English

Egy nap a városban

Egy budai kávézó, ahol eléggé instant a karácsonyi hangulat - Café Flore Matin et Soir

szucsadam 2017 november 28.

Tök véletlenül kellett fél órát várakoznom a Hattyú és a Batthyány utca találkozásánál Budán, ahol ugyan van egy egész jó csokizó és Józsi Pékműhelye, de egyik sem alkalmas arra, hogy egy laptop elé görnyedve megigyak szép lassan egy pohár akármit. Erre a célra azonban egy eléggé hívogató helyet pillantottam meg. A Café Flore Matin et Soirt.

dsc06049.JPG

A kirakat is ígéretes, nem nagyon kell magyarázni senkinek, mit látunk. Az Operaház minden karácsonykor olyan PR-t nyom a Diótörőnek, hogy ilyenkor Csajkovszkijt mindenki régi ismerősként köszönti. Odabent pedig még tovább mentek:

A rendelés mellé fel kellett tennem a kérdést, annyira különös volt az egész:

elnézést, de úgy tűnik, hogy itt valahogy többről van szó, mint hogy igyak egy kávét, csak sajnos nem bírok rájönni, mi folyik itt.

Talán egy híres balerina nyitotta ezt a helyet, aki Marikát játszotta a Szentpétervári Állami Balettben több mint száz alkalommal, vagy valami hasonló? Eszméletlen sok DIótörő díszlet, az egyébként is kicsi helyre eggyel kevesebb asztal fért csak el egy balerinajelmez miatt, karácsonyra Diótörős témájú ajándékcsomagokat készítenek, és a kávéfőző is olyan vintage benyomást kelt, mintha még E. T. A. Hoffmann is főzött volna rajta.

dsc06059.JPG

dsc05523.JPG

Ezt a ruhát viselte a tulajdonos egy fotózáson, aminek a képei a falon is megtekinthetőek.

- jött a válasz. Kiderült, hogy ez a háttértörténet, nem több: egy fotózás, ami épp az üzlet miatt jött létre. A Diótörő pedig csak egy átmeneti állomás, a tulajdonos elhatározásától függ csupán, milyen tematikát eszel ki legközelebb, milyen képeket álmodik meg magáról, aminek a környezete a rákövetkező hónapokban a saját kávézója is lesz.

dsc05534.JPG

A kávé és a sütik egyébként felejthetőek - bele sem mennék nagyon a részletezésbe, ezek nem érdemeltek volna posztot -, szerintem nem ezért jár ide, aki ide jár, hanem a hangulatért. És azért a különös érzésért, amit egy ilyen egyes szám első személyes hely tud biztosítani, amiről nehéz lenne azt állítani, hogy nem fektettek időt a kigondolásába.

Miután picit utánajártam, rábukkantam egy tavaly óta frissülő francia tematikájú blogra is, ahol a tulajdonos hölgy, Flore írt időnként kedvenc városáról, valamint a kávézója megnyitásáról.

dsc05530.JPG

Café Flore Matin et Soir
Cím: 1015 Budapest, Hattyú u. 2.

süti beállítások módosítása