánaánja), úgy döntöttem, teszek itt egy próbát.

dsc08004.JPG

A Don Doko Don japán bisztrót kevés választja el, hogy kitűnő helyen legyen: épp csak egy épülettömb. Így viszont, az Üllői útra nyíló bejárattal inkább csak autóból lehet észrevenni, vagy ha a Világevő kritikát követve zarándokolsz ide. De jönnek az emberek kitartóan, mert az ígéret, az autentikus japán ízek, a “mintha Tokióban tennék eléd” felkiáltások vonzóak.

Fontos azonban elmondani, mit is jelent ez. Vagy hogy inkább mit nem jelent (nehogy csalódás érje azokat, akik nem tudják, mire számítsanak).

A helyen főleg Dont, japán rizses-zöldséges húst kapni - háromfélét -, meg húsos gőzölt gombócot, és persze Miso levest. A három együtt a menü, és ezzel el is mondtam a teljes kínálatot. Tehát mi nem a Don Doko Don? Nem egy olyan hely, ahol sokat válogathatsz.

Viszont a kaja nagyon gyorsan kész, a nyitott konyhában főleg japánok dolgoznak, és pillanatok alatt kapod a tálcád. Amin ez van:

Az ízek tekintetében egyesek esetleg a közismert, japán-perui Nobu intenzív, nyálelválasztós emlékeket bőven hátrahagyó fogásaira asszociálnának, vagyis hasonló élményt keresnek, amint mondjuk az ottani rizs-zöldség-hús kombók. Pedig ez távol áll az itteni élménytől: az én Kakuni Don-om, ami disznóhússal, zöldségekkel és szójaszósszal érkezett, kifejezette lágy, visszafogott ízekkel kombinált. És ha túljutottál a doboz tetejére pakolt cuccokkal, alatta elég sok rizzsel küzdöttem még egy ideig, magában. Tehát mi nem a Don Doko Don? Nem egy olyan hely, ahol az intenzív, meglepő ízekről a barátaidnak hosszasan mesélsz majd.

dsc07990.JPG

Viszont kellemes, az európai szájnak is könnyen érthető, mégis különleges ízű cuccokat tolhatsz befelé az arcba. Szándékosan nem írtam, hogy “kóstolhatsz”. Nekem azért belefért volna több gyömbér, több hús, több minden, ehhez a rizsmennyiséghez.

A donok 1000 forintba kerülnek, a Niku-Man darabja 300 forint, a pohárban kapható Miso leves szintén 300. Utóbbi egyébként nagyon finom, frissítő, akár önmagában is érdemes beugrani érte, ha nem vagyunk különösebben éhesek, és útközben szürcsölnénk valamit. Tehát mi nem a Don Doko Don? Nem egy olyan hely, ahol a gatyád is kifizeted, ez egy kifejezetten olcsó, diákbarát, egyszerű kajálda. Csak épp japánok főznek.

Örülünk, hogy van.

dsc07987_1.JPG

Don Doko Don
Cím: 1085 Budapest, Üllői út 2-4.