English

Egy nap a városban

Hopp, itt egy csendben felújított budapesti park

szucsadam 2017 november 29.

Ha mondjuk a Csalogány utcán járunk, és felgyalogolnánk a Várba, adja magát jó néhány lépcsősor. Ezek mindegyike tartogat szépségeket, azonban én a Linzi lépcső felé vettem az irányt valamelyik nap.

Ha határozottan felfelé tartunk, és a medveszobor sem riaszt el, egy viszonylag ritkán látogatott parkba jutunk, amit ráadásul mindenféle csinnadratta nélkül épp most újítottak fel, az elmúlt hetekben kicserélve a kandelábereket.

Ez az Európa Liget.

1972. szeptember 4-én, Budapest születésének száz éves évfordulójára (na jó, van az 99 is) találták ki, hogy a fővárosban létrehoznak egy különleges parkot. Az ötlet az volt, hogy az itt található fákat 29 európai ország fővárosából fogják idehozni az adott ország küldöttei, akik saját kezükkel ássák el azokat a földbe. Mindenki olyan fát hoz magával, ami a saját országára jellemző, de azért bírja a budapesti viszonyokat. Így is lett.

01_europa_liget_avatas.jpg

Ugye, milyen meseszerűen hangzik ez ma? Pedig a park ma is ugyanott áll, a fák jócskán megnőttek, sok közülük ki is pusztult, de azért ezeket pótolták a későbbiekben. Most pedig csendben fel is újították az egészet, a liget végében található, iszonyú menő elhelyezkedésű sportpálya is rekortán burkolatot és új kerítést kapott. A labda elrúgása két irányba teljesen kizárt, a török is nehezen vette be, a többi égtáj felé is elég magas a kerítés. Bejutni nem is tudtunk, mert az ajtó zárva.

dsc05684.JPG

Lehet, hogy éppen ezért focizott egy csomó gyerek a sportpálya mellett, a park fái között, pedig ha itt elgurul a pöttyös, azért a Margit körútig lehet menni:

dsc05680.JPG

(Megkerestük Budavár önkormányzatát, hogy felvilágosítást kapjunk a sportpálya nyitási szokásairól, hátha a gyerekek is évezhetik a számukra készült helyet, de nem kaptunk választ a kérdéseinkre.)

update: A budavári önkormányzat azt a tájékoztatást adta, miszerint a jövőben előzetes regisztráció után, az önkormányzattól kapott kóddal juthatnak be a sportolni vágyók. A rendszer még fejlesztés alatt.

A felújított parkban találhatunk még egyéb sporteszközöket, valamint Kodály Zoltán szobrát (Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotása), ahogy lazán ül a kilátásnak háttal, a Bécsi kaputól pont annyira távol, hogy senki se találja meg véletlenül, legfeljebb ha célzottan keresi. 1982-ben avatták fel itt, később a szobor átkerült a vár másik végébe, a Püspökkertbe, tavaly szállították vissza, hogy elfoglalja eredeti helyét.

dsc05670.JPG

Szóval nem tudom, hányan ismerték közületek az Európa Liget helyét vagy történetét, meg hogy hányan voltatok itt a felújítás óta, mindenesetre jó tudni, hogy véletlenül is rábukkanhatunk remek hangulatú közparkra (még ha csak egy ilyen picire is), ahol lehet sétálgatni, a városban gyönyörködni, sportolni, miközben garantáltan eltávolodunk a Várnegyed megszokott hangulatától.

korabeli fotó: szerelmembudapest.blog.hu

süti beállítások módosítása