English

Egy nap a városban

Könyvek Budapestről: A teljes magyar art deco építészet egy helyen

szucsadam 2017 december 06.

Zoltán egyébként nem ír könyveket, nem építész, és nem is volt kimondottan szakértője a témának. Elkezdte fotózni az art deco épületeket Budapesten és máshol, aztán rájött, hogy mások letöltik ezeket a képeket az interneten megosztott albumából, hogy azokat felhasználják saját munkáikban. Így aztán úgy döntött, nem hagyja a hobbiját így elúszni.

Pontosabban a szecesszió vonzotta eleinte, így talált rá arra a stílusirányzatra, ami különös módon nagyon is felfedezhetőnek bizonyult: a magyarországi art deco építészeti emlékek a szecessziós állomány tizedés sem érik el.Viszont előtte még senki sem fedezte fel teljes egészében az art deco épületeket: Zoltán úgy érezte magát, mint a hajós, aki ismeretlen kontinenst fedezett fel. Már csak be kellett járnia a földrészt az elejétől a végéig.

Végül megszületett ez a két könyv, ami lefedi a teljes magyar art deco emlékeket, rengeteg fotóval, hivatkozással, és némi szöveggel. Nem tankönyv, inkább a látvány segít nekünk, hogy beazonosítsuk magunk számára is, hogy mit is látunk pontosan, mi is az art deco, és hogyan jelentkezett Magyarországon.

konyvek.jpg

És hogy mennyire hasonlóak lehetnek párizsi és budapesti, debreceni és New York-i épületek, ha egymás mellé illesztjük őket.

Ez a két kötet hiánypótló munka: egybefogja a hazai art deco emlékeket, amiket korábban ilyen alapossággal senki nem mutatott be. A 480 oldalas elektronikus kiadványt végül egy 272 oldalas első, és egy 288 oldalas második részre osztotta, előbbiben az art decóban alkotó magyar építészek munkáit nézhetjük végig, utóbbiban egyéb témák szerint, épülettípusok, alkalmazott- és iparművészeti emlékeket veszünk sorra.

screen_shot_2017-11-27_at_11_35_20.png

A munka így összerakva nagyon is sarkos, szabályos, teljes, de gondoljuk meg, micsoda kaland volt ezt összerakni. Autózni fel-alá az országban, és megpillantva egy ismerős épületrészletet kipattanni a kocsiból, és lefotózni az épületet. Aztán utánajárni, mi is az.

Zoltán először pdf-ben jelentette csak meg a könyvét, majd végül két kiadásban nagy, nehéz, minőségi könyveket is kiadott. Ő volt egy személyben az író, a fotós, a kiadó, ő vállalta a projekt költségeit, és ő terjesztette könyvesboltokban is a példányokat. Sőt, nála is megrendelhetőek a könyvek, és postázza is a megadott címre. A teljes mű, az első és második kötet együtt 2 x 7990 forint, de vásárolható egy Budapest Art Deco Városnéző séták című, odlaltáskában is elférő kisebb kötet, amiben 200 budapesti art deco épület és iparművészeti részlet szerepel, ebből 100 darab fényképpel és leírással, így a stílus érdeklődői könnyen körbenézhetik a városban a legfontosabb emlékeket. Ez csak 3990 forint.

süti beállítások módosítása