English

Egy nap a városban

Ajándék sajtos pereceket osztogat a BITE jövő kedden

szucsadam 2018 február 09.

Azt mondják, hogy az életben semmi sincs ingyen. Mármint oké, van, de azokért mindig valami mással fizetsz. Ezért ha valaki tényleg ingyen ad valamit, akkor elég nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot: megszegi a piac törvényét, és magára zúdít mindenkit - úgy értem MINDENKIT, ki ne akarna ingyen valamit? -, hiszen nagyon szívesen kiugrunk egy percre a megszokott szabályok alól.

A BITE bakery café pedig, ami épp öt éves születésnapját ünnepli, nagyon bátor: minden hozzájuk betérő vásárlónak ajándék sajtos perecet adnak, mindkét egységükben. Akik épp jókor érkeznek, még a szülinapi tekercstortát is megkóstolhatják. Nem kell mást tenni, mint

  • benyitni az ajtón
  • bemondani, hogy boldog születésnapot BITE
  • elvenni a perecet

Nem kell vásárolni semmit. Személyenként egy perec, nem lehet elvinni olyannak, aki nincs ott. Akkor sem, ha akinek vinnénk, történetesen mondjuk jó fej, vagy ilyesmi.

Itt pedig a bizonyíték arra, hogy nem viccelnek, amikor sajtos perecet emlegetnek:

27073240_869525839839196_7711452025589403919_n.jpg

Megkérdeztem tőlük, nem félnek-e a kígyózó soroktól, de mivel nem először ünnepelnek hasonló módon, tudják, mire számítsanak. És most akkor lássuk, miért érdemes elmenni.

Öt éve nyitottak a Nyugati pályaudvarral szemben, hogy egy helyszínen készült, helyben hozzáadott (és az alapanyagok tekintetében is minimálisra csökkentett) adalékanyagok nélkül, minimális gépesítést használva készítsenek mindenféle pékterméket. Eleinte magát a tésztát is itt szerették volna elkészíteni, de gyorsan kiderült, hogy ehhez kicsi a hely, így ez a munkafolyamat külső (de saját) konyhában valósul meg. A BITE üzletek már a nyers tésztát kapják meg helyben.

Egy darab nyújtógép áll rendelkezésre, de nagy pékipari nyújtógépeket, gombócozógépeket, adagológépeket nem használnak. Igyekeznek minden alapanyagot megvizsgálni, hogy tartósítószer-, ízfokozó- és színezékmentes legyen, és ők sem tesznek hozzá ilyen anyagokat. Nem nyújtják meg a tészta "prezentációs idejét” adalékanyagokkal, inkább sűrűbben cserélik a pultban lévő termékeket. Az üzletben a Dallmayr pörköltszemes 100% arabica kávéját kapni, hosszú kísérletezés után ugyanis arra jutottak, hogy ez az a kávé, ami megfelelő minőség mellett széles körben eltalálja mindenki ízlését.

Pár év után a BITE már franchise-ban működik, az első ilyen partner a Király utcai üzlet lett. Egy kábé 700 oldalnyi anyag szabályozza az üzletek működését, arculati, marketing és működési kézikönyvvel, valamint közös receptkönyvvel, még a cukor és az olaj is ugyanonnan jön mindenhová. Így tudják biztosítani, hogy a franchise partnereknél ugyanazt kapjuk, mint az eredeti BITE-ban.

Szóval jövő kedden, ha megkívánnád a sajtos perecet - és a keddi napok erre egyébként is kiválóak -, ugorj be az egyik üzletbe, mondd be a jelszót.

Az esemény Facebook linkje és további infók.

BITE
Helyszín:
1072 Budapest, Király utca 59.
1066 Budapest, Teréz körút 62.

Disclaimer: a BITE az Egy nap a városban hirdetője

süti beállítások módosítása