English

Egy nap a városban

Le Poulet: grillcsirke kimaxolva!

Magyarósi Csaba 2018 január 05.
Címkék: gasztro

Én amúgy egyáltalán nem hiszek a csirkében. Nem tud olyan történni, hogy egy étteremben csirkét rendeljek, ha van sertés, marha, kacsa, hal, bármi, arra előbb csapok le, mint erre a szerencsétlen, jellegtelen szárnyas jószágra.

Éppen ezért indul előnyben nálam a csirke egy olyan étteremben, ahol csak csirkét lehet kapni: a Hilda majdnem ezek közé tartozik, fantasztikus, spéci húsokat sütnek, amiket az ország keleti csücskéből hoznak (ahová a tojás meg Franciaországból érkezik, bonyolult na), de náluk például van kacsa is, szóval csirkét csak akkor, amikor épp tesztelek.

Tény, hogy a Hildában jobb sült csirkét kóstoltam, mint korábban bárhol, bár azóta találtam egy másik helyet Sevillában, ahol biztos nem spéci alapanyagokból, de húslével folyamatosan locsolva, szalonnazsírt rácsorgatva adják a grillcsirkét 10,5 euróért krumplival, na az is elég jó volt.

img_1987.jpg

De a fenti listára most felírta magát a Le Poulet is, ami Újlipótvárosban van, a Pozsonyi úton és minden várakozáson felül jó.

A tulajdonosi szerkezettel mi kevéssé foglalkozunk, mert nem bejelentve érkezünk az ingyenkajára, de nekem nagyon úgy tűnt, hogy az a fiatal pár hozta létre az éttermet, akik kiszolgáltak minket (vagy nem pár, de két darab ember). Egy francia srác, aki kihozza az ételeket, meg húslével locsolgatja őket és a barátnője (vagy nem), aki meg kitalálta a recepteket, felhajtotta a csirkéket, megfőzte az ebédet, valószínűleg létrehozta a helyet.

A hely kellemes, a menü meg örvendetesen rövid: van csirke, meg köret és persze húsleves.

Kezdjük ezzel: ez egy kicsit kevésbé zsíros, mint nagyszüleim levese volt gyerekkoromban falun, de attól még ez a leves volt a legközelebb a fantasztikus otthoni húsleveshez mind közül, amit valaha étteremben ettem. És ez egy olyan kategória, ahol igenis az otthoni az etalon:

p1040316.jpg

A grillcsirke meg sokkal jobb annál, amit otthon tudnánk összehozni: szaftos a hús, ropogós a bőr, tök jó az íz, és ezt annak ellenére mondom, hogy csirkéről beszélünk. Szóval igen, tud ez jó lenni, főleg ha burgonyagratin meg tormás krumpli, meg hasonló köretek vannak mellé.

p1040325.jpg

p1040323.jpg

A Le Poulet egyszerre drága és olcsó hely: drága, ha azt veszed, hogy két fő kábé nyolcezerből lakik itt jól szimpla csirkével. De megfizethető, ha azt veszed figyelembe, hogy ez nem a bolti tápon hízós csirke, meg hogy tényleg különlegesen jó ételt eszel egy olyan környezetben, ahol egyébként ugyanez a jóllakós blokk olyan 10-12 ezerbe szokott kerülni két főnek.

Le Poulet
1137, Pozsonyi út 14
K-Szo: 11:30-19:00
V: 11:30-18:00

süti beállítások módosítása